Firme publice profitabile, datoare la stat. Judeţul le sare în ajutor cu 1,4 milioane de lei

Firme publice profitabile, datoare la stat. Judeţul le sare în ajutor cu 1,4 milioane de lei
Fără datoriile pe care le înregistrează către stat, Clujana şi Societatea de Pază şi Portecţie
ar putea funcţiona pe profit. Clujana a preluat 10 concediaţi de la Mechel şi trei de la Nokia.

Aflate în proprietatea Consiliului Judeţean, societăţile Clujana şi Pază şi Protecţie vor beneficia de o infuzie majoră de capital, pentru a putea depăşi blocajul impus de Direcţia Finanţelor Publice. Directorii ambelor societăţi susţin că activitatea desfăşurată în 2013 a adus un uşor profit şi că, în continuare, contractele ar genera venituri suficiente pentru susţinerea sutelor de angajaţi. Directorul Clujana, Dorinel Şumlea, chiar a precizat că de anul acesta a preluat 10 persoane disponibilizate de Mechel Câmpia Turzii şi trei de Nokia.

Clujana, cu 386 de angajaţi, va beneficia de 800.000 de lei de la Consiliul Judeţean (CJ). „Practic, se va majora capital social. Banii, însă, nu ne vor ajunge decât să ne reeşalonăm datoriile pe care le avem la stat", a explicat Şumlea. Datoria pe care Clujana o înregistrează la stat se ridică la 1,8 milioane de lei. Infuzia de capital pe care o va face CJ nu va rezolva în întregime problema, însă Şumlea apreciază că situaţia s-ar îmbunătăţi semnificativ pentru că firma are capacitatea de a achita eşalonat restul de bani. „Dacă am plăti 50.000 de lei pe lună, nu ar fi un efort prea mare pentru noi. Ideea este să reuşim să stingem această datorie. Dacă o lăsăm, se adună penalităţi, iar astea sunt chiar foarte mari", a spus Şumlea. În afara acestei datorii, activitatea Clujana ar fi pe profit. Şumlea a precizat că societatea are foarte multe comenzi şi că sunt posibilităţi pentru semnarea unor noi contracte: „Anul 2013 l-am încheiat cu un profit de 200.000 de lei. Ne descurcăm bine şi chiar vom mai putea face angajări". De altfel, Şumlea a confirmat că a preluat de o lună 10 dintre persoanele care au fost disponibilizate de la Mechel şi trei de la Nokia. Angajarea acestor persoane a fost intermediată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, care are în derulare un program cu finanţare europeană în sensul acesta. „Am desfăşurat mai multe stagii de practică din fonduri europene, iar persoanele care au obţinut calificative bune au putut fi angajate la Clujana", a explicat directorul AJOFM, Daniel Don.

Şi Societatea de Pază şi Protecţie s-ar putea descurca pe cont propriu, dacă nu ar înregistra la Finanţe o datorie de 810.000 de lei. În prezent, aici sunt angajate 346 de persoane. Administratorul societăţii, Horia Chirteş, a explicat că s-a reuşit plata sumei de 210.000 de lei, astfel că Finanţele au deblocat conturile societăţii. „Era extrem de necesar să ne deblocăm conturile pentru că trebuia să ne plătim furnizorii, aşa că am reuşit să depăşim acest impas. Acum mai avem nevoie de 600.000 de lei ca să putem achita integral această datorie. Apoi vom putea promite nu numai că vom fi la zi cu cheltuielile dar şi că vom putea înregistra profit", a spus Chirteş. El a precizat că administraţia judeţeană alocă această sumă prin majorarea capitalului social. „Ulterior, vom returna trimestrial aceşti bani CJ, iar capitalul social va fi din nou diminuat". Chirteş a mai spus că s-au renegociat contractele pe care firma le are în derulare, dar şi că s-au făcut o serie de modificări în organigramă, astfel că societatea a reuşit să-şi eficientizeze cheltuielile. Propunerea privind alocarea acestor sume se va dezbate astăzi în plenul CJ.

 

 

Etichete
Comenteaza