Echipamente ultimul răcnet, instalate în laboratoarele de pe Dealul Lombului

Echipamente ultimul răcnet, instalate în laboratoarele de pe Dealul Lombului

Echipamente de ultimă generație menite să susțină inovarea și tehnologizarea au fost achiziționate în proiectul Cluj Future of Work (CFW) către municipalitatea clujeană, partener în proiect, pe baza specificațiilor tehnice întocmite de membrii din consorțiul proiectului.

Laboratorul de design și testare are rolul de a da posibilitatea unor actori cu expertiză din comunitate să studieze și testeze posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă.

Laboratoarele funcționează la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), pe Dealul Lombului, și vor fi, din ianuarie, un loc deschis pentru inovare, cercetare, dezvoltare de produs și prototipare.

Activitatea în laboratorul de design și testare este coordonată de Cluster Mobilier Transilvan (CMT), partener în proiect. CMT e responsabil de dezvoltarea și livrarea cursului de design de produs din programul Culturepreneurs și implementarea unui modul de automatizare în scenariul de muncă 4.0 al proiectului.

„Rolul principal al laboratorului de dezvoltare de produse este sprijinirea procesului de inovare, de la generarea conceptelor până la testarea prototipurilor. Stațiile de lucru cu software-urile aferente suportă nu numai vizualizarea ideilor, proiectarea detaliată în 2D și 3D, dar și simularea comportării produselor la diferite sarcini.

Ochelarii AR, Hololens 2 ajută interpretarea și imaginarea realistică a modelelor dezvoltate. Prin software-ul SimaPro vom putea face analiza ciclului de viață al ideilor dezvoltate luând în considerare criteriile sustenabilității. Echipamentele de testare instalate ne permit să examinăm prototipurile de mobilă conform standardelor românești și internaționale în vigoare.

Stabilitatea, rezistența la sarcini statice și dinamice sau durabilitatea sunt proprietățile principale care pot fi testate. Camera de îmbătrânire artificială cu lămpi Xenon permite analiza suprafețelor finisate după o anumită expunere la condiții exterioare sau interioare.

Bazat pe echipamentele și programele procurate, laboratorul de dezvoltare de produs este menit să ajute la dezvoltarea unor produse fezabile și competitive care satisfac cerințele clientului și ale comunității”, a explicat Levente Denes, managerul departamentului de cercetare-dezvoltare-inovare al CMT.

Primii utilizatori ai laboratorului vor fi participanții din programul Culturepreneurs, dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative, din prima parte a anului viitor laboratorul urmând a fi utilizat și de firmele alese în cadrul scenariului Work 4.0 din proiectul Cluj Future of Work.

Activitatea din cadrul acestui scenariu a fost concepută pornind de la cercetările realizate în 2019 în cadrul proiectului. Acestea au arătat că, la fel ca la nivel european, și în România mai mult de jumătate dintre locurile de muncă existente în acest moment riscă să fie automatizate.

Soluția identificată este de a oferi oportunități de recalificare a angajaților astfel încât ei să devină capabili să folosească tehnologia ca avantaj competitiv, respectiv pentru a concepe cu ajutorul software-ului acele procese de automatizare necesare în munca lor, să le testeze în condiții de laborator, iar apoi să le implementeze în fabricile unde sunt angajați.

„Multe industrii din România nu se apropie de potențialul lor maxim deoarece jucătorii autohtoni sunt adesea cu un pas în urmă competitorilor internaționali. În lipsa inovației, ceea ce se încearcă este să se împrumute ceea ce dezvoltă alții, dar și acest lucru se întâmplă cu întârziere și când trendurile sunt deja în schimbare.

În general, producătorii sunt captivi în modele de business generate de comercianți sau de intermediari, ceea ce înseamnă că abordarea unor noi piețe este limitată. Din fericire, tot mai mulți conștientizează că adevărată valoare adăugată vine din inovare și din cunoașterea piețelor, două domenii în care s-a investit foarte puțin în România.

Pe lângă investiții, inovarea are la bază competențe dezvoltate pentru angajații din firmele producătoare, astfel încât procesele de inovare să poată fi inițiate și dezvoltate la nivel local. Demersul partenerilor reuniți în proiectul Cluj Future of Work este motivat de dorința de a dezvolta competențe în rândul angajaților din firme locale.

Laboratorul de design și testare va fi o infrastructură deschisă și accesibilă, cu rol de a furniza competențe pentru angajații din diverse industrii, iar pentru companii va oferi avantaje competitive, respectiv capacitatea de a-și dezvolta produse și servicii proprii.

Programele furnizate prin intermediul laboratorului vor ajuta companiile să-și automatizeze din procesele repetitive de producție și le vor oferi argumente pentru o abordare curajoasă a unor piețe globale”, a menționat Ciprian Morcan, manager al CMT.

În cadrul proiectului CFW, pe lângă dotarea laboratorului de design și testare vor mai fi dotate alte două laboratoare: unul pentru Automation & Machine Learning – echipat cu tehnologii de ultimă generație în IoT, robotics and automation, VR și AR, și un laborator de producție virtuală.

CMT este o structură asociativă cu 85 de entități afiliate cu statut de membru, printre care firme producătoare de mobilă, universități, instituții de cercetare, instituții publice, entități catalizatoare și de suport. Din 2017 a primit certificarea cu eticheta Gold, cea mai înaltă recunoaștere oferită de European Secretariat for Cluster Analysis, fiind primul cluster din România care o primește.

CFW este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică al municipalității clujene, cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin programul Urban Innovative Actions.

Comenteaza