Făgetul, pretext de război între arhitecţi

Făgetul, pretext de război între arhitecţi
Administraţia locală nu are bază legală să autorizeze construcţii în Făget fiindcă Planul Urbanistic Zonal întocmit pentru aria respectivă a expirat încă din 2009, susţine arhitectul care l-a realizat.

După ce în repetate rânduri membri ai comisiei de urbanism a Primăriei l-au desemnat responsabil pentru dezastrul din Făget, arhitectul Ionel Vitoc îşi apără public lucrarea semnată acum 14 ani. Arhitectul spune că această documentaţie a stabilit dezvoltarea decentă a zonei, în condiţiile în care era respectat.

Arhitectul care a realizat la comanda primăriei Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Făget, Ionel Vitoc, a declarat ieri că documentaţia a fost adjudecată în mai 1996 şi a fost avizată în aprilie 1999 de comisia de urbanism a primăriei cu limita valabilităţii de zece ani. Arhitecul a ţinut să declare că este mândru de documentaţia pe care a realizat-o. „PUZ-ul Făget s-a elaborat pe o zonă în suprafaţă de 300 de hectare care cuprindea fosta vatră a coloniei Făget şi terenurile - fânaţe şi agricole - neîmpădurite. Prin toate reglementările din PUZ se interziceau defrişările. Pe parcelele propuse pentru construcţii se prevedeau plantări şi zone verzi în suprafaţă de peste 60%. Am propus drumuri cu profiluri de 18, de 25 de metri. Conform prevederilor din regulament, construirea în zonă era permisă cu obligativitatea întocmirii de Planuri Urbanistice de Detaliu pentru zone echivalente cu o Unitate Teritorială de Referinţă. Cu diferite ocazii de fac referiri la PUZ Făget întocmit de subsemnatul. Unii care au făcut parte din comisiile de avizare a PUZ-ului, au elaborat proiecte în zona Făget, au aprobat PUD-uri şi proiecte de autorizaţii de construire în zona Făget. Ce este mai grav este că s-a continuat avizarea şi după data de valibilitate a PUZ Făget, 6 mai 2009, fără bază legală. Având în vedere că Planul Urbanistic general din 2000 s-a făcut după PUZ Făget şi că majoritatea reglementărilor legislative în domeniu s-au făcut după 1999, administraţia locală nu a avut în vedere sistarea construcţiilor în Făget până la noi reglementări", a atras atenţua Vitoc.

Arhitectul Petre Ungureanu de la Consiliul Civic Local a subliniat, exemplificând situaţia existentă în Făget cu imagini pe tabletă, că efectele din teren nu pot fi contracarate - construcţiile - însă a menţionat că administraţia este responsabilă să inventarieze terenurile şi, dacă are teren în domeniul public, să-l transforme în parc. „Nu ne certăm cu cei care au construit. Oricum nu putem dărâma nimic, nici măcar un gard. De aceea primăria ar trebui să realizeze pe terenul care mai este în proprietate publică un parc", a spus arhitectul.
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania, Szabolcs Guttmann a afirmat că organizaţiile profesionale ale arhitecţilor clujeni au cerut public primăriei, recent, să sisteze autorizarea construcţiilor în pădurea Făget, cel puţin până la avizarea noul Plan Urbanistic General. Guttmann a mai spus că, în contextul unui PUZ ilegal (expirat - n.red.), administraţia trebuie să vină şi cu o strategie care să contureze o politică urbana pentru zona Făget. Mai mult, arhitectul Gheroghe Elkan a condamnat practicile arhitecţilor din comisia de urbanism a primăriei care fac responsabil de dezastrul din Făget un singur om (pe Vitoc), însă aceştia continuă să dea undă verde unor proiecte în Făget, chiar dacă acestea n-au bază legală.

Arhitectul şef al municipiului Ligia Subţirică a promis că, împreună cu proiectanţii de la noul PUG, vor veni cu o propunere, în cel mai scurt timp, care va fi supusă atenţiei Consiliului Local, în ceea ce priveşte situaţia pădurii Făget şi a avizării construcţiilor.

În noul plan urbanistic general se vizează dimeniuni de 1200 mp pentru parcelele pentru locuinţe individuale din Făget şi dispare sintagma case de vacanţă, a subliniat arhitectul Eugen Pănescu, din echipa de la noul PUG. Acesta a atras atenţia că ceea ce s-a întâmplat la Cluj-Napoca e un caz foarte grav pentru că s-a permis tăierea pădurii oraşului pentru a fi înlocuită cu blocuri. „Pentru a putea construi în Făget, proprietarii trebuie să negocieze rearanjări de parcele. Primii care vând teren, o pot face mai scump. Prin reparcelări se pot obţine condiţii mai bune pentru toţi", susţine acesta.

 

Comenteaza