Firma de casă din epoca Funar reînvie în circuitul banilor publici de la Cluj

Firma de casă din epoca Funar reînvie în circuitul banilor publici de la Cluj
Sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice se va extinde, noua clădire care se va construi în curtea structurii de pe Dorobanţilor fiind capacitată pentru 500 de angajaţi.

Instituţia a negociat cu trei companii ale căror oferte, depuse la licitaţie, au fost iniţial declarate ca neconforme. Câştigătitor a fost desemnată o asociere de firme cu lider Rom Liant Construct din Baia Mare, "vedeta" din dosarul fostului director tehnic al primăriei, Mihai Mureşan. Contractul de lucrări valoarează peste 10 milioane de lei.

Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) a supus atenţiei Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism a primăriei Cluj-Napoca un proiect modificator pentru extinderea sediului, în cadrul unei şedinţe care a avut loc săptămâna aceasta.

Specialiştii din comisie şi primarul Emil Boc au cerut ca în respective documentaţia să se prevadă şi posibilitatea amenajării unei parcări subterane în curtea instituţiei, cu acces public. De asemenea, pentru nivele subterane de parcări aferente extinderii sediului s-au cerut detalieri privind căile de intrare spre acestea, dinspre stada Dorobanţilor. "M-a sunat domnul director şi ne-a cerut să-i sprijinim, având în vedere că au finanţarea pentru obiectiv şi pot începe lucrările. Îl asigurăm că la proxima şedinţă de consiliul vom supune atebţiei consilierilor documentaţi. Mai ales că se prevede posibilitatea amenajării unei parcări subterane cu acces public este foarte benefic pentru comunitate", a menţionat Boc.

Şeful DGFP, Mihai Costin, a explicat că este vorba despre modificări la documentaţia iniţială pentru proiectul de extindere care sunt necesare pentru ca lucrările de amenajare să poată demara. "Cei de la primărie ne-au spus că vor aviza proiectul cu condiţia ca acesta să fie în legătură cu o posibilă parcare subterană în curtea instituţiei. Eu nu pot să-mi dau acordul pentru un astfel de proiect, eventual dacă Ministerul de Finanţe care administrează domeniul statului va fi de acord şi va finanţa un astfel de proiect, atunci se schimbă perspectiva. Noi în faza aceasta avem o parcare pentru angajaţii instituţiei care va fi amenajată în noua extindere, în subteran. Undeva la peste 90 de locuri de parcare. Mai mult, le-am arărat celor de la primărie că trebuie să ţină cont de faptul că noi avem activitate cu publicul şi că în curte fundţionează şi Trezoreria. Nici curtea, nici subsolul clădirii în care funcţionăm în prezent nu rezistă unui astfel de parcări subterane", a subliniat Costin.

Lucrările de construcţie pentru noul imobil al DGFP ar urma să înceapă în acest an. Conducerea instituţie a semnat deja contractul de lucrări, după ce a modificat caietul de sarcini de la licitaţia iniţială şi apoi a purtat, conform legii, negocieri cu trei companii ale căror oferte, depuse la licitaţie, au fost iniţial declarate ca neconforme. Câştigător este o asociere de firme a cărui lider este societatea Rom Liant Construct din Baia Mare. Contractul de lucrări are o valoare de peste 10 milioane de lei, fără TVA. Intenţia DGFP este de închidere a curţii sediului de pe Calea Dorobanţilor, în care funcţionează instituţia, cu o construcţie similară pe latura neocupată cu corpuri de clădire. Rom Liant Construct a cărui administrator este Ştefan Morar a deţinut contracte de reparaţii la şcoli în mandatul primarul Funar. Ba mai mult, aceasta şi administratotul ei au apărut în dosarul instumentat de Direcţia Naţională Anticorupţi al fostului director tehnic al primăriei clujene, Mihai Mureşan. Procurorii au menţionat în rechizitoriu că Mureşan ar fi primit de la Morar o casă de vacanţă în localitatea Apa din Satu Mare pentru a-i facilita contracte cu Primăria Cluj-Napoca, în urma unor licitaţii organizate de instituţie. După ce chiar procurorii care l-au acuzat pe Mureşan au decis scoaterea de sub urmărire penală, după destituirea procurorului care a semnat dispoziţia şi reluarea anchetei, Mureşan şi Morar au fost trimişi în judecată. Ambii au fost însă achitaţi în 2011.

Potrivit ultimului bilanţ, Rom Liant Construct a avut o cifră de afaceri în 2012 de peste 7,9 milioane de lei şi un profit de oeste 354.000 de lei realizat cu 45 de salariaţi. Societatea a mai avut lucrări cu primăria sectorului 6 pe partea de reabilitări şcoli, dar şi un contact de peste 8,9 milioane de lei pentru realizarea sediului Registrului Auto Român din Bacău.

Comenteaza