Drumurile judeţene, între dezastru şi planuri măreţe. „În 11 ani, cu banii de plombe, se puteau reabilita 230 de km de drumuri"

Drumurile judeţene, între dezastru şi planuri măreţe. „În 11 ani, cu banii de plombe, se puteau reabilita 230 de km de drumuri
Clujul are o reţea de drumuri judeţene de 1.200 km, din care o mare parte se află într-o stare jalnică. Declaraţiile pompoase ale şefilor judeţului din ultimii ani despre reabilitarea lor au rămas, cele mai multe, doar vorbe în vânt.

În august 2014 la regia de profil a Consiliului Judeţean (CJ) a venit o nouă conducere, care recent a prezentat ceea ce a făcut anul trecut dar, mai important pentru clujeni, şi ce-şi propune să facă pentru anul acesta.

Potrivit Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) a Judeţului Cluj, în perioada august-decembrie 2014, s-a intervenit pe cinci sectoare de drumuri judeţene, însumând 14 km, din fondurile CJ, pentru refacerea covoarelor asfaltice. Cele cinci sectoare de drum sunt mici - nici unul nu depăşeşte 5 km, iar printre ele re regăseşte şi un sector de 4,85 km din celebrul „drum al groazei" Fizeşu Gherlii - Ţaga.

Tot la capitolul bilanţ al celor cinci luni din 2014, RAADPP, aflată în subordinea CJ Cluj, mai aminteşte turnarea de covoare asfaltice, refacerea fundaţiilor, podeţelor şi executarea de marcaje pe 10 sectoare de drumuri judeţene, în total 37 km, cuprinse în proiectul de reabilitare şi modernizare a 742 km de drumuri, etapa a doua.

Câteva dintre aceste tronsoane sunt DJ 107N Băişoara - Valea Ierii (6,17 km), DJ 107N Gura Râşca - Someşul Rece (1,97 km), DJ 182E Chiuieşti - Mănăstirea Căşiel (5,05 km), DJ 108C Mănăstireni - Călata (8,65 km).

În total ar fi vorba de puţin peste 50 km de drumuri judeţene reabilitate, iar cu aceştia se laudă conducerea CJ.

Pentru 2015 însă, directorul RAADPP, Mircea Avram (care a mai condus regia cu câtiva ani în urmă în mandatul PDL la conducerea judeţului şi a revenit în august după constituirea noii majorităţi PNL-PDL - n. red.), are planuri mari. Vom vedea dacă ele se vor şi împlini.

Pentru anul acesta ne propunem să reabilităm prin turnarea de covor asfaltic minim 130 km de drumuri judeţene, pe care să primim din partea executanţilor o garanţie de cinci ani şi să finalizăm DJ Răchiţele - Ic Ponor - Doda Pilii", afirmă Avram.

Acesta a dat câteva exemple de drumuri judeţene care vor fi reparate cu prioritate în 2015: Luna - Băişoara - Buru, Fizeşu Gherlii - Ţaga - Cămăraşu, Gilău - Mărişel, Mociu - Frata, Apahida - Cojocna, Borşa - Aşchileu Mic, Vultureni - Panticeu-Recea Cristur, Nicula - Sic şi Valea Ierii - Băişoara.

„Din martie, se va lucra pe 10 tronsoane concomitent", îşi propune directorul RAADPP. El spune că este foarte important că la nivelul RAADPP s-a schimbat stategia în privinţa reparaţiilor la drumuri, de la realizarea de plombe pentru astuparea gropilor, la turnarea de covoare asfaltice.

„În 11 ani, cu banii care s-au alocat pentru plombe, s-ar fi putut reabilita circa 230 km de drumuri judeţene", declară directorul regiei. Suma necesară pentru realizarea reabilitărilor pe care RAADPP şi-a propus să le facă în 2015 este de 100 de milioane de lei. Pe lângă bugetul judeţului (la conturarea căruia acum se lucrează, n. red.), conducerea regiei speră să primească bani şi de la Ministerul Dezvoltării, condus de vicepremierul şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

Anii trecuţi s-a vorbit şi despre accesarea unui credit pentru reparaţiile la drumuri, dar lipsa unei conduceri stabile şi lupta pentru putere la CJ Cluj a făcut ca nimeni să nu-şi mai asume un asemenea împrumut.

Toate aceste proiecte generoase depind însă de ce se va întâmpla la nivelul conducerii CJ Cluj dar şi la nivel central, din punct de vedere politic şi administrativ. Cel mai probabil, bugetul judeţului va fi supus aprobării forului deliberativ în a doua jumătate a lunii februarie. Tot în februarie este anunţată depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului Ponta, iar PNL îşi face speranţe că va putea răsturna executivul.

Un posibil nou guvern având PNL la timonă ar putea decide urgentarea organizării de alegeri parţiale anticipate la CJ Cluj şi alocări mai generoase către judeţul Cluj, inclusiv pentru reparaţiile la drumuri, pentru a-şi asigura victoria în alegeri. 

Comenteaza