Fenomenul "blocuri între case" se întoarce

Fenomenul
Consiliul Local a avut pe masă marţi un proiect de blocuri între case. Vecinii s-au opus cu multă determinare, ambiţionaţi de faptul că au fost jigniţi de un proiectant bădăran.

Marţi a fost ultima (sau poate penultima, având în vedere numărul mare de documente prelucrat de primărie în această perioadă) şedinţă de Consiliu Local din acest mandat. Au fost circa 130 de proiecte de Hotărâri de Consiliu Local pe ordinea de zi, un adevărat record. Previzibil, numărul celor referitoare la diverse investiţii imobiliare a fost mare. În 22 iunie, vechiul Plan Urbanistic General (PUG) expiră, iar pentru o parte dintre dezvoltatori încadrările celui nou nu sunt favorabile. Toată lumea ar vrea să urce cât mai mult pe verticală, iar noul PUG este mai restrictiv decât precedentul.

Într-o cursă contra-cronometru sunt şi dezvoltatorii celor trei blocuri de pe strada Aiudului 20, din Someşeni. Acolo se doreşte construirea a trei clădiri S+P+3E, dar vecinii se opun. Oamenii afirmă, prin nenumărate notificări trimise primăriei, că e vorba despre blocuri într-o zonă exclusiv de case, că noile construcţii le vor lua lumina şi că noii locatari ar dubla numărul de maşini pe Aiudului, o stradă îngustă care colectează trafic de pe trei străzi. La dosar există trei petiţii semnate de câte 82 de persoane, prin care se solicită blocarea proiectului.

Când vecinii nu reacţionează, primăria deduce că nu există interes şi dă autorizaţie de construire. Când oamenii fac tărăboi, vin proiectanţii şi îi atacă. „Este o jignire să copiaţi de la alţii ceea ce nu înţelegeţi şi să permutaţi prin diverse notificări aceleaşi trei întrebări penibile", spune cu tupeu Cristian Morar, patronul Attitude Plus SRL. În plus, Morar nu dă un răspuns concret pentru problema circulaţiei, ci spune că situaţia va trebui rezolvată de municipalitate, printr-un studiu de trafic. Primăria nu arată însă în niciun punct al dosarului că ar fi preocupată de problemele rutiere ale oamenilor de pe Aiudului, care - potrivit Serviciului de Evidenţa Patromoniului şi Cadastru - este o stradă de categoria a treia, cu o bandă pe sens, „care va trebui să suporte un trafic pentru care nu este pregătită".

Nu doar vecinii se opun proiectului, ci şi Electrica Distribuţie. Directorul SDEE Cluj, inginerul Vasile Fărcaş, a semnat un aviz de amplasament nefavorabil. Specialiştii nu ştiu dacă reţelele de utilităţi existente vor face faţă dublării numărului de locuinţe din zonă. Deşi în ultima vreme s-au făcut unele îmbunătăţiri la reţeaua de electricitate, locuitorii din zonă tot se mai plâng că rămân adesea pe întuneric.

După dezbateri în şedinţa forului local, în care s-a implicat oamenii din zonă, reprezentantul Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului, proiectantul, consilieri locali şi reprezentanţi ai aparatului primăriei, proiectul a fost amânat. Probabil cel mai mult a atârnat în balanţă bădărănia proiectantului Cristian Morar, subliniată de consilieri. Emil Boc a propus ca toţi cei interesaţi să se întâlnească pe strada Aiudului, în zilele următoare, pentru a lua o decizie.

Cele trei blocuri S+P+3E ar urma să aibă 84 de apartamente. Dezvoltator este societatea Domus Urban Construct SRL.

 

Comenteaza