Gazul transformă Huedinul: se întrevede al cincilea parc industrial

Gazul transformă Huedinul: se întrevede al cincilea parc industrial
Până în octombrie oraşul Huedin va fi legat la reţeaua de gaz, urmând ca administraţia judeţeană să facă lobby pe lângă companiile furnizoare, astfel încât de anul viitor orice proprietate să se poată racorda şi să poată beneficia de gaz.

După mulţi ani de intervenţii, lucrările de construcţie la reţeaua de gaz a Huedinului au început în sfârşit. Primarul Mircea Moroşan a anunţat că reţeaua va fi predată de constructori la cheie până în toamnă. Între timp, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, se fac demersuri pentru atragerea companiilor furnizoare de gaz. Tişe a precizat că de anul viitor, după ce serviciul de distribuţie a gazului va fi pus la punct, zona Huedin va deveni extrem de atractivă pentru investitori. Astfel, compania Tetarom ar urma să se asocieze cu Primăria Huedin pentru crearea unui nou parc industrial şi de energie verde.

Licitaţia privind atribuirea contractului pentru realizarea reţelei de gaz în zona Huedin a fost finalizată de Transgaz încă din 2010, însă din lipsă de bani nu s-a dat drumul la lucrări. Consorţiul care a câştigat acest contract - TIM SA Cluj-Napoca, Grup 4 Instalaţii SA Cluj-Napoca, Amarad SA Arad, AMI SA Baia Mare şi IMI SA Baia Mare - s-a angajat să realizeze conducta de gaz în lungime de 30 km, pe traseul Căpuşu Mare, Aghireş, Izvoru Crişului, Poieni, Sâncraiu, Ciucea şi Negreni, pentru o sumă de aproape 50 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. "De abia acum, la finele lunii aprilie, au început lucrările, dar este bine şi acum, nu putem decât să ne bucurăm, având în vedere că anul acesta, în octombrie, vom putea spune că oraşul Huedin are reţea de gaz", a precizat Moroşan. El a afirmat că aşteaptă ajutorul CJ pentru atragerea companiilor furnizoare de gaz. "Până acum companiile furnizoare nu prea au fost interesate să liciteze pentru a câştiga serviciul de distribuţie pe zona Huedin. Probabil nu au avut încredere că se va realiza această reţea de gaz. Să sperăm că după ce avem finalizată reţeaua situaţia se va schimba", a spus Moroşan.

Preşedintele administraţiei judeţene, Alin Tişe, este de părere că distribuitorii nu au cum să nu fie interesaţi de Huedin, având în vedere oportunităţile de investiţii pe care le oferă această zonă. "Sunt foarte multe propuneri de investiţii care au venit din partea unor companii importante, aşa încât se înţelege că orice companie de gaz va avea doar de câştigat dacă se va înscrie în cursa pentru câştigarea contractului de distribuţie. Noi vom face lobby pe lângă aceste companii şi sper ca undeva la finele anului, când se va organiza licitaţia la nivel naţional, la Huedin să ajungă cel mai bun furnizor", a spus Tişe.

Cel mai probabil, estimează atât Tişe, cât şi Moroşan, locuitorii Huedinului vor putea beneficia de gaz de anul viitor. "Imediat ce serviciul de distribuţie a gazului va fi pus la punct, vom încerca să ne asociem cu Primăria Huedin, prin intermediul societăţii Tetarom, pentru crearea celui de-al cincilea parc industrial. De la bun început am susţinut că această zonă este cea mai propice pentru crearea de infrastructură care să vină în întâmpinarea unor investiţii, după modelul parcurilor industriale din Cluj-Napoca şi Jucu. Până în prezent, oraşul Huedin a fost privat de o serie de proiecte importante de investiţii pentru că nu era racordat la reţeaua de gaz. Acest lucru se va schimba cu siguranţă de anul viitor. Un prim investitor important care este interesat de Huedin este compania Knauf, dar şi alte companii specializate pe energie verde", a menţionat Tişe.

De altfel, a completat Moroşan, Huedinul are în prezent în derulare un astfel de proiect de energie verde, derulat de o companie privată. "Proiectul a fost implementat pentru spitalul Huedin, iar în prezent ar urma să fie extins şi la Liceul Industrial. Se utilizează doar material regenerabil, pentru furnizarea de energie electrică dar şi termică. Să sperăm că pe viitor vor mai fi interesaţi şi alţi investitori de astfel de proiecte", a spus Moroşan.

 

Etichete
Comenteaza