Energie verde din gunoaie, la Cluj! Plan ambițios pentru Alin Tișe: „Este o etapă revoluționară”

Energie verde din gunoaie, la Cluj! Plan ambițios pentru Alin Tișe: „Este o etapă revoluționară”

Consiliului Județean Cluj dorește să producă energie electrică sau chiar bani din gunoaie, prin achiziționarea unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică a deșeurilor.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a hotărât achiziționarea unei instalații moderne, care să permită rezolvarea definitivă a problemei gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde.

Astfel, pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Județean Cluj se va regăsi un proiect de hotărâre privind aprobarea achiziționării unei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară, pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale.

”Este o etapă revoluționară în ceea ce privește rezolvarea problemelor legate de modul de gestionare a deșeurilor din județ. Urmare a acestui pas, deșeurile nu vor mai reprezenta o problemă, ci vor fi transformate într-o resursă alternativă de energie verde, care va genera și venituri suplimentare pentru Consiliul Județean. În plus, va reprezenta și o soluție ecologică, modernă”, consideră liderul forului administrativ județean.

Instalația este una modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice. Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică care va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean.

Noutatea și oportunitatea constă în posibilitatea de tratare completă prin eliminare, ceea ce va diminua cantitatea de deșeuri reziduale care sunt acum depuse în depozitul existent, noul sistem reprezentând o premieră la nivel național.

Alin Tișe a vorbit, anul trecut, la ZIUA LIVE, despre această idee. Conducerea CJ Cluj se inspiră în realizarea proiectului din Suedia, Finlanda sau Singapore, care au instalații asemănătoare.

Comenteaza