Evitați Piața Mihai Viteazul! Lucrările dau peste cap traficul

Evitați Piața Mihai Viteazul! Lucrările dau peste cap traficul
| Foto: Info Trafic Jud. Cluj

Zona Pieței Mihai Viteazul a intrat în febra lucrărilor de amenajare, executate la foc automat. Acestea implică și blocaje sau devieri ale traficului normal.  

"Atenție mărită în Piața Mihai Viteazu! Se circulă mai greu, din cauza lucrărilor din jurul statuii. Nu întrați eroic dinspre Barițiu. Drive safely! PS: A început și frezarea asfaltului", relatează un conducător auto, pe grupul de socializare Info Trafic Județul Cluj (foto). 

Compania de Transport Public a anunţat deja mutarea staţiilor de autobuz din piaţă. Ca urmare a lucrărilor de modernizare, în perioada 16-17 noiembrie, staţia Piaţa Mihai Viteazul Vest (Cinema Florin Piersic) pentru liniile 8, 21, 32, 32B, 33, 36B, 36L și 47 este relocată pe latura sudică, în staţia Piaţa Mihai Viteazul Sud. Pentru liniile menţionate s-a înfiinţat staţia provizorie de debarcare Pod Traian.

Piața Mihai Viteazul este reparată anul acesta, iar odată cu ea și statuia ecvestră a domnitorului care a realizat prima unire a principatelor române. Primăria a stabilit ca statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul, din centrul Clujului, să fie redezvelită de 1 decembrie, adică exact de Centenarul Marii Uniri.

Planurile erau altele inițial: municipalitatea a dorit să realizeze un monument închinat Marii Uniri, a inclus costurile în bugetul pe anul 2018, dar statuia nu s-a mai realizat. În piață au avut loc și lucrări la pavaj, spațiu verde și iluminat stradal. Acestea au fost executate de Regia Autonomă a Domeniului Public. Lucrările urmau să fie încheiate joi, dar s-a continuat activitatea și vineri.

Laturile de nord și de sud ale spațiului central au rămas la urmă, iar acum se așază piatră cubică. Termenul stabilit de primărie pentru finalizarea lucrărilor a fost 1 decembrie, dar data limită a fost devansată. Primarul Emil Boc a vehiculat termene ca 10 noiembrie, 1 noiembrie, apoi a mutat data limită pentru 17 noiembrie. 

Mai multe voci din societatea civilă, inclusiv ale unor arhitecți, au cerut să se renunțe la gardul viu care înconjoară aleile, pentru a crea un plus de vizibilitate și o impresie de spațiu larg. Chiar dacă gardul este rărit, a rămas în picioare.

Reabilitarea statuii s-a făcut separat de către asocierea Euras - Arh. Service Guttmann & Comp. Valoarea contractului este 3,2 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată, și include serviciile de proiectare, elaborarea studiilor și expertizelor de specialitate extinsă, a documentațiilor tehnice și execuția lucrărilor de primă intervenție, de consolidare și restaurare a statuii.

Piața Mihai Viteazul a bătut pasul pe loc timp de 10 ani. Primăria este în litigiu cu Cogedir Parking, o societate a Cogedir Gestao de Projectos (Portugalia). În urmă cu opt ani, Cogedir a luat concesionat un teren de 6.000 mp pentru edificarea unui garaj subteran cu 350 de locuri, însă în zonă a fost descoperit un canal colector cu diametrul de 3 m al Companiei de Apă Someș.

Portughezii au renunțat la proiect și au dat primăria în judecată, cerând despăgubiri de 5 milioane de euro. Municipalitatea le-a făcut mai multe contraoferte portughezilor, în speranța continuării lucrărilor. Se așteaptă finalizarea procesului pentru a se putea trece la modificări de fond în Piața Mihai Viteazul.

Comenteaza