Emil Boc se apără în scandalul statuii Școlii Ardelene: „Eu am fost primul care s-a dus acolo"

Emil Boc se apără în scandalul statuii Școlii Ardelene: „Eu am fost primul care s-a dus acolo"

Emil Boc îi critică pe clujenii care nu au participat la dezbateri, dar care „comentează” în toiul lucrărilor pe tema soclului grupului statuar „Școala Ardeleană”, gândit de autorul lucrării, Romulus Ladea.

„Soluția a fost a specialiștilor pe care îi lăudați, dar nu este bună pentru că nu răpunde la nevoile și așteptările oamenilor. Așa că am decis să cer reamplasarea statuii pe soclu. Eu am fost primul care s-a dus acolo și a cerut asta. După ce am sesizat eu, toți au început să-și dea cu părearea în loc să spună că Primăria a fost cea care a corectat acest lucru. Nimeni de la Comisia de Monumente nu a ieșit să-și apere soluția, deci lasă-l pe primar <<să-și ia toate castanele>>. Dar eu doar am corectat acest lucru. De un an de zile s-au aprobat toate modoficările pentru acest proiect, dar nimeni nu e interesat de dezbaterea publică. Am intervenit, după care imediat a apărut corul de critici. Dar de asta sunt primar, ca să pun lucrurile în ordine”, a declarat Emil Boc, la o emisiune radio. 

Primarul spune că cel care i-a atras atenția a fost rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David: "Este singurul care a făcut acest lucru. Daniel David, rectorul UBB, nu a ieșit să bată toba, a fost fair play, mi-a transmis sa văd dacă acest lucru este în regulă. Am fost și am dispus proiectantului să reamplaseze pe soclu statuia”. 

În urmă cu o săpătmână, edilul scria pe Facebook: ''Având în vedere discuțiile și pozițiile exprimate în cadrul dezbaterii publice a bugetului municipiului Cluj-Napoca, a pozițiilor exprimate de Universitatea Babeș-Bolyai și a solicitărilor din spațiul civic local, am solicitat proiectantului și constructorului modificarea soluției inițiale din concursul de soluții (la sol) și amplasarea pe SOCLU a Grupului statuar „Școala Ardeleană”. De asemenea, am solicitat ca soluția propusă (cu soclu) să se integreze în spațiul arhitectural și urban existent din perspectiva materialelor utilizate și a dimensiunilor grupului statuar''. 

Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei - aproximativ 10 mil. Euro. Stadiul lucrărilor 65%. 

Comenteaza