Emil Boc, despre viitorul Clujului: “Încet, dar sigur, orașul se îndreaptă spre era post-mașină”

Emil Boc, despre viitorul Clujului: “Încet, dar sigur, orașul se îndreaptă spre era post-mașină”

Edilul Clujului a avut o intervenție live în cadrul dezbaterii Centrului de Inovare și Imaginație Civică cu tema „Locuire”, în care a atins mai multe subiecte “fierbinți”.

Emil Boc a declarat că este foarte important să existe toate facilitățile elementare în zonele unde se ridică ansambluri imobiliare noi.

“În privința extinderilor Clujului, adica acolo unde se construiesc ansambluri imobiliare, pentru noi regulile sunt foarte clare, de nezdruncinat, de necomentat, unitare și uniforme pentru toți: calitatea vieții prin - la maxim 20 de minute să existe toate facilitățile elementare - școală, creșă, grădiniță, centru de cartier, parc – astfel încât omul să-și găsească acolo toate aceste lucruri elementare.

De asemenea, toate să aibă parcări pentru biciclete, puncte gospodărești îngropate și stații de încărcat pentru mașini electrice și, nu în ultimul rând, corelarea cu transportul în comun. Încet, dar sigur, orașul se îndreaptă spre era post-mașină. Din acest punct de vedere, regulile acestea le urmărim în fiecare zonă a orașului unde vin investitori care doresc să dezvolte. Sunt toți bineveniți, dar toți puși la aceeași unitate de tratament.  Evident că nicăieri nu se ajunge acasă decât pe asfalt, adică dozajul legat de utilități – canalizare, străzi, dimensiuni și asfalt – este de nediscutat”, a declarat primarul Clujului.

Emil Boc a vorbit și despre extensiile pe care le controlează Primăria Cluj-Napoca, cum ar fi zona Sopor.

“Sunt 258 de hectare, private în totalitate, dar unde, pentru prima oară în România, o municipalitate își asumă un plan integrat de locuire, un Masterplan și un PUZ care să stabilească din start bulevarde de 18 m unde este cazul, școală, creșă, grădiniță, parc, centru de cartier și celelalte facilități despre care am vorbit, pentru a putea ca după aceea să le dăm investitorilor privați și proprietarilor șansa să se dezvolte organizat, într-o comunitate care să aibă calitate la Cluj (...) Ne vom asuma și realizarea utilităților fundamentale: exproprieri pentru parcuri, pentru drumuri, pentru celelalte facilități, iar cei care vor construi vor plăti o taxă la primărie, care va acoperi aceste costuri. Cu alte cuvinte, aici Primăria își va asuma și rolul integrator de a crea infrastructura elementară. Evident, acești bani trebuie să fie bani privați”.

Emil Boc spune că Primăria va avansa inițial sumele necesare, iar dacă va fi nevoie, va lua și un credit pentru realizarea infrastructurii elementare. Ulterior, banii vor fi recuperați de la investitori.

Dezbaterea face parte din serie de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030.

 

Comenteaza