Două parcuri fotovoltaice în Chinteni

Două parcuri fotovoltaice în Chinteni
Consiliul Judeţean Cluj şi comuna Chinteni se asociază ca să construiască un parc fotovoltaic în comună, pe un teren de 100.000 de metri pătraţi. Primăria vrea un al doilea parc, pentru care a depus deja dosarul de finanţare.

Acordul de parteneriat pentru primul dintre cele două parcuri a fost aprobat în 23 februarie, după ce, cu o lună mai devreme, CJ Cluj a aprobat un buget pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi detaliul de execuţie, în total o sumă de aproape 9.000 de lei. Parcul fotovoltaic ar urma să aibă o capacitate de cinci megawaţi şi va fi amenajat  pe un teren de 100.000 metri pătraţi.

Bugetul parcului fotovoltaic ajunge la două milioane de lei, bani din care au fost deja alocaţi 200.000 de lei de către Consiliul Judeţean, pentru studii de fezabilitate şi alte documente.

În ce priveşte al doilea parc fotovoltaic din comună, primarul Lucia Suciu spune că dosarul a fost deja depus la Ministerul Economiei, pentru finanţare de la bugetul de stat. Investiţia, în acest caz, ajunge la 600.000 lei şi va deservi doar comuna Chinteni - factura la energie electrică pentru instituţiile Statului, dar şi pentru iluminatul public, "ca să scăpăm de cheltuielile anuae care nu sunt mici, am plătit anul trecut 200.000 de lei". Suciu spune că aşteaptă un răspuns din partea ME în următoarea lună şi jumătate. Un alt avantaj al comunei în ce priveşte parcurile fotovoltaice este faptul că Primăria va primi, astfel, certificate verzi, "şi noi le ştim gestiona".

"Primăria Chinteni şi-a manifestat dorinţa de a depune un proiect pentru un parc fotovoltaic ce va fi finanţat cu fonduri europene. Avem toată disponibilitatea să susţinem acest tip de proiecte, financiar şi în orice alt mod", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Acesta adaugă că "toate primăriile ar trebui să se gândescă" să amenajeze astfel de parcuri dacă au terenuri disponibile.

Comenteaza