Extinderea Tetarom I. Ce ne desparte de momentul inaugurării

Extinderea Tetarom I. Ce ne desparte de momentul inaugurării
Tetarom I se extinde.

Parcul industrial Tetarom I a fost extins. Acolo s-au construit două noi clădiri de birouri și două hale de producție.

Parcurile industriale sunt adevărate magneți pentru afacerile din zona Clujului. Cele funcționale sunt pline, ba există și societăți care stau la coadă, gata oricând să ia locul altora. Aceste parcuri aduc bani direct și indirect Clujului, așa încât este normal ca administratorii să dorească înmulțirea și extinderea lor. În acest moment, avem trei parcuri funcționale și două în diferite stadii ale demersurilor de înființare.


Astăzi discutăm despre cel mai ofertant parc, din punct de vedere al angajatului din Cluj-Napoca. Tetarom I este pe versantul nordic al dealului Hoia, practic cel mai aproape de centrul municipiului. Extinderea acestuia este un proiect pornit în 2014, care a bătut pasul pe loc din cauza alunecărilor de teren. Au fost construite două clădiri de birouri (dintre care una va fi, însă, ocupată de angajații Tetarom SA), dar și două hale. Construcțiile sunt gata, s-a realizat o recepție parțială și lucrurile merg spre finalizare, chiar dacă foarte lent.


Mingea este în terenul Consiliului Județean. Trebuie făcut un audit energetic al clădirilor (opt firme s-au prezentat la licitație), trebuie terminat drumul care alunecă, principala piedică a proiectului, și e nevoie să fie asfaltată intrarea într-un parcaj. Birourile și una dintre hale ar urma să fie inaugurate în noiembrie, spun reprezentanții Consiliului Județean. Putem spera că avem, din nou, un optimism fără acoperire. A doua hală, cea mai afectată de alunecări, mai trebuie să aștepte, probabil până la începutul anului viitor. ”E nevoie mai întâi de o recepție a constructorului cu Agenția de Dezvoltare Regionale NV, întrucât lucrările s-au făcut pe fonduri europene, apoi o recepție cu Consiliul Județean”, a declarat un reprezentant al Tetarom SA.


Consiliul Județean a alocat 10 milioane de euro inițial, însă a fost nevoie de doar 26 de milioane de lei pentru stabilizarea versantului. Lucrările sunt acum avansate. Zublin România și Hidroconstrucția lucrează cu trei foreze și montează câte nouă piloți forați pe zi. ”Se lucrează într-un ritm incredibil de intens. Va mai dura o lună, o lună și jumătate, până la finalizarea lucrărilor de stabilizare”, au spus surse din cadrul Consiliului Județean.


Parcul industrial a fost extins cu 12 hectare, ca urmare a unei investiții de 42 de milioane de lei (fără TVA), acoperită jumătate din fonduri europene, jumătate din bugetul CJ Cluj. Lucrările de modernizare şi extin­dere au fost realizate de asocierea formată din companiile ACI Cluj, Nord Conforest şi Electromontaj.


Între timp, se lucrează la regulamentul de acces în noile imobile, după care acestea vor fi predate Tetarom SA, gestionarul parcului industrial. Prețurile prevăzute pentru chiriași sunt mici, 7 euro pe lună pe metru pătrat pentru birouri și 5 euro pe lună pe metru pătrat pentru halele de producție. Aceste tarife urmează să fie supuse aprobării consilierilor județeni, într-una dintre ședințele rămase din 2018.  Cifrele spun că există cereri pentru 110% din capacitatea clădirii de birouri P+5 şi pentru peste 200% din capacitatea halelor. În fiecare dintre hale ar putea intra aproximativ 300 de angajaţi, în clădirea de birouri, circa 500, iar în clădirea administrativă, 50.


1.150

este cifra aproximativă a locurilor de muncă pe care le-ar crea deschiderea noilor imobile.

Tetarom I a fost inaugurat în anul 2005, fiind primul parc industrial dezvoltat în judeţul Cluj, pe o suprafaţă de 32 de hectare. În incinta parcului industrial se aflau înaintea extinderii o hală multifuncţională care cuprinde 1.700 mp de spaţii de birouri şi 3.200 mp de spaţii de producţie, un incubator de afaceri cu peste 1.100 mp de spaţii de birouri şi un centru de afaceri. În Tetarom I muncesc în prezent circa 1.800 de persoane.

Comenteaza