Două Târguri de Crăciun la Cluj-Napoca, în 2023. Facilități pentru producătorii din județ

Două Târguri de Crăciun la Cluj-Napoca, în 2023. Facilități pentru producătorii din județ

În 2024, la Cluj-Napoca vor avea loc două Târguri de Crăciun: unul în Piața Unirii, iar altul pe proaspăt modernizatul platou al Sălii Sporturilor "Horia Demian". Organizarea lor va fi scoasă la licitație și concesionată pe 5 ani, fără posibilitate de prelungire. 

Consilierii locali USR au propus, prin amendamente la HCL-urile luate în discuție, facilități pentru producătorii din județul Cluj pentru ONG-uri. Au primit susținerea edilului Emil Boc.

Deși s-a vorbit de reducerea chiriei cu 50% pentru căsuțele rezervate producătorilor locali (în procent de 20% din cele disponibile) și de gratuite pentru o căsuță dedicată ONG-urilor caritabile sau reducerea redevenței, s-a ajuns la o formulare ambiguă "acordare de facilități", care nu explică însă și ce înseamnă acest lucru. 

"Acordarea de facilități pentru comercializarea produselor alimentare și nealimentare către artizani, meșteri și producători locali, dovediți din județul Cluj", amendamentul a trecut în unanimitate. De asemenea, s-a cerut "acordarea de facilități, prin rotație, asociațiilor non-profit din Cluj, în care acestea să deruleze acțiuni specifice, să comercializeze produse specificice sau să strângă donații pentru cauze umanitare". Acest amendament a fost respins.

Piața Unirii:

- găzduirea și exploatarea a minim 75 de cășute iluminate și decorate specific sărbătorilor de iarnă, unde vor avea loc următoare activități: comercializare produse nealimentare în minim 30 de căsuțe, activități de alimentare publică în minim 26 de căsuțe, comercializare de produse de calitate superioară în minim 18 căsuțe, ateliere pentru copii

- activități de promovare

- animație stradală

- o scenă de 10x12 m

- concerte și produscții artistice

- pachete de promovare a evenimentului

- minim 3 porți de intrare la eveniment 

- roată panoramică și carusel 

- minim 2 activități pentru protecția mediului înconjurător 

* bradul va fi oferit de către municipalitate 

Durata contractului de concesiune este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Valoarea minimă a redevenței este de minim 0.84 lei/mp/zi pentru terenul pietonal din Piața Unirii. (*Cifra de afaceri realizată de către concesionat, în cei 5 ani, este estimată la suma de 9.9 milioane lei). Operatorul va contracta o firmă de pază și se va asigura că spațiul este curățat. De asemenea, până cel târziu în 15 ianuarie a fiecărui an, terenul va fi redat în stare inițială municipalității. În cazul în care gradul de realizare a cerințelor din caietul de sarcini este sub 90% se va reazilia contractul cu operatorul economic. 

Platoul "Sălii Sporturilor" Horia Demian 

- găzduirea și exploatarea a minim 15 de cășute iluminate și decorate specific sărbătorilor de iarnă, unde vor avea loc următoare activități: comercializare produse nealimentare în minim 10 de căsuțe, activități de alimentare publică în minim 5 de căsuțe,

- activități de promovare națională și locală

- o scenă de 6x4 m

- concerte și produscții artistice

- minim 1 poartă de intrare la eveniment 

- patinoar 600 mp de gheață

- carusel iluminat spefic

- minim 2 activități pentru protecția mediului înconjurător 

Durata contractului de concesiune este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Valoarea minimă a redevenței este de minim 0.55 lei/mp/zi pentru terenul pietonal din Grigorescu. (*Cifra de afaceri realizată de către concesionat, în cei 5 ani, este estimată la suma de 3.2 milioane lei). Operatorul va contracta o firmă de pază și se va asigura că spațiul este curățat. În cazul în care gradul de realizare a cerințelor din caietul de sarcini este sub 90% se va reazilia contractul cu operatorul economic. 

Târgurile de Crăciun vor avea acces gratuit pentru public. 

5 ani de "familion"

În ultimii 5 ani, Primăria Cluj-Napoca a concesionat serviciile de organizare a evenimentului ”Târgul de Crăciun”, în urma unei licitații, asocierii compusă din firmele S.C. Respect BigTime Group S.R.L., S.C. Paledris S.R.L. și S.C. Club Arena S.R.L., pentru o perioadă de 5 ani. Redevența era de 0,1556 lei/mp/zi, actualizată în 2021 la 0.31 lei/mp/zi, pentru o suprafață de 1624.34 mp.

Așadar, în 2018, noul organizator al Târgului de Crăciun de la Cluj-Napoca a venit cu un concept nou al evenimentului, acela de ”familion”, pe care l-a dezvoltat în următorii 5 ani, prin termeni mai specifici. În ceea ce privește conceptul vizual, au pornit de la logo-ul folosit în 2016, pentru că era reușit și au avut de la ce porni.Amintim că, în anul 2020, Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca nu a avut loc din pricina pandemiei COVID, iar în 2021 s-a desfășurat într-o formulă restrânsă, intrându-se pe baza certificatului verde, în limita a 2.000 de participanți. 

Contractul a expirat anul trecut. 

MAI MULTE AICI DESPRE CHIRIA PERCEPUTĂ PRODUCĂTORILOR ȘI PREȚURILE PRACTICATE LA TÂRGUL DE ANUL TRECUT! 

 

Comenteaza