Familia imobiliară Păcălici: şi un frate, şi celălalt - mari ţepari FOTO

Familia imobiliară Păcălici: şi un frate, şi celălalt - mari ţepari FOTO
Scandal pe strada Miko Imre. Şantierul unui bloc a fost luat cu asalt miercuri dimineaţă de poliţişti, jandarmi, poliţişti locali şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. Motivul: se construia fără autorizaţie.

În mod oarecum surprinzător, la Cluj se mai construieşte încă fără autorizaţie. Nu doar pe dealurile din zone recent intrate în intravilan, ci şi la doi paşi de centru. Un exemplu este acest bloc de pe strada Miko Imre, din extremitatea nordică a unui magazin de bricolaj. Anul trecut, şantierul a fost vizitat de poliţiştii locali, care au aplicat amendă contravenţională.

Cum nici aşa nu s-au oprit lucrările, a urmat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Şi tot s-a continuat construcţia. De data aceasta, Poliţia Locală a gândit o acţiune conjugată: a chemat poliţişti, jadarmi şi angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. La faţa locului au fost găsiţi nu doar muncitorii, ci şi păcăliciul imobiliar. Lucrările au fost oprite şi muncitorii au fost trimişi acasă.

"Construcţia s-a făcut fără autorizaţie de construire. Era turnată fundaţia, se lucra la parter. Chiar şi în această situaţie erau trei cumpărători acolo. Era o persoană care avea la ea 10.000 de euro drept avans pentru o garsonieră", au povestit organele de control.

Şi acum surpriza. Păcăliciul imobiliar care construieşte fără acte este Horaţiu Sebastian Mureşan, partenerul de afaceri al celui mai cunoscut ţepar din Cluj, Traian Floarea Ianson, devenit între timp, din motive de reputaţie proastă, Traian Onuc. Ianson-Onuc este trimis în judecată pentru înşelăciune şi continuarea lucrărilor după dispunerea opririi lor de către organelor de control.

Procurorii au reţinut pe seama sa că a vândut apartamente într-un bloc de birouri, respectiv că a vândut locuinţe la etajul al nouălea al unui imobil care avea avizate opt etaje. Mureşan a fost extrem de implicat în combinaţiile lui Ianson-Onuc, motiv pentru care este pomenit foarte des în rechizitoriul procurorilor.

Sancţiunile care s-au dat la locul faptei au căzut în seama firmei Ecomp SRL, care, potrivit termene.ro, îi aparţine lui Codrişor Floarea-Ianson, alt membru de seamă al familiei Păcălici. Firma figurează cu doar patru angajaţi.

Ţeparii au şi o mamă pe măsură, fosta şefă a Serviciului Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Cluj, Mariana Floarea Ianson. Aceasta a fost condamnată, în 2013, la pedeapsa de doi ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de patru ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Ea a fost trimisă în judecată în martie 2010 de către procurorii anticorupţie sub acuzația că, în calitate de preşedinte al comisiei de pensionare pe caz de boală, a pretins şi a primit suma de 1.300 de euro de la şapte denunţători pentru a îndeplini acte ce reprezentau îndatoriri de serviciu.

Pe de altă parte, Horaţiu Sebastian Mureşan are o soţie care a fost consilier local, Angela Anca Mureşan, fosta şefă a organizaţiei de femei a PSD Cluj-Napoca. Bărbatul este implicat în societatea Eterna Turism Import Export şi a făcut parte din acţionariatul societăţii Terra Napocensis, alături de nume grele, precum Steluţa Racolţa, Ovidiu Turcu, Mircea Horea Hossu şi Ioan Sima.

Miercuri după-amiază a venit şi un comunicat al primăriei clujene pe acest subiect: „Astăzi, 14 februarie 2018, polițiștii locali din cadrul Direcției Inspecție și Control - Serviciul Control Urbanism și Disciplina în Construcții, Serviciul Control Protecția Mediului, împreună cu polițiști din cadrul Poliției municipiului Cluj - Napoca - Secția 6, jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Ștefan Cicio-Pop și inspectori din cadrul ITM Cluj au verificat șantierul de pe str. Miko Imre nr. 14, unde s-a constatat continuarea lucrărilor de construire fără autorizație a unui imobil de locuințe.

Deși în luna mai 2017, dl. Mureșan Horațiu Sebastian - proprietarul terenului - a fost sancționat pentru lucrări fără autorizație de construire cu amendă în valoare de 5.000 lei și s-a dispus oprirea lucrărilor, astăzi, pe șantier se aflau cinci angajați ai SC ECOMP SRL (societate care este executantul lucrării), echipă care era coordonată de dl. Onuc Traian.

Precizăm că datorită faptului că nu s-a respectat măsura de oprire a lucrărilor, dispusă prin PVCC nr. 0080408/05.10.2017, pe numele Mureșan Horațiu Sebastian a fost întocmit referatul de sezizare a organelor de urmărire penală la data de 11.01.2018.

Având în vedere constatările de pe șantier au fost luate următoarele măsuri:
- 1 proces verbal de constatare a contravenției în baza Legii 50/1991 republicată pentru lucrări efectuate fără autorizație de construire, pe numele SC ECOMP SRL - în calitate de constructor
- 4 procese verbale de constatare a contravenției în baza HCL 191/2009 privind neîntreținerea curățeniei în incinta șantierului, lipsa contractului de salubritate, lipsa împrejmuirii corespunzătoare, respectiv pentru lipsa rampei de spălare la ieșirea din șantier, în valoare de 5.500 lei
- ITM - 1 proces verbal de constatare a contravenției în baza Legii 108/1999 republicată pentru lipsa masurilor privind protecția muncii, pe numele SC ECOMP SRL - în calitate de constructor

La fața locului, cu ocazia acțiunii au fost identificate trei persoane interesate să achiziționeze apartamente, în acest scop având inclusiv bani asupra lor".

Comenteaza