Fostul viceprimar din Turda a lăsat municipalitatea înglodată în datorii

Fostul viceprimar din Turda a lăsat municipalitatea înglodată în datorii
Mircea Vicenţiu Irimie, în prezent consilier local, a lăsat în urmă sume neplătite de 85.000
de lei la instituţia pe care a reprezentat-o vreme de patru ani. Alţi zeci de creditori încearcă
să îşi recupereze banii după ce au făcut afaceri cu firma care i-a aparţinut lui Irimie.

Mircea Vicenţiu Irimie a fost proprietar al firmei Roland Impex SRL până în ianuarie 2011. Societatea comercială era cunoscută drept unul dintre importanţii producători de produse de panificaţie, fiind şi în prezent contractant al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj pentru programul „cornul" în şcolile din zona Turzii, Gherlei şi a Dejului. Pe lângă fabrica de panificaţie, Roland Impex SRL avea 11 magazine alimentare şi o pizzerie în Turda.

În ianuarie 2011, când a vândut firma holdingului Succes din judeţul Gorj datoriile către furnizori, dar şi către unele instituţii de stat, se aflau la un prag alarmant, iar după două luni de la preluare, noii patroni au cerut deschiderea procedurii de insolvenţă. Potrivit planului de reorganizare, firma avea la data respectivă datorii de 39.193.221 lei, adică 8,7 milioane de euro. Dosarul prin care s-a deschis procedura insolvenţei a fost înregistrat la Tribunalul Comercial Cluj în februarie 2011, sub numărul 1394/1285/2011. Conform planului de reorganizare, în caz sunt 78 de creditori, între care şi Primăria Turda, prin Direcţia Impozite şi Taxe Locale, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj. Însă, planul de reorganizare nu a avut urmările aşteptate, iar în 3 octombrie 2012 instanţa a dispus trecerea Roland Impex DRL în faliment.

Firma fostului viceprimar a rămas datoare chiar Primăriei Turda, iar banii provin din neplata unor impozite. „Am depus la lichidator declaraţia de creanţă. Nu putem face publică lista datoriilor, firma e în lichidare, dar pot să vă spun că datoriile pot proveni din impozite pe clădiri, terenuri sau din taxa de publicitate", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Maria Turceanu, directorul executiv al Direcţiei Venituri şi Taxe din Primăria Turda.

Unul dintre creditorii firmei Roland Impex SRL a dezvăluit, pentru ZIUA de CLUJ, problemele pe care le întâmpină în recuperarea unei datorii de 49.000 de lei. „Ne-am înscris la masa credală cu suma de 49.000 de lei, taxa pe valoare adăugată inclus. Banii reprezintă produse din carne congelată pe care Roland Impex nu le-a achitat. Neavând posibilitatea de a recupera banii, firma fiind în insolvenţă, ne-am judecat pe ordonanţă de plată cu doamna Irimie (soţia fostului viceprimar şi ex-administrator al Roland Impex SRL - n. red.), în calitate de garant", a arătat Codruţa Căpuşan, asociat în firma Craiul Munţilor SRL Cluj-Napoca.

În 1 ianuarie 2009, firma Craiul Munţilor a încheiat cu Roland Impex SRL un contract de livrare de carne, cu o valabilitate de un an. Simona Irimie, administrator la Roland Impex, apare în contract şi în calitate de garant (fidejusor). Conform contractului, fidejusorul garantează în solidar cu cumpărătorul executarea obligaţiilor de plată asumate de către cumpărător şi se angajează că va îndeplini el însuşi obligaţiile contractuale de plată pe care nu le îndeplineşte cumpărătorul. Totodată, vânzătorul are dreptul de a-l urmări pe garant cu privire la întreaga lui avere, în limita creanţei de recuperat de la cumpărător - aici fiind incluse contravaloarea mărfii şi penalităţile.

Judecătoria Cluj-Napoca a admis în 6 iunie 2011 cererea de emitere a unei ordonanţe de plată prin care Simona Irimie era somată să plătească datoria de 34.352 de lei, plus penalităţi de 26.570 de lei. „S-a făcut somaţie imobiliară pe cota ei din casa în care locuieşte cu familia. A făcut contestaţie la executare, s-a respins, apoi a făcut o cerere în anulare pe care au suspendat-o până la soluţionarea procesului în care contestă contractul comercial şi calitatea de garant a administratorului. Li s-a respins şi acea acţiune, iar după repunerea pe rol a cererii de anulare, în iulie 2012, Judecătoria Cluj-Napoca anulează ordonanţa care ne îndreptăţea la debit şi penalităţi. Singura soluţie pe care am avut-o a fost să deschidem o nouă acţiune, având ca obiect „pretenţii". Instanţa a admis instituirea sechestrul asigurator pe bunurile Simonei Irimie până la suma de 34.352 de lei", a povestit Codruţa Căpuşan. Soţii Irimie deţin o vilă cu o suprafaţă de peste 400 mp în Turda.

Judecătoria Cluj-Napoca a admis anularea somaţiei de plată obţinută iniţial de Craiul Munţilor SRL, motivând că „procedura ordonanţei de plată este o procedură simplificată şi urgentă, în care probaţiunea este limitată la înscrisuri" şi constată că „pentru clarificarea raporturilor dintre părţi se impune administrarea unui probatoriu incompatibil cu această procedură". Astfel, instanţa anulează ordonanţa de plată pentru a-i da dreptul Simonei Irimie să aibă acces la „o instanţă care să îi analizeze într-un cadru procedural adecvat apărările invocate".

Codruţa Căpuşan spune că procedura ordonanţei de plată nu a fost în cazul ei una urgentă. „Aproape doi ani m-am judecat şi nu am obţinut încă nimic, nu am recuperat nici un ban. Despre ce procedură urgentă se vorbeşte acolo nu ştiu", s-a plâns clujeanca.

Simona Irimie nu a putut fi contactată telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere, însă, din motivarea Judecătoriei Cluj-Napoca la sentinţa prin care s-a anulat ordonanţa de plată către Craiul Munţilor SRL, reiese că aceasta contestă caracterul cert al datoriei către firma respectivă, întrucât ea nu a semnat în calitate de garant. „La finalul contractului scrie cumpărător şi fidejusor şi este aplicată doar ştampila firmei şi semnătura reprezentantei acesteia, iar pentru calitatea de fidejusor nu a mai fost aplicată încă o semnătură". Astfel, Simona Irimie consideră că nu şi-a asumat obligaţia de a garanta în solidar cu firma Roland Impex SRL plata pentru marfa cumpărată de la Craiul Munţilor SRL.

Pe de altă parte, Mircea Vicenţiu Irimie spune că toate datoriile Roland Impex SRL s-ar putea acoperi prin vânzarea bunurilor firmei. „Ştiu că acolo sunt probleme foarte multe. Eu am vândut firma acum doi ani. Am avut contracte cu instituţii de stat, dar nu am avut nici o plângere. Acum, ori e managementul foarte prost, ori nu ştiu ce să cred. Eu le-am lăsat contracte cu 24 de supremarketuri şi acum mai au doar patru contracte. Nu s-a respectat planul de reorganizare. Am muncit 18 ani să dezvolt firma asta şi am vândut-o doar pentru a salva cele 284 de locuri de muncă. În 2010 am dus la bancă 600.000 de euro, rată şi dobândă. Am făcut toate demersurile transparent şi am vândut firma, crezând că cineva o va salva, că vine cineva cu o infuzie mare de capital. Dacă ar vinde firma s-ar acoperi masa credală, sunt bunuri, să vorbim doar de fabrica gigant, de 6.800 mp", a spus Irimie.

Întrebat cum crede că îşi vor recupera datoriile zecile de firme, între care şi Craiul Munţilor, care a dat-o în judecată pe soţia sa, Irimie a spus: „Craiul Munţilor şi multe alte firme au fost supărate. Ei sunt înscrişi şi la masa credală. Nu era corect să recupereze banii de la administrator, pentru că ar fi vorba de dublă valoare. Vă rog să mă scuzaţi, dar am o întâlnire cu cetăţenii, putem să reluăm discuţia zilele următoare dacă doriţi", a spus Irimie. Acesta candidează pentru un fotoliu de deputat din partea ARD. Totuşi, conform legii, dacă firma Craiul Munţilor îşi recuperează banii de la garant (Simona Irimie, în acest caz), la rândul său, garantul poate cere înapoi de la Roland Impex SRL suma pe care a plătit-o.

Roland Impex nu mai poate furniza cornuri pentru şcolari

Ioan Oleleu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, a arătat că Roland Impex, în calitate de contractant pentru furnizarea de cornuri în şcolile din zonele Turda- Câmpia Turzii şi Gherla-Dej, a anunţat că nu-şi mai poate onora obligaţiile. „Avem o adresă la CJ din 20 sau 21 noiembrie prin care Roland Impex ne anunţă că au intrat în insolvenţă şi că nu mai pot distribui marfa. Analizăm posibilitatea de a onora acel contract, mai sunt 125 de zile până când se finalizau contractele şi urma să organizăm licitaţie. În momentul de faţă nu ştim soluţia, pentru că ar trebui organizată o licitaţie, fiind vorba de fonduri europene şi sume mari. E vorba de 23.000 de copii care ar putea să fie afectaţi", a spus Olelelu. Întrebat cum s-a aflat doar acum că Roland Impex este în insolvenţă, dat fiind faptul că procedura s-a deschis încă din februarie 2011, acesta a spus că „firma a încercat să ascundă problemele pe care le are".

Etichete
Comenteaza