Dispute urbanistice la Cluj. Boc: ”Luați-vă un proiectant bun, nu unul care să vă vrăjească!”

Dispute urbanistice la Cluj. Boc: ”Luați-vă un proiectant bun, nu unul care să vă vrăjească!”

Discuții asprinse la urbanism pe un proiect imobiliar pe strada Câmpina nr. 10. Indicii urbanistici duși la maxim de către beneficiar au întins nervii comisiei, dar și ai primarului Emil Boc, care au întors proiectul din drum.

Beneficiarul imobilului de birouri și locuințe propus este Rahela Vidrean. Pentru că trei vecini nemulțumiți de acest proiect s-au înscris la cuvânt la ședința online, acesta a fost și primul proiect dezbătut.

”Avem o parcelă de 1.500 mp și propunem un imobil cu două niveluri de subsol destinate parcărilor, un parter cu spațiu comercial, primul etaj pentru birouri, iar restul nivelurilor vor fi  locuințe. Practic sunt patru etaje și două retrase. Procentul de ocupare a terenului (POT) propus este 63%. În total sunt 61 locuri de parcare dispuse pe trei niveluri”, a precizat arhitectul Ladislau Handa.

”Nu ne-ați arătat pe planșe cum se face accesul la spațiul verde, curtea interioară și locul de joacă. Ar fi nevoie de un acces mai facil”, a spus arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop.

”Ce regim de înălțime aveți în vecinătate?” a întrebat primarul Emil Boc.

”Sunt clădiri cu demisol, parter și etaj sau mansardă”, a răspuns proiectantul.

”Atunci cum justificați patru etaje, plus două etaje retrase?”, a continuat primarul.

”Suntem în zona de urbanizare care permite regula respectivă și e front continuu”, a replicat arhitectul.

Fiind o clădire de colț, discuții a iscat și lățimea de numai 1,5 m a trotuarului propusă de proiectant, concluzia fiind că e nevoie de un trotuar mai larg.

Vecinii vor un bloc mai mic

În acest moment s-a dat cuvântul vecinilor, care au arătat că proiectul așa de voluminos îi va lăsa fără lumină. ”Sunt vecinul de pe str. Câmpina nr. 8, deci clădirea alipită. Eu, acolo, pe o latură am o singură sursă de lumină, iar dacă va fi construit acest imobil noi nu vom mai avea lumină în acea clădire și nici în cea învecinată”, a spus Levente Dozsa.

”Avem studiu de însorire făcut și arată că se asigură cel puțin 1 oră și jumătate de însorire la solstițiul de iarnă, cum cere legea. Cred că de la 10:30 până la ora 12:00 e însorită acea latură, iar în baza studiului avem avizul Direcției de Sănătate Publică. Putem trimite studiul chiar acum, pe e-mail”, a explicat proiectantul.

”Vă rog să nu mai puneți pe ordinea de zi documentații care nu sunt complete, să învețe proiectanții să și le depună, timpul tuturor este prețios. Nu stăm aici să ne rugăm de arhitecți să ne trimită documentele!”, a reacționat primarul Emil Boc. Un alt vecin a intervenit, enumerând o listă de obiecții la acest proiect.

”Solicităm asigurarea structurii clădirii, pentru că se va lucra la subsol și să nu avem surprize la clădirea noastră; apoi să se țină cont că la calcan sunt vreo cinci ferestre. Cerem, de asemenea, să se prevadă obligativitatea izolării după realizarea clădirii.

Dacă la parter sunt spații comerciale, iar la etajul 1 birouri, vrem să știm care sunt îngrădirile legate de activitățile cu potențial deranjant pentru noi care se pot desfășura acolo și, de asemenea, cerem respectarea normelor de poluare fonică și de praf pe durata șantierului.

Cât durează acest șantier? Ar fi bine să se facă și canalizarea acestei străzi, dacă se construiește o asemenea clădire aici, pentru că nu are și se strânge apa pe stradă”, a spus Ciprian Oltean, care locuiește la numărul 10 B.

Arhitectul a explicat că soluția lor de a monta piloți pe acea latură protejează proprietatea învecinată de eventuale stricăciuni pe durata construcției.

Arhitecții au cerut în cor o clădire redusă ca volum

Au urmat intervențiile arhitecților din comisie, care au cerut, pe rând, reducerea volumului acestei clădiri.

”Trebuie redus regimul de înălțime, aveți un coeficient de utilizare a terenului (CUT) prea mare, 3.2”, a spus Vlad Negru.

”Sunt de acord cu colegul; în plus, la nivelul parterului mi se pare foarte discutabilă acea soluție cu un colț decupat și un stâlp. Iar rampa de acces să fie în lateral, nu să taie curtea în două” a completat Voicu Bozan.

”Sunt perfect de acord cu colegii mei. Rampa de acces nu este deloc în regulă. Iar la CUT, e foarte mare. Eu n-am văzut CUT de locuire mai mare de 2,8”, a spus Adrian Iancu.

”O completare referitoare la procentele de ocupare. Pentru nivelurile de locuire, POT poate fi 40%, deci tot ce este de la partea de birouri ar trebui să aibă 616 mp. Pe planșe avem suprafețe mai mari”, a explicat Mihai Racu.

”Față de ce au spus colegii mei vreau să adaug că am văzut inclusiv faptul că balconul se suprapune pe domeniul public și iese din limita de proprietate, nu e deloc în asentimentul planului urbanistic general”, a spus arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

”Principala chestie este că parcela este supraconstruită. Proiectantul știe acest lucru, dar a cedat presiunilor beneficiarului”, a spus și Ligia Subțirică.

”Trebuie să se reduca nivelul de înălțime, doar parțial să fie cu șase etaje, iar în rest un regim mai redus”, a spus arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop.

Boc: ”Dacă vă luați oameni care vă vând cai verzi pe pereți...”

Nemulțumit că discuțiile se prelungeau inutil de aproape o oră, iar pe ordinea de zi mai erau alte 10 proiecte, primarul l-a luat la rost pe proiectant pentru indicii urbanistici propuși. ”Spuneți-le adevărul beneficiarilor. Nu depuneți proiecte care nu au șanse să fie aprobate și pe care trebuie să le întoarcem din drum și să pierdem și noi timpul, și beneficiarul. Vedeți că părerea unanimă e că trebuie să modificați și reveniți, apoi dați vina pe primărie că lucrurile durează prea mult!”, a spus Emil Boc.

În acest moment a intervenit beneficiarul proiectului. ”Noi am respectat întrutotul certificatul de urbanism, a fost și în comisia de estetică și a trecut. Acum ne spuneți să despărțim clădirea în două; nu se poate, acum să o luăm de la zero, mi se pare absurd”.

”Era datoria proiectantului să vă informeze; ați cerut din start maxim, ceea ce nu s-a mai aprobat. Trebuia să îl întrebați clar, sigur e posibil asta, nu mă duci cu pluta? Luați-vă arhitecți buni care nu vă vrăjesc. Luați-vă unul bun, nu unul care vă spune ce vreți să auziți.

Proiectantul nu v-a informat corect că maximul din ce se menționează în certificatul de urbanism nu se poate aproba decât în situații excepționale. Vedeți că în comisie e unanimitate, trebuie redus proiectul. Proiectantul v-a informat greșit, de aceea veți întârzia.

Să vă luați proiectanți care să vă spună adevărul; așa, acum proiectul merge din nou în comisie și pierdeți timp și bani. Așa se întâmplă dacă vă luați oameni care vă vând cai verzi pe pereți, că poate închide cineva ochii la lege. Nu închide nimeni ochii!”, a izbucnit irittat primarul Emil Boc.

Proiectul a fost amânat, urmând a fi modificat conform sugestiilor din comisie și reprogramat în dezbatere la o ședință viitoare.

Comenteaza