Eurodeputatul Emilian Pavel: "Dacă nu gândim, deșeurile pot ucide!"

Eurodeputatul Emilian Pavel:
Incendiile de zilele trecute de la Pata Rât, în Cluj, și cele de la Brașov și Tecuci, ne readuc aminte că problemele ignorate nu se rezolvă de la sine. Mai mult, ele revin, în forme tot mai acute.

În primul rând, ne gândim la oameni. Din fericire, nu a fost cazul nici în Cluj și nici în Brașov, dar niciuna dintre locații nu este la primul ei incendiu și nimic nu poate garanta că următoarele nu se vor solda cu pierderi de vieți omenești.

Ne gândim desigur și la efectele secundare, la gazele produse, la norul de poluare, la miros și la multe alte inconveniente și pericole pentru sănătate.

În fine, ne gândim la Europa, la procedurile de infrigement lansate de Comisia Europeană împotriva noastră, la banii pe care România, prin autoritățile locale ori județene, va trebui să îi plătească degeaba, pur și simplu pentru că nu ne-a păsat. Nouă, tuturor!

Nu scriu aceste rânduri ca să arat cu degetul. În țara noastră, mulți dintre noi au o atitudine destul de relaxată, sau chiar flexibilă, în ceea ce privește mediul în general și deșeurile, în mod special. Stau dovadă munții de gunoaie din jurul tomberoanelor, ambalajele aruncate din mașină, petele de ulei de motor...

Scriu însă pentru că, dacă aceste accidente - și vom vedea curând cauzele incendiilor de la cele două gropi de gunoi, ne fac să ne gândim la o situație gravă, ne fac să ne uităm în oglindă și să nu ne placă prea multe din ce vedem, tot ele ne obligă să ne gândim și la soluții.

În ianuarie 2016, am fost coorganizator al unei dezbateri ținute la Prefectura Cluj, unde am invitat un specialist, inginer și inventator german, care a prezentat un nou concept (și nu este singurul) de gestionare a deșeurilor. Acesta a patentat și a pus în funcțiune un procedeu de tratare a deșeurilor prin separare umed-mecanică și curățarea chimică a tuturor fracțiunilor.

Acestea pot fi apoi refolosite, în proporție de aproape 100%, în agricultură, lucrări de infrastructură sau industrie!

De asemenea, pot reduce cu până la jumătate cheltuielile de la bugetele locale pentru managementul deșeurilor! Nu în ultimul rând, există fonduri europene disponibile pentru aceste proiecte!

În naivitatea mea, urmând modelul din Parlamentul European - de a invita la orice dezbatere experți, am crezut că această inițiativă va avea un ecou pozitiv. Nu știu să fi fost prezent nimeni de la Consiliul Județean Cluj acolo. Dacă îmi aduc bine aminte, unele reacții politice locale au fost în sensul criticării unei idei venite de la PSD (!!), în timp ce alții, dacă țin bine minte, mă acuzau de trafic de influență... O spun cu recunoștință însă, destui clujeni au apreciat inițiativa.

Și iată-ne în Octombrie 2017.

Sunt aproape sigur că aceste incendii sunt deja puse pe seama guvernului (PSD, desigur), deși gestionarea situației este de competența autorităților locale ori județene. Bănuiesc de asemenea că în curând viețile noastre vor reveni la normal, dacă nu au și făcut-o deja. Dar în același timp mă gândesc cu teamă la următoarele incendii ce vor veni.
Iar asta pentru că de multe ori nu ne gândim la probleme decât dacă ele ne ard, iată, chiar și la propriu.

Emilian Pavel

Deputat în Parlamentul European

Comenteaza