Francezii, sancţionaţi pentru lucrările de mântuială din centrul Clujului

Francezii, sancţionaţi pentru lucrările de mântuială din centrul Clujului
Firma cu acţionariat francez Viarom Construct a fost sancţionată pentru lucrările de proastă calitate făcute pe două dintre străzile importante din centrul Clujului.

Viarom Construct îşi face o carte de vizită proastă la Cluj. Firma cu acţionariat francez care a câştigat licitaţia pentru proiectul pe fonduri europene „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acsces spre centrul istoric" a pus neprofesionist dalele pe străzile Memorandumului şi IC Brătianu. Ajunge să faci o plimbare prin centru să observi că dalele sunt ciobite, puse alandala, ba chiar şi crăpate unele dintre ele, în condiţiile în care acestea au fost montate de numai câteva luni.

Pe strada IC Brătianu, locuitorii s-au arătat nemulţumiţi de lucrări. "Lucrările de pe I. C. Brătianu, o batjocură. Locuiesc pe strada I.C. Brătianu, strada despre care aţi scris deja câteva articolele legate de lucrările de reparaţii. Fără să punem la socoteală întârzierile lucrărilor, mizeria, noroiul, praful, zgomotul, accesul redus de pe stradă din octombrie 2014 şi până acum, totul se încoronează cu un trotuar pus în scârbă, la repezeală, rezultatul urmând să fie ceva la care ne-am obişnuit, din păcate, să-i zicem <românesc>", a relatat Emil Tereanu într-un mesaj trimis pe adresa redacţiei.

Primăria a ajuns la aceeaşi concluzie cu jurnaliştii şi cu locuitorii din zonă. Drept urmare, a decis să nu recepţioneze lucrările, deşi acestea sunt, cel puţin pe Memorandumului, aproape finalizate; acolo mai urmau doar să fie plantaţi, la toamnă, pomişori.

„Nu vom recepţiona lucrările până nu vor fi conforme. Am observat şi noi că dalele sunt ciobite sau crăpate, aşa că am cerut constructorului să remedieze. Se lucrează deja pe Memorandumului, pe IC Brătianu va fi acelaşi lucru. Şi accesul pe strada Ion Raţiu trebuie refăcut. Până la urmă, astfel de observaţii sunt inerente la aceste lucrări", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Ovidiu Câmpean, şef de serviciu în Primărie.

În cadrul proiectului se modernizează străzile Memorandumului, IC Brătianu, Moţilor şi Avram Iancu. Cele mai avansate sunt lucrările de pe Memorandumului, deşi IC Brătianu trebuia terminată încă din 2014. Pe Moţilor, treaba abia a început.

Oferta cu care Viarom a câştigat licitaţia pentru acest contract a fost de aproape 17 mil. lei, în condiţiile în care criteriul de atribuire a fost „preţul cel mai scăzut". Pentru acestă licitație au mai fost depuse oferte de către Antrepriza de Reparații și Lucrări (ARL) Cluj/Construct Perom, asocierea dintre companiile Diferit și Kiat Group şi asocierea dintre SCC Napoca și Imob Lux Construct. Au fost respinse ca fiind inacceptabile ofertele celor de la SCC Napoca-Imob Lux Construct, respectiv ARL Cluj și Construct Perom. Ofertelor admisibile au fost cele ale asocierii dintre Diferit și Kiat Group Construct (19,77 mil. lei fără TVA) și a firmei Viarom Construct (16,95 mil. lei, fără TVA). Durata de execuție a proiectului am fost stabilită la 14 luni, începând cu iunie 2014.

 

Comenteaza