După „centura de diamant” şi depozitul de gunoi o ia la vale

După „centura de diamant” şi depozitul de gunoi o ia la vale
Lucrările la centrul de depozitare a deşeurilor urmau să se încheie în decembrie, însă, constructorii au descoperit că o felie din amplasament se duce la vale. Liderii judeţeni invocă necesitatea unor lucrări de consolidare, care vor majora valoarea iniţială a contractului cu aproape 7%.

Periplul construcţiei Centrului pentru depozitarea deşeurilor menajere din judeţul Cluj continuă, chiar dacă s-a promis că acest proiect se va finaliza până la finele acestui an. După ce anul trecut lucrările au fost oprite, pentru că liderul consorţiului de constructori a intrat în faliment, în prezent s-a ajuns la concluzia că o parte din lucrări sunt compromise din pricina unui versant alunecos. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, afirmă că pentru consilidarea amplasamentului sunt necesare lucrări suplimentare în valoare de peste 1,6 milioane de euro. Lucrările la depozit au fost contractate la preţul de peste 24 de milioane de euro.

După ce Horea Uioreanu a preluat şefia Consiliului Judeţean, în iunie 2012, a reclamat imediat moştenirea cu care s-a ales din mandatul lui Alin Tişe: proiectul centrului de depozitare a deşeurilor. Uioreanu aprecia că proiectul va deveni o adevărată gaură fără fund, având în vedere că amplasamentul pe care se construieşte depozitul de deşeuri se află în zona aceluiaşi versant alunecos, care a creat probleme şi centurii Vâlcele - Aphida. S-a finalizat studiul geo-tehnic, iar rezultatul a demonstrat altceva, astfel că îngrijorarea lui Uioreanu s-a mai atenuat. El a ieşit public şi a explicat că amplasamentul este stabil şi că poate susţine, fără prea mari probleme, construcţia depozitului care va adăposti gunoiul menajer de pe raza judeţului Cluj.

În 2011, însă, au ieşit la iveală alte probleme. Liderul consorţiului care a câştigat acest proiect, firma Confort, a intrat în procedura de insolvenţă, nemaifiind în măsură să-şi onoreze obligaţiile contractuale. După lungi tergiversări şi discuţii, s-a căzut la înţelegere ca lucrarea să fie continuată de una dintre firmele din consorţiu, Atzwanger SPA, care s-a aliat cu firma clujeană Construcţii Napoca (cea care execută şi lucrările la noua pistă a Aeroportului). Constructorii s-au angajat să finalizeze lucrarea până la finele lui 2013.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, se lăuda prin luna iulie că lucrările au ajuns la un procent de peste 50% şi dădea, sigur, ca termen de încheiere luna decembrie, anul 2013. Presiunuea în privinţa acestui proiect este mare pentru că s-a ajuns în situaţia ca autorităţile locale să nu mai aibă unde să depoziteze deşeurile menajere, iar ZIUA de CLUJ a relatat pe larg, în mai multe rânduri, despre acestă gravă problemă. Când lucruile păreau să meargă într-o direcţe bună, apare acum, însă, o nouă problemă, sau una la fel de veche, având în vedere că preşedintele Horea Uioreanu subliniază că s-ar fi decis de câtva timp că sunt necesare nişte lucrări suplimentare pentru stabilizarea amplasamentului pe care se construieşte depozitul. „S-a făcut inclusiv o evaluare din partea Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă a Judeţului Cluj. Avem un raport clar şi se impune să facem lucrări de consolidare pentru stabilizarea acestui versant. Pentru că valoarea este destul de mare, suntem obligaţi să facem şi licitaţie", a comentat Uioreanu.


Licitaţia nu a ajuns încă să fie publicată pe SEAP. Uioreanu a precizat că de abia ce a trimis anunţul şi că în funcţie de procedură, acesta ar trebui să rămână în sitemul de achiziţii publice maxim 20 de zile. „Eu sper că luna viitoare vom putea dechide ofertele pentru a putea demara cât mai repde această lucrare", a comentat Uioreanu. Surse din interiorul Consiliului Judeţean au relatat pentru ZIUA de CLUJ că o parte din lucrările realizate la centru ar fi fost afectate din pricina acestor alunecări de teren, iar Uioreanu nu a negat această situaţie. „Ţinem sub observaţie şi măsurăm în fiecare zi aluncările, dar nu avem ce să facem. Trebuie intervenit cu lucrări pentru consilidare", a apreciat şeful Consiliului Judeţean. Acesta nu a putut să aprecieze cât vor dura lucrările de consolidare, nici dacă pe viitor vor mai fi solicitate costuri suplimentare. Pentru acest moment, lucrările de consolidare a amplasamentului sunt estimate la 1,6 milioane de euro. „Vorbim de o majorare de 6,6% din valoarea iniţială a contractului", a precizat Uioreanu. Concret, lucrările pentru construcţia centrului de depozitare au fost contractate pentru suma de 24 de milioane de euro (fără TVA). Este vorba de peste 107,5 milioane de lei (fără TVA). Acest proiect face parte dintr-un program mult mai amplu, ce vizează gestionarea deşeurilor în regim integrat şi care a fost aprobat spre finanţare europeană, în proporţie de 70%.

 

Comenteaza