Duct City, funcţional pe 43 de străzi din Cluj-Napoca

Duct City, funcţional pe 43 de străzi din Cluj-Napoca
Proiectul vizează introducerea în subteran a tuturor cablurilor aeriene instalate în municipiu de operatorii de telecomunicaţii.
CFO Integrator, societatea care se ocupă de realizarea şi administrarea reţelei Duct City în baza unui contract de asociere cu Primăria Cluj-Napoca, a finalizat prima etapă a proiectului. Potrivit viceprimarului Radu Moisin, municipalitatea a fost informată că infrastructura subterană este pegătită pe 43 de străzi din oraş.

“Sunt într-un stadiu avansat cu semnarea contractelor cu operatorii de telecomunicaţii pentru darea în folosinţă a reţelei rezultate în această primă etapă. Etapa 1 a fost încheiată. Aceasta înseamnă reţea subterană pe 43 de străzi”, a explicat viceprimarul Radu Moisin. El a adăugat că în cel mai scurt timp reţeaua subterană va fi dată în exploatare. Conform ultimelor date deţinute de primărie cu privire la evoluţia proiectului, reţeaua acoperă 15,8% (43 de străzi) din arterele pentru care a fost gândită asocierea. Etapa 1 înseamnă reţea pe 90 de artere, potrivit listei furnizate de CFO municipalităţii, iar etapa doi, alte 181 de artere.

Până în prezent, începând cu 2009, municipalitatea a eliberat autorizaţii de spargere pe 51 de artere: Albini, Titulescu, Nirajului, Ştreiului, Cireşilor, Brâncuşi, B-dul Muncii, Aurel Suciu, Dorobanţilor, D. Coresi, Heltai, I. Meşter, Nădăşel, E. Teodoroiu, Codrului, Breaza, T. Vuia, V. Babeş, Calea Turzii, G. Bruno, Belgrad, Bihorului, Vulcan, H. Barbusse, Delavrancea, Paul Ioan, Rebreanu, Herculane, Odobeşti, Aurel Vlaicu, Anton Pann, Minerilor, Calea Baciului, Agârbiceanu, T. Vladimirescu, Haţeg, Calea Moţilor, Berăriei, Calea Mănăştur, Cuza Vodă, Aleea Gârbău, Câmpului, Izlazului, Primăverii, Locomotivei, Observatorului, Regele Ferdinand.

“Este posibil ca, în funcţie de negocierile cu operatorii de cablu sau telefonie, anumite străzi să fie prioritare şi să se înceapă lucrările, chiar dacă sunt clasate în etapa a doua. Există zone de nişă, de exemplu Câmpului, unde există cerere mare de astfel de servicii. Programul lor (al CFO Integrator – n. red.) a trebuit corelat şi cu lucrările primăriei, de modernizare a străzilor, pentru ca noi să nu asfaltăm o stradă, iar mai apoi aceasta să fie spartă pentru pozarea cablurilor în subteran”, a explicat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Oana Buzatu.

Potrivit lui Dan Danci, acţionar la CFO Integrator prin intermediul societăţii TQM Consulting, proiectul a fost pus pe roate. “De la 1 iulie am renunţat la funcţia de director, am rămas doar acţionar. Am pus proiectul pe roate. Pot spune că am semnat contracte cu mai mulţi operatori. Urmează să dăm drumul reţelei”, a menţionat fostul director al companiei. Acesta a adăugat că nu poate face publice numele operatorilor cu care au fost semnate contracte pentru conectarea la reţeaua Duct City. “Am fost plecat şi nu sunt la curent cu ultimele informaţii. Ştiţi bine că aceşti operatori sunt foarte sensibili”, a adăugat Danci.

Noul director al CFO Integrator, Suneel Sharma, a declarat că în prezent reţeaua acoperă 65 de străzi, iar din punct de vedere tehnic poate deveni operaţională pe 43 de artere.

“Ne aflăm în faza finală a semnării contractelor cu marii operatori în telecomunicaţii, mai mult de 10 astfel de companii. Au fost realizaţi până în prezent 80 de kilometri de reţea. Per total, s-a indus reţeaua subterană pe 65 de străzi, însă doar pe 43 s-au asigurat până în prezent condiţiile tehnice pentru migrarea operatorilor la reţea”, a explicat directorul CFO Integrator. Suneel Sharma a adăugat că reţeaua va deveni funcţională la finalul anului.

“Până în prezent, investiţia în acest proiect este de 15 milioane de euro. Etapa 1 a proiectului, conform contractului, trebuie încheiată în 2011. Aceasta însumează aproximativ 115 străzi (90, conform unei liste furnizată de primărie – n. red.). Suntem preocupaţi în continuare să asigurăm condiţiile tehnice pentru migrarea operatorilor în cele mai bune condiţii la reţea. Nu avem probleme nici la negocierile cu operatorii, nici la realizarea lucrărilor”, a informat Suneel Sharma.

Potrivit site-ului companiei, proiectul Duct City presupune crearea unei reţele de canalizaţie pentru cablurile de telecomunicaţii, în lungime totală de aproximativ 585 de kilometri. Conform contractului încheiat de primărie cu CFO Integrator în 2008, societatea trebuie să realizeze o reţea subterană de aproximativ 300 de kilometri şi să o administreze timp de 20 de ani. În schimb, este obligată să vireze municipalităţii 1% din veniturile brute rezultate din exploatarea reţelei, dar nu mai puţin de 100.000 de euro pe an.

Finalizarea primei etape de implementare a proiectului (cele 90 de artere – n. red.) nu se poate face mai târziu de doi ani de la semnarea contractului. Deocamdată, pentru că reţeaua nu este funcţională, firma nu a plătit niciun leu primăriei. Operatorii de telecomunicaţii au obligaţia să se racordeze la reţea în termen de 45 de zile de la finalizarea fiecărui tronson de reţea de canalizaţii pusă în funcţiune. Taxa pentru conectarea la Duct City a fost fixată de municipalitate la 2.000 de lei, iar chiria lunară este de 18 euro pe 100 de metri de microtub subteran.

Cine ese CFO Integrator SRL

Compania înfiinţată în iulie 2007 îi are ca asociaţi pe Valentin Nica (20%), Ştefan Petre (15%), Nicolae Badiu (20%), Mobitelco SRL (10%), TQM Consulting (5%), Lunic Franchising and Consulting Limited Cipru (5%), Shima Investments Limited Cipru (25%). Ca administrator figurează Dan Danci.

Comenteaza