Drumul din Făget şi calea către “Holywood-ul pitic”, asfaltate cu bani europeni virtuali

Drumul din Făget şi calea către “Holywood-ul pitic”, asfaltate cu bani europeni virtuali
Asfalt pe drumul din Făget, utilităţi pe Dealul Lomb şi locuinţe pentru categoriile devaforizate sunt ambiţiile primăriei pentru cheltuirea economiilor care s-au făcut pe fonduri europene. Administraţia clujeană a pregătit cinci noi proiecte pentru a consuma toţi banii europeni destinaţi polului naţional de creştere Cluj.

Primarul Emil Boc a declarat că municipalitatea a făcut economii de 8-10 milioane de euro în urma licitaţiilor organizate pentru proiectele europene incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, aşa că a pregătit două proiecte de infrastructură şi trei proiecte sociale pe care le va înainta Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, spre a fi finanţate.

Pentru asigurarea utilităţilor şi a asfaltului spre terenul de pe Dealul Lomb, pe care administraţia a fixat proiectul Centrului pentru industrii creative (finanţat tot din bani europeni, licitat şi aflat în fază de evaluare a ofertelor), primăria are nevoie de 2,5 milioane de euro. În acest sens a pregătit o documentaţie pentru o finanţare din bani europeni. În cazul modernizării drumului din Făget sunt necesare alte 3 milioane de euro pentru care municipalitatea a făcut acelaşi lucru: o fişă de proiect. Primarul Emil Boc a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea clujeană a realizat economii de 8-10 milioane de euro în urma licitaţiilor pe proiectele europene derulate în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) (suma care revenea proiectelor Primăriei şi Consiliului Judeţean fiind de 82 de milioane de euro). „Încă nu s-a anunţat oficial, de către Ministerul Dezvoltării Regionale, câţi bani rămân necheltuiţi, dar noi nu vrem să pierdem niciun leu, aşă că am pregătit cinci proiecte ca să le depunem spre finanţare", a explicat Boc.

Trei proiecte sunt pe componenta socială - educaţiei, locuinţe, locuri de muncă - pentru categorii defavorizate, potenţiali beneficiari fiind şi romii de la Pata Rât. Aceste proiecte au o valoare de peste 3 milioane de euro, bani care urmează să fie utilizaţi (în eventualitate în care finanţarea europeană s-ar aproba) pentru reabilitarea unor spaţii aflate în proprietatea primăriei şi transformarea acestora în apartamente, într-un centru social sau într-un miniincubator de afaceri.

Celelalte două proiecte sunt cele de asigurare a infrastructurii pe Dealul Lomb, unde municipalitatea derulează alte proiecte cu finanţare europeană, dar şi în zona Făget, unde primăria nu a reuşit să prindă trenul finanţărilor naţionale din mandatul guvernului Emil Boc pentru reabilitarea căilor de circulaţiei (cele două artere principale din zona de vacanţă/rezidenţială Făget au fost propuse la modernizare pe programului celor 10.000 de kilometri iniţiat de MDRT în mandatul Elena Udrea).

Potrivit informaţiilor furnizate de primărie, toate proiectele sunt eligibile, iar municipalitatea va lucra la documentaţii, după care le va înainta autorităţilor de management - Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi MDRT.

În cadrul PIDU primăria a reuşit să modernizeze parcul central, clădirea cazinoului şi o parte din linia de tramvai din oraş (tronsonul II este încă în lucru). Alte proiecte ca "Hollywood-ul pitic" din Lomb sau sistemul de ticketing sunt în faza de licitaţie şi evaluare a ofertelor.

Etichete
Comenteaza