Emil Boc, despre renașterea Clujului pe bani europeni: "Totul e să știi ce să ceri, să nu furi și să te implici. Vrem să fim ca Munchen, Amstedam, Bruxelles, Viena"

Emil Boc, despre renașterea Clujului pe bani europeni: "Totul e să știi ce să ceri, să nu furi și să te implici. Vrem să fim ca Munchen, Amstedam, Bruxelles, Viena"

Proiectele cu bani europeni pe care Cluj-Napoca a reuşit să îi atragă în ultimii ani au avut ca rezultat renaşterea oraşului de pe malul Someşului.

Cluj-Napoca este unul dintre orașele a căror dezvoltare e strâns legată de fondurile europene. Și nu este vorba numai despre autoritatea locală, ci despre antreprenori, e vorba de mediul de afaceri, de mediul universitar și de foarte mulți cercetători. Există mitul că fondurile UE sunt greu de accesat, ba chiar că trebuie să cunoști pe cineva ca să le obții. Exemplul Clujului vine să contrazică acest mit, conform Digi 24.

Multe dintre centrele oraşelor din România au ieșit din comunism cu clădirile ponosite, fără alei pietonale, fără infrastructură pentru transportul alternativ. Lipsa fondurilor au ținut așa situația două decenii, dar banii europeni au început să schimbe fața multor orașe. S-a întipărit ideea că fondurile de la Bruxelles înseamnă bani gratis. Ei au, totuși, un preț: un amestec de idei, strategii, muncă și ceva hotărâre, deși se vorbește de birocrație și de proceduri grele. E un mit că banii sunt foarte greu de obținut?

"Dacă vrei cu adevărat poți! Așa este și cu fondurile UE. Totul este să știi ce să ceri, să faci documentații corecte, să nu furi și nu în ultimul rând, să te implici în fiecare zi în implementarea lor. UE ne-a întins acum două mâini. Pentru șapte ani vom avea mai mult decât am avut pentru ultimii 14 ani. Acum este șansa de a avea românii ocazia să aibă, prin fonduri europene, salarii mai bune și calitatea vieții ca în Europa.

Știți unde sunt proceduri grele cu fonduri europene? La furat! Dacă vrei să furi, da, e greu cu fondurile europene, că nu scapi. Dar dacă ești cinstit și ești corect, ai toate șansele să aduci „bani gratis” în țara ta, în comunitatea ta. Până la urmă, aceste fonduri, care sunt din Fondul de Coeziune al UE, tocmai acest lucru îl urmăresc, să diminueze decalajele de dezvoltare și de condiții de viață dintre UE și România. Or, dacă aceste fonduri nu sunt folosite pentru acest scop, atunci practic ratăm șansa pe care UE ne-a întins-o de a duce o viață mai bună aici, la noi acasă.

Ministrul Boloș spunea la un moment dat că adevărata rezervă de aur a României o reprezintă fondurile europene. Are mare dreptate. În al doilea rând, sunt atât de importante, pentru că sunt gratis, oameni buni. Dacă noi n-am fi avut fondurile europene, Clujul ar fi fost poate sub jumătate ca nivel de dezvoltare față de ce are astăzi", a declarat Emil Boc, primarul Clujului, pentru Digi.24

Boc mai spune că în prezent primăria lucrează la pregătirea unor proiecte în valoare de trei miliarde de euro din fonduri europene ce vor veni în noul exercițiu financiar pentru modernizarea orașului care își propune să aibă transport public complet verde până în 2028.

"Din fiecare 2 lei pe care îi plătește clujeanul, noi aducem 5 lei din fonduri europene. Până acum am executat deja proiecte de 232 de milioane de euro, absorbite și implementate din fonduri europene. În acest moment, avem în derulare proiecte de 190 de milioane de euro și avem în pregătire alte proiecte în valoare de 3 miliarde de euro.

Aici, evident un miliard este pentru proiectul metroului, dar mai avem pe lângă acestea proiecte green, digital și, în ansamblu, educație și calitatea vieții. La acestea lucrăm acum, pentru că în momentul în care se apasă butonul, undeva spre mijlocul acestui an sau spre partea a doua a anului, noi să fim cu proiectele la masă, depus și să le implementăm. Dar pentru asta ne pregătim deja din 2020 și chiar din 2019.

"Noi ne uităm în primul rând la Europa. Noi vrem ca orașul nostru să fie ca Munchen, ca Amstedam, Bruxelles, Viena. Apoi ne uităm ce finanțează UE. Deci dacă vin cu proiecte care înseamnă green, autobuze electrice, transporturi nepoluante, parcuri, spații verzi, locuri de joacă, păduri parc, UE le finanțează 100%", mai spune Boc. 

Primarul atrage atenţia şi asupra faptului că „Orice ștampilă din România este o sursă de microcorupție”. De aceea Clujul vrea să să emită toate autorizațiile, avizele, în format online. "În momentul în care ai trecut pe proceduri digitale, s-a terminat și cu ștampila, și cu mica corupție, care enervează cetățeanul. Aia mare îl sărăcește, aia mică îl enervează", încheie primarul din Cluj-Napoca. 

Comenteaza