Fabrica de sticlă intră în patrimoniul Consiliului Judeţean

Fabrica de sticlă intră în patrimoniul Consiliului Judeţean
Administraţia judeţeană vrea să preia unitatea din Turda. Pentru început s-a adoptat o hotărâre care vizează preluarea activelor societăţii: 12 hectare de teren şi 36 de clădiri.

Cu datorii la stat de peste 3 milioane de euro, fabrica de sticlă din Turda se află în plin proces de reorganizare judiciară. Consiliul Judeţean a fost solicitat să preia activele societăţii, urmând ca mai departe statul să transforme datoria în acţiuni. În această etapă, hotărârea Consiliului Judeţean prevede preluarea a 12 hecatre de teren şi a 36 de clădiri. Directorul societăţii, Traian Rusan, spune că a avut o discuţie de principiu cu liderii administraţiei judeţene şi că aceste imobile ar putea fi transferate în custodia Tetarom, administatorul parcurilor industriale publice.

Fabrica de sticlă mai are 300 de angajaţi, multe active şi datorii destul de mari către statul român. Directorul societăţii, Traian Rusan, a explicat că acţionarii au solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă, având în vedere că nu s-au găsit soluţii pentru plata celor peste 3 milioane de euro, datorate Finanţelor. „Datoriile sunt înregistrate din vremuri antice, pe când societatea avea câteva mii de angajaţi. Noi am tot vrut să cooptăm administraţia judeţeană în acţionariat, pentru a putea scăpa de aceste datorii, însă, nu am găsit înţelegere până la acest moment", a explicat Rusan. Fără aceste datorii, apreciază el, fabrica ar merge destul de bine. În prezent, statul câştigă de pe urma activităţii derulate în cadrul societăţii 450.000 de lei pe an: „Ar fi păcat ca societatea să intre în faliment pentru că nu s-ar pierde doar cele 300 de locuri de muncă. Statul ar pierde, de asemenea, 2,5 miliarde de lei vechi pe care îi încasează din impozite şi taxe, şi alte 2 miliarde vechi care intră la CAS şi Şomaj", a spus Rusan. Acţionarii fabricii au lansat o ofertă pentru Consiliul Judeţean. De altfel, instituţia a şi adotat o primă hotărâre care prevede preluarea activelor sticla Turda. Concret, Consiliul Judeţean a votat pentru preluarea a 16 hectare de teren şi a 36 de clădiri. „În felul acesta, Consiliul Judeţean, devine acţionarul fabricii. Practic, se apelează la procedura juridică de dare în plată", a subliniat Rusan. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu, spune, însă, că procedura nu este foarte simplă. „În primul rând, trebuie să avem o înţelegere cu administratorii judiciari, având în vedere că societatea se află în etapa de reorganizare. În al doilea rând, statul, respectiv Finanţele, trebuie să fie de acord să transforme datoriile în acţiuni, pe care, desigur, noi să le preluăm. În al treilea rând, trebuie să vedem ce pretenţii au actualii acţionari, pentru că se ştie că acolo sunt mai mulţi acţionari. În principiu, noi suntem interesaţi să ajutăm, acesta-i şi motivul pentru care am adoptat hotărârea prin care le vom prelua activele. În felul acesta scutim societatea de plata taxelor şi a impozitelor care se impun", a spus Ioan Oleleu.

Fabrica are mai mulţi acţionari, mici cuponari dar şi două persoane fizice care deţin câte 28% din acţionariat. De asemenea, Societatea de Investiţii Financiare Muntenia deţine 14% din acţionariat. Ioan Oleleu a menţionat că activele fabricii sunt extrem de valoroase şi că acestea ar putea fi trecute în custodia Tetarom. De altfel, Rusan a explicat că intenţia administraţiei judeţene vizează includerea fabricii în circuitul parcurilor industriale administrate de Tetarom.

Etichete
Comenteaza