Şedinţă la Prefectura Cluj pe tema proprietăţilor intabulate anapoda de cei de la Programul național de cadastru și carte funciară

Şedinţă la Prefectura Cluj pe tema proprietăţilor intabulate anapoda de cei de la Programul național de cadastru și carte funciară

După demararea programului național de cadastru și carte funciară, mulți clujeni din mediul rural s-au trezit cu proprietățile intabulate pe altciveva. Proiectul se derulează haotic și se adună valuri de erori, în acte.  

La Instituția Prefectului – Județul Cluj a avut loc joi reuniunea de lucru pe tema cadastrării sistematizate. La inițiativa prefectului Clujului, Irina Munteanu, directorul general al Agenției Naționale de Publicitate Imobiliară și Cadastru, Lucian Blaga, împreună cu directorii generali adjuncți în cadrul agenției au fost chemați la Cluj pentru a aduce clarificări și pentru a dezbate situațiile întâmpinate de autoritățile locale din județ.

Primarii din județul Cluj, alături de personal de specialitate din cadrul unităților administrative, au exemplificat situații de disfuncționalități în procedurile de cadastrare sistematizată, cât și dificultăți apărute cu furnizorii de servicii de cadastrare și sistematizare, câștigători ai licitațiilor pentru implementarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.

Un alt subiect discutat de cei de la Prefectura Cluj cu directorul general al Agenției Naționale de Publicitate Imobiliară și Cadastru a fost cel legat de dificultățile privind depunerea dosarelor în baza legii nr. 123 din 15 mai 2023 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Nu în ultimul rând, situațiile problematice în ceea ce priveşte elaborarea documentațiilor referitoare stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor au fost discutate, în contextul complexității și dificultății realizării acestora, în conformitate cu normativele în vigoare, a transmis Instituția Prefectului - Județului Cluj. 

Clujenii au cerut răspunsuri din partea conducerii ANCPI pentru problemele sesizate de către primari cu intabulările date peste cap. Irina Munteanu a reiterat tuturor celor prezenți că Instituția Prefectului – Județul Cluj asigură întreaga susținere, astfel încât situațiile să fie soluționate în condițiile legii, în cel mai scurt timp posibil.

Amintim că programul național de cadastru și carte funciară i-a lăsat pe mai mulți clujeni cu titlu de proprietate pe un teren cu casă sau pe o bucată de pădure, moștenite sau cumpărate, cu bunurile înscrise pe altcineva.

Citeşte şi: Clujenii s-au trezit cu proprietăţile intabulate pe altcineva după ce au trecut prin bătătură cei de la Programul național de cadastru și carte funciară

Comenteaza