Şedinţă la Iclod pe tema proprietăţilor intabulate anapoda de cei de la Programul național de cadastru și carte funciară

Şedinţă la Iclod pe tema proprietăţilor intabulate anapoda de cei de la Programul național de cadastru și carte funciară
| Foto: colaj - sursa captura YouTube / Gherla Info - Cadastrare cu necazuri la Iclod (Cluj), a sosit conducerea ANCPI

După ce a fost demarat programul național de cadastru și carte funciară, unii clujeni din mediul rural s-au trezit cu proprietățile intabulate pe altcineva. Proiectul a fost derulat haotic și a adunat un val de erori, în acte. 

Unii clujeni din Iclod s-au trezit cu proprietăţile intabulate pe altcineva după ce au trecut prin bătătură cei de la Programul național de cadastru și carte funciară. Oficialii din Iclod au apelat la prefectul Clujului pentru ajutor, iar în cele din urmă au ajuns și șefii de agenția de cadastru de la București, de la oficiul de la Cluj și de la biroul de la Gherla, pentru a încerca să găsească soluții.

Încă de când a debutat programul național de cadastrare gratuită a terenurilor de la sate, în 2015, au apărut probleme. Aproape de finalul anului 2023 erau cadastrate doar 10% din terenuri, dar probleme cu duiumul în toată țara: haos în permutarea de parcele, erori în acte, strămutări la distanță, suprapuneri între vecini, suprafețe ciuntite, terenuri pierdute, contestații, scandal, procese în instanță.

Și comuna Iclod, cu cele cinci sate – Iclod, Livada, Fundătura, Orman și Iclozel a avut parte de proprietăţi intabulate anapoda de cei de la Programul național de cadastru și carte funciară. 

Miercurea trecută au descins la Iclod cinci directori din Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, alături de directorul Laurențiu Blaga, patru specialiști de la Oficul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj, cu directorul instituției, reprezentanți de la Biroul de Cadastru din Gherla, a transmis gherlainfo.ro

La întâlnirea din salonul de la Iclod Arena a fost prezent primarul, juristul primăriei, dar au venit și localnici, care și-au prezentat cazurile. Discuțiile au durat aproape patru ore, timp în care s-au căutat soluții practice pentru ca nemulțumirile să fie rezolvate, a mai transmis sursa citată. 

„După mine, 70% din aceste probleme se pot rezolva prin dialog. Sunt soluții pentru rezolvare. Oamenii au înțeles ce trebuie făcut, la fel și cei de la OCPI Cluj. Soluțiile urmează să fie puse în practică. Cetățenii trebuie să pună la dispoziție toate actele pe care le dețin și să ofere detaliile solicitate, acestea sunt condiții pentru rezolvare”, a dat asigurări șeful ANCPI, Laurențiu Blaga la finalul discuțiilor.

„S-au găsit soluții pentru rezolvare, în viitorul apropiat. Nu e simplu, nu se poate face de azi pe mâine, dar responsabilii au înțeles necesitatea întâlnirii și au văzut că au tot sprijinul primăriei. Cetățenii să fie liniștiți, că problemele lor se vor rezolva”, a declarat, la rândul său, primarul Emil Pîrțoc. 

Vezi AICI IMAGINI din ședința de miercuri de la Iclod: https://www.youtube.com/watch?v=QI06g6VYySU&t=86s

Comenteaza