Era turnurilor a apus în centrul Clujului

Era turnurilor a apus în centrul Clujului
O companie de salubritate din Satu-Mare promovează un nou proiect în zona propusă pentru viitorul "centru financiar-bancar" al oraşului.

Noua propunere din zona Flacăra - Abator este departe de anvergura turnurilor de machetă din anii trecuţi: proiectul vizează clădiri de 4-5 etaje, în vreme ce clădirile de peste 10 etaje proiectate în zonă după 2007 nu au ajuns în şantier.

Operatorul de salubrizare Florisal Satu Mare a solicitat Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) un aviz de oportunitate pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un teren din zona str. Constanţa - str. Ploieşti. "Beneficiarul vrea un proiect pentru un teren de 3.600 mp, o "insulă" A 4 (teren destinat unor funcţiuni industriale - n.red.) în actualul Plan Urbanistic General (PUG), singura rămasă. Este vorba despre o curte interioară, unde sunt service-uri, servicii de vulcanizare, mică producţie. Se doreşte transformarea acestui teren, în conformitate şi cu prevederile noului PUG, în suprafaţă destinată serviciilor şi locuinţelor", a explicat arhitectul Claudiu Botea, cel care a susţinut documentaţia.

Clădirile de 4-5 etaje ar avea comerţ la parter şi birouri şi apartamente pe etaje. Membrii CTATU au fost de acord cu oportunitatea schimbării de destinaţie a terenului, însă au solicitat studierea intersecţiei şi prevederea lărgirii str. Constanţa. "Noi lucrăm acum la PUZ. Investitorii doresc să se apuce de lucru cât de repede", a adăugat Botea. Zona din spatele Pieţei Mihai Viteazul, cea a Pieţei Abator şi cea a fostei fabrici Flacăra se numără printre cele care au înregistrat în anii de vârf imobiliar proiecte de turnuri de 20-22 de etaje. Proiectul Riverfront din Piaţa Abator deţine avize de la CTATU şi de la Consiliul Local. Acesta ar urma să includă un centru comercial, birouri şi locuinţe, cu maximum 20 de etaje.

Compania germană LBBW, proprietara terenului fostei fabrici Flacăra, nu a demarat lucrările, dar a obţinut o parte din autorizaţiile de construire necesare. Cele cinci clădiri proiectate ajungeau până la 22 de etaje (locuinţe, spaţii hoteliere, comerciale şi birouri). Turnul Europa Business Center, un imobil de birouri şi servicii de 12 etaje, a fost proiectat pentru o parcelă de la intersecţia străzilor Ploieşti şi Constanţa (Constanţa nr. 19-21). Niciunul dintre aceste proiecte nu s-a concretizat în teren. Noul PUG prevede aceste suprafeţe ca zone mixte, tot cu indici favorabili, raportat la posibilităţile de construire în oraş, dar cu un regim de înălţime mediu: şapte etaje, după cum au explicat reprezentanţii echipei PUG. Noile reglementări ar fi în acord cu piaţa, infrastructura şi peisajul oraşului, consideră echipa PUG.

De la salubrizare, la imobiliare

Florisal activează pe mai multe linii de activitate: salubrizare menajeră, salubrizare stradală, întreţinere de zone verzi. Licitaţia câştigată în Satu Mare în 2005 a cuprins colectarea, depozitarea deşeurilor menajere şi întreţinerea spaţiilor verzi, iar din 2012, societatea controlată de omul de afaceri Vasile Puşcaş a primit şi deszăpezirea municipiului. O altă companie de profil, Drusal Baia Mare, vrea să dezvolte o clădire de birouri pe Calea Dorobanţilor 33-37. Ansamblul va avea spaţii de comerţ, servicii şi locuinţe. Proiectul propus pe terenul de 3.695 mp include două clădiri, cu parter comercial. Imobilul de birouri va avea 2.500 mp, iar cel de locuinţe, 89 de apartamente. Drusal a avut inclusiv contracte cu municipalitatea băimăreană.

 

Etichete
Comenteaza