E nevoie de mai mulţi bani pentru Centura Metropolitană. Întâlnire cu reprezentanţi ai Comisiei Europene

E nevoie de mai mulţi bani pentru Centura Metropolitană. Întâlnire cu reprezentanţi ai Comisiei Europene
| Foto: Arhiva

Banii alocaţi Centurii Metropolitane a Clujului (CMC) nu sunt suficienţi pentru realizarea lucrărilor, a arătat primarul Emil Boc în cadrul întâlnirii Alianței Vestului (AVE) cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE), de la Timişoara. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Guvernului României. 

38 de km ce Centură Metropolitană

"Acum sunt prevăzuți 150 milioane de euro, care există la Guvern. Din calculele pe care le-au făcut proiectanții rezultă o sumă mai mare decât aceasta și avem nevoie de susținerea financiară respectivă", a spus edilul Clujului la un post de radio.

ZIUA de CLUJ scria, săptămâna trecută, că prețul final costul ar urma să urce la 250 de milioane de euro, conform estimărilor reprezentanții platformei de monitorizare a infrastructurii Pe Unde Merg (PUM). Centura metropolitană va avea 38 km, leagă vestul comunei Gilău de Apahida, şi are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro, bani care pot fi folosiţi până în anul 2023.

VEZI ŞI Traseul Centurii Metropolitane din Cluj, decis de Ministerul Transporturilor. Care sunt variantele şi costurile

Tren metropolitan, metrou şi Cluj Innovation City

Boc a reiterat şi alte proiecte majore ale administraţiei clujene, precum trenul metropolitan, metroul şi Cluj Innovation City: "De asemenea, legat de trenul metropolitan și metrou, am dori să prindem niște bani măcar pentru începutul proiectului, în acest exerciţiu financiar, apoi din exercițiul financiar următor să atragem o altă parte din sumă. E greu de crezut că vom avea miliardul de euro necesar doar din bani europeni”.

Primarul Clujului susține că reprezentanții Comisiei Europene au confirmat că proiectele municipalității se pliază pe cerințele UE, însă va fi nevoie de un parteneriat în trei – între autoritățile locale, Guvernul României și Uniunea Europeană. "Negocierile între Comisia Europeană și Guvern, care vor începe din luna septembrie, vor tranșa modul în care vor fi obținute finanțările europene", a explicat Boc. 

Proiectele Alianței Vestului

Primarii municipiilor care constituie Alianţa Vestului (AVE) s-au întâlnit la Timişoara,cu reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) cărora le-au prezentat proiectele majore pentru care vor finanţare pe viitorul exerciţiu financiar european 2021-2027. Vorbim despre o autostradă Cluj - Oradea - Arad - Timișoara sau un tren de mare viteză Cluj - Timişoara. Mai multe detalii AICI!

Comenteaza