Fostul ginere al lui Ioan Rus amână lărgirea Căii Moților. Boc: ''Ai făcut o investiție, câștigi în fiecare zi milioane, acum te răzbuni pe cine, pe clujeni?''

Fostul ginere al lui Ioan Rus amână lărgirea Căii Moților. Boc: ''Ai făcut o investiție, câștigi în fiecare zi milioane, acum te răzbuni pe cine, pe clujeni?''

Emil Boc este supărat pe Sile Pușcaș, care se răzbună pe oraș dupa ce municipalitatea i-a stricat planurile cu un teren din cartierul Zorilor. Acolo era prevăzut un bloc, dar se va amenaja un parc. Acum, fostul ginere al lui Ioan Rus amână modernizarea și lărgirea Căii Mănăștur pentru că solicită înapoi un teren din zona Platinia pe care l-a donat deja primăriei.

Prin avocatul Călin Stegăroiu, Sile Puşcaş solicită, printr-o plângere prealabilă înaintată Consiliului Local (CL), revocarea donaţiei către municipalitate a terenului, acum drum, care trece prin faţa centrului comercial Platinia.

"Revocarea prevederilor art. 1 alin. 4, privitoare la instituirea unei obligaţii de amenajare a drumului în sarcina beneficiarilor planului urbanistic zonal (PUZ) şi cedarea cu titlu gratuit către municipiul Cluj-Napoca a terenului şi a investiţiilor realizate.

Se mai solicită revocarea în parte a prevederilor hotărârii CL nr. 244/2015, privitoare la amenajarea drumului şi a încheierea în formă autentică a contractului de donaţie a imobilului amenajat şi predarea drumului către municipiul Cluj-Napoca", se arată în documentele publicate de primărie. 

Edilul Emil Boc a comentat situația la ZIUA LIVE, spunând că are încredere în instanțele de judecată. ''El poate să ceară ce dorește. Lucrurile sunt clare. Ne-a dat în judecată, vom câștiga, am toată convingerea, pentru că ceea ce a donat a fost oferta domniei sale, pe care a făcut-o primăriei, atunci când și-a modernizat Platinia. Nu am cerut-o noi, el a propus-o, noi doar am acceptat.

El nu putea face lucrările respective fără extinderea de drum, în mod voluntar a spus: <<Nu aștept până ce face primăria, fac eu mai repede. Poftiți, îmi depun hârtiile și accept să dau primăriei acea suprafață de teren ca să se facă extinderea>>. Acum când noi facem extinderea, hopa, te-ai răzgândit! În mod deliberat, cu hârtie la dosar, a acceptat să doneze acel teren.

Suntem obișnuiți cu această atitudine de hărțuire, dar ce le spun tuturor acestor oameni: <<Păcat că se coboară la aceste bătălii inutile cu orașul. Orice proces ne amână și mai stăm în trafic la Fabrica de Bere și la Platinia, în loc să avem cinci benzi acolo și transport public dedicat în tot orașul. Vom câștiga în instanță, noi tot le facem, dar se amână, noi facem totul pentru oraș, nu pentru profit.

În loc să zică: aici am devenit milionar, uite ce fac pentru oraș, că doar nu duce averea pe lumea cealaltă! În loc să rămână cu faima pentru oraș, rămâne că și-a bătut joc de 300.000 de oameni. Orice proces amână punerea în executare a unei sentințe. Amână la câteva luni bune de zile, în acest caz, dar vreau să îi asigur pe clujeni că tot le vom face''.

Edilul a ținut să sublinieze inutilitatea unor astfel de răzbunări. ''La Platinia e chiar revoltător. Tu ai făcut o investiție și câștigi în fiecare zi milioane, orașul ți-a dat voie, tu ai fost de acord să donezi terenul ca să se poată face extinderea aceasta și acum, chiar când primăria face extinderea aceasta, mai ales că acolo va fi o nouă piațetă, la Platinia, care va crește valoarea complexului respectiv, vii și spui: <<Nu, m-am răzgândit. Ce am donat nu am donat, să îmi dați bani!>>

Chestiunea aceasta este de neînțeles pentru mine, ca om, nu ca administrator. E o răzbunare pe cine, pe clujeni? Dacă ai ceva cu mine, vii și îmi spui, bem o cafea. În loc să te bucuri că o să ai o piațetă, unde se vor putea face evenimente, tu te pui pe picioarele din spate și vrei bani într-un cont pe care oricum îl ai plin''.

Viitorul parc de pe strada Observatorului se va întinde pe o suprafață de 1,2 hectare.

Municipalitatea vrea să planteze 180 arbori și 240 arbuști, pe lângă cei existenți şi să amenajeze spații de joacă pentru copii, zone de recreere și fitness în aer liber. Sistemul inteligent de irigație va reduce costurile de întreținere și va păstra vie vegetația în timpul perioadelor secetoase.

Proiectul include și un nou sistem de iluminat prevăzut, cu tehnologie led și telegestiune, similar cu sistemele utilizate în alte proiecte cu fonduri europene implementate. Întreaga infrastuctură tehnico-edilitară va fi amplasată în subteran, iar amenajarea parcului, abordată într-o manieră integrată, cu atenție la deplasările pedestre și velo. 

Terenul nu este însă unul public, ci a fost expropriat de la firma Florisal, deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș. Conform evaluării, valoarea terenului expropriat ajunge la suma de 10,9 milioane de lei.  În iulie 2019, Boc anunța că primăria va face trei parcuri publice noi în oraș, în Bună Ziua, în Zorilor, dar și Parcul Est, în zona lacurilor din Gheorgheni.

Locurile de amplasare au fost alese în urma unui studiu de oportunitate realizat de firma Conpac Arhitect. Două dintre locațiile anunțate erau însă în proprietate privată, iar proprietarii terenurilor ameninţau că vor da primăria în judecată.

Astfel, pe lângă Florisal, care riscă să rămână fără cei 12.000 mp din Zorilor, și Compexit Trading, unde acționar este senatorul Marius Nicoară, riscă să rămână fără 4.000 mp de teren afectat de viitorul parc propus pentru zona Bună Ziua. Proprietarii terenurilor au argumentat că locurile nu sunt potrivite pentru aceste investiții și că primăria va ajunge să plătească milioane de euro despăgubiri pentru acele terenuri.

Primarul a replicat atunci că: ”Știam că în momentul când ne propunem să construim spații verzi în oraș cineva va fi nemulțumit. Aceste terenuri au fost alese conform unei proceduri transparente, habar nu aveam cine sunt proprietarii. Paradoxal, la nivel personal vă cunosc pe toți și am tot respectul față de dumneavoastră. Practic acum ne contestați faptul că am fost prea transparenți, am făcut o procedură care să ne ajute să identificăm o locație, așa cum facem și în alte locuri în oraș, în Bună Ziua, pe Mărginașă.

Poate că și eu ca și proprietar aș fi la fel, aș spune de ce eu. Pentru că o expertiză independentă ne-a spus că acolo este locația potrivită pentru un parc în Bună Ziua, după cum ne-a identificat o locație pentru un parc și în Zorilor și Europa, cu un alt scandal probabil.

Locația e vizavi de Spitalul de Recuperare. Îi cunosc și pe acei proprietari (firma lui Sile Pușcaș, n. red.), îi respect, au făcut Platinia, au realizat niște lucruri fantastice în oraș, pot să beau o cafea cu domniile lor, dar noi avem obligația să asigurăm prevalența interesului public în raport cu interesul privat”.

Între timp, problema parcului a fost soluţionată în instanţă şi a fost lansată licitaţia pentru execuţia lucrărilor. Valoarea contractului este de 7,08 milioane de lei.

„Teritoriul reglementat prin PUZ cuprinde Calea Mănăştur (tronsonul de la nr. 1 până la intersecţia cu str. Câmpului) , Calea Moţilor (tronsonul de la nr. 86 până la nr. 147), str. Mărginaşă (tronsonul de la nr. 1 până la intersecţia cu str. B. P. Hasdeu), arteră de legătură între Calea Moţilor şi str. Uzinei Electrice, precum şi parcelele adiacente acestor străzi.

Prin PUZ se propune modernizarea şi dezvoltarea circulaţiei pe direcţia est-vest, Calea Mănăştur – Calea Moţilor (până la intersecţia cu str. Clinicilor) şi pe direcţia nord-sud, podul Garibaldi – strada Mărginaşă, în vederea devierii unei părţi a fluxului rutier în afara zone centrale a municipiului, cât şi realizarea de alternative la utilizarea autovehicului personal, prin realizarea de piste de biciclete şi benzi dedicate pentru transportul public, sprijinind astfel reducerea congestiei traficului în zonă şi tranziţia către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, se arată în referatul de aprobare.

Lărgirea Căii Mănăştur - Moţilor 

Lucrurile se complică după plângerea de revocare, deoarece zona Platinia urmează să intre în modernizare, străzile din jur fiind incluse în proiectul ce prevede lărgirea Căii Mănăştur - Moţilor. 


Reglementări propuse:

  • Calea Mănăştur 

tronsonul str. Câmpului – str. Govora – se menţine ampriza existentă; tronsonul str. Govora – Calea Mănăştur nr.5: 4 benzi auto, 2 benzi de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă şi spaţii verzi plantate.
În zona campusului USAMV se propune realizarea unei staţii de transport public, retrase faţă de circulaţie;
Tronsonul Calea Mănăştur nr.5 – Calea Mănăştur nr. 1: 5 benzi auto, 2 benzi de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă.

  • Calea Moţilor

tronsonul Calea Moţilor nr. 118 – Calea Moţilor nr. 124: 5 benzi auto, o bandă de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă, spaţii verzi plantate
tronsonul Calea Moţilor nr. 100 – Calea Moţilor nr. 118: 4 benzi auto, o bandă de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă, spaţii verzi plantate şi alveolă staţie de transport public pe latura nordică (în dreptul nr. 104-108)
tronsonul Calea Moţilor nr. 94 – Calea Moţilor nr. 98: 4 benzi auto, o bandă de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă, spaţii verzi plantate;tronsonul Calea Moţilor nr.86 – Calea Moţilor nr. 92: 4 benzi auto, trotuare cu lăţime variabilă

  • Str. Mărginaşă

tronsonul str. Mărginaşă nr. 1 – nr.3: 3 benzi auto, trotuare cu lăţime variabilă
tronsonul str. Mărginaşă nr. 5 – nr.17: 2 benzi auto, trotuare cu lăţime variabilă
Artera de legătură între Calea Moţilor şi str. Uzinei Electrice: 4 benzi auto, 2 benzi de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă şi spaţii verzi plantate. Spre intersecţia cu Calea Moţilor sunt prevăzute 5 benzi auto, iar pe latura estică a arterei este propusă o piaţetă publică.

  • Strada Uzinei Electrice se menţine ampriza existentă;

Parcelele adiacente străzilor reglementate prin PUZ își mențin încadrarea funcțională stabilită prin P.U. G. În vederea realizării legăturii cu str. Uzinei Electrice, este propusă o străpungere, cu afectarea fondului construit de pe str. Ilie Măcelaru nr. 37 şi 39A, iar pentru realizarea piaţetei de pe latura estică a arterei de legătură Calea Moţilor – str. Uzinei Electrice, este afectat fondul construit de pe Calea Moţilor nr. 120-124 şi parţial fondul construit de pe Calea Moţilor nr. 118.

Comenteaza