Experţi: Cluj-Napoca, favorizat la alocarea de bani când Boc a fost premier VIDEO

Experţi: Cluj-Napoca, favorizat la alocarea de bani când Boc a fost premier VIDEO
Municipiul Cluj-Napoca a fost favorizat din punctul de vedere al alocărilor de bani în perioada în care Emil Boc a fost premier, arată un studiu al organizaţiei Expert Forum. Specialiştii susţin şi că în perioada 2004-2011 s-au bucurat de favorurile guvernului şi primarii UDMR, dar şi cei independenţi.

Clujul a fost unul dintre oraşele favorizate în ceea ce priveşte finanţările din bugetul de stat, în perioada în care Emil Boc s-a aflast la palatul Victoria. Datele apar în studiul "Harta clientelismului românesc: alocările de bani către judeţe şi primării, 2004-2011", prezentat astăzi la Facultatea de Ştiinţe Politice.

"Perioada de maxim favoritism a fost în 2006, 2007, 2008 şi atunci reiese clar că cei care erau la putere i-au favorizat pe ai lor", spune analistul Expert Forum Sorin Ioniţă.

Analiştii susţin că, la nivel naţional, şi primarii independenţi, dar şi cei ai UDMR au fost avantajaţi din punct de vedere al finanţărilor. "O altă concluzie robustă, una dintre puţinele, este că pe toată perioada de analiză care cuprinde opt ani, 2004-2011, au fost favorizate puţin, dar în mod sistematic, administraţiile locale ale UDMR, indiferent cine era la putere şi altă concluzie interesantă întotdeauna au fost favorizaţi foarte mult primarii independenţi", mai spune Ioniţă.

Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost "proasta guvernare", a apreciat fostul negociator şef cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş. "Sunt absolut de acord cu ce spunea Sorin Ioniţă şi se vede cât se poate de evident că am avut parte de o proastă guvernare şi nu de bună guvernare", spune el. "Sunt politici care funcţionează, sunt eficiente, au fost verificate şi practici care nu au dat rezultate şi dacă le tot aplici înseamă că intenţionezi să duci o proastă guvernare".

Analiştii susţin că alocarea sumelor din fondul de rezervă al guvernului, dar şi din alte surse, ar trebui să făcută pe baza unor concursuri de proiecte.

Comenteaza