Edilii de la ţară făcuţi primari şi pe statele de plată

Edilii de la ţară făcuţi primari şi pe statele de plată
Au ameninţat că ies în stradă încă din 2013. În anul europarlamentarelor, guvernul i-a şi auzit. Deputaţii au aprobat, azi, majorarea salariilor pentru primarii de la ţară.

Conducătorii comunelor din toată ţara vor încasa, începând din vară, salarii mai mari cu aproape 50%. Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România - filiala Cluj, Ovidiu Colceriu (foto), spune că este un semn de normalitate şi că, în cazul în care nu se adopta măsura, primarii erau pregătiţi să picheteze Guvernul.

Anul trecut, când au anunţat că vor ieşi în stradă, primarii de la ţară au primit promisiuni de la vicepremierul Liviu Dragnea că salariile lor se vor majora cel puţin cu o treaptă, începând cu 1 ianuarie 2014. O iniţiativă legislativă care viza ajustarea salariilor a şi trecut de Senat, în noiembrie 2013, însă, ulterior s-a blocat la Camera Deputaţilor. Aşa se face că anul acesta, primarii s-au trezit cu aceleaşi salarii, însă au continuat să preseze guvernanţii anunţând că sunt decişi să iasă în stradă. Fiind un an politic important, cu alegeri europarlamentare dar şi prezidenţiale, guvernanţii au cedat.
Deputaţii au votat, ieri, pentru majorarea salariilor primarilor şi viceprimarilor din ţară care, începând cu 1 iulie, vor primi mai mulţi bani. Mai precis, salariile au fost majorate cu 45%, după cum a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Ovidiu Colceriu, primarul din Sânpaul, cel care conduce filiala clujeană a Asociaţiei Comunelor din România. "Aşa s-a căzut de acord, să se înceapă cu primarii şi viceprimarii de la ţară care încasează salarii derizorii, sub 1.700 de lei, în condiţiile în care aceştia au, de cele mai multe ori, responsabilităţi egale cu ale primarilor de la oraş. Din iulie, salariile vor fi majorate cu 45%. Pentru primarii din oraşe s-a aprobat o creştere de 12-15%. Cei din municipii nu vor fi remuneraţi în plus, nu anul acesta. De anul următor există promisiuni că se va face ceva şi pentru personalul din primării care, la fel, este prost plătit", a menţionat Colceriu. Acesta a mai adăugat că există instituţii ale statului unde chiar şoferii sunt mai bine plătiţi decât primarii de la ţară, aşa că măsura adopată de deputaţi este un semnal de normalitate.


Primarii comunelor din judeţ s-au plâns chiar preşedintelui Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri organizate anul acesta la Cluj, că, în ciuda promisiunilor, salariile lor nu s-au mărit. "Primarii au fost minţiţi, salariile lor nu au crescut", a spus Băsescu, după întâlnirea pe care a avut-o cu primarii clujeni.

Pentru a acoperi creşterile, Guvernul trebuie să aloce din iulie, când se va aplica majorarea, şi până la sfârşitul anului, 43,7 milioane de lei. Camera Deputaţilor a aprobat cu 310 voturi "pentru", 22 de voturi "împotrivă" şi 15 abţineri majorarea salariilor primarilor.

Deputaţii PDL au criticat prevederile privind majorarea salariilor primarilor şi au anunţat că se abţin de la vot tocmai pentru că este vorba despre un cadou electoral făcut de premierul Victor Ponta pentru ca acesta să devină mai puternic în teritoriu. Deputaţii PNL au susţinut iniţiativa legislativă, tocmai pentru că aceasta aduce decenţă pentru primarii comunelor, indiferent de culoarea lor politică.

Comenteaza