Faci contract, ai loc asigurat. Ce s-a schimbat la Oser

Faci contract, ai loc asigurat. Ce s-a schimbat la Oser
RADP a modernizat Oserul. S-au schimbat însă strategia și prețurile.

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), cea care administrează târgul de vechituri, este pe cale să inaugureze noul Oser. Pe strada Bobâlnei au fost ridicate 14 hale, dintre care 13 pentru comercianți și una alimentară. Acestea au fost date în folosință luna aceasta; fiecare are 1.000 mp. Mai sunt de realizat aleile interioare, iar parcarea de 250 de locuri a fost deschisă deocamdată experimental.

Cu ocazia aceasta s-a modificat și felul în care administratorul se raportează la comercianți. „Cei care vin să expună trebuie să înţeleagă că s-au schimbat vremurile şi sunt alte standarde acum", a spus directorul RADP, Ion Pantelimon. Regia a oferit comercianților pliante în care sunt informați că pot să încheie contracte, astfel încât să poată beneficia de un spațiu chiar dacă nu vin în târg cu noaptea în cap.

"Am observat și noi că unii vin foarte devreme și ocupă mesele. Acum spațiile sunt cartate, iar dacă cineva își găsește masa ocupată, intervin organele de ordine. Colaborăm cu secția a 7-a de poliție, care se ocupă inclusiv de verificarea contractelor pe care le au comercianții", a spus Doru Todorescu, purtătorul de cuvânt al RADP. Todorescu spune că, deocamdată, s-au semnat contracte cu peste 100 de comercianți.

Comercianții care sunt persoană fizică autorizată sau întreprindere familială plătesc acum 20 de lei pe metrul pătrat, respectiv 40 de lei în hala alimentară. Există și comercianți persoane fizice, care vând câteva obiecte vechi, iar acestea plătesc în continuare 3 lei pe zi.

Pe de altă parte, clienţii intră la târg tot contra unui bilet de 1 leu. Tarifele au fost aprobate printr-o hotărâre de Consiliu Local. "Consilierii au convenit că este vorba despre o activitate lucrativă, care produce profit, de aceea au considerat că tarifele trebuie să fie mai consistente", a subliniat Todorescu.

Modificarea de strategie și de tarife s-a văzut în încasări. Dacă până nu demult regia încasa 7.000-8.000 de lei în fiecare sâmbătă de Oser, în acest weekend a strâns 19.400 de lei. Directorul Ion Pantelimon a explicat şi cum a scăpat de problema gunoiului excesiv care se strângea în fiecare zi de târg.

„I-am pus pe angajaţii RADP să fotografieze mesele. Le-am spus vânzătorilor că vom folosi imaginile ca să ne dăm seama cine nu curăţă la final de Oser, respectiv că cei care lasă mizerie nu vor mai fi primiţi. Într-o săptămână, cantitatea de deşeuri a scăzut cu 70%", a explicat directorul RADP.

De curând, un ascultător Realitatea FM Cluj susţinea că în Oser vin cu marfă comercianţi care fac evaziune fiscală, respectiv că există persoane care ocupă mesele cu noaptea în cap, aşa încât cei care sosesc dimineaţa nu mai au unde expune.

„Am vorbit şi cu poliţia să vină să pună nişte întrebări. Pe cei care nu au contract îi vom grupa în aceeaşi hală, ca să fie mai uşor de urmărit. Cei care au contract îşi găsesc masa liberă indiferent la ce oră sosesc. Pe contract scrie: hala A, masa 32", a explicat Pantelimon.

Comenteaza