GO EAST. Ce propuneri le va face CHINEZILOR o delegație clujeană de la vârful administrației

GO EAST. Ce propuneri le va face CHINEZILOR o delegație clujeană de la vârful administrației
Impresionantul Jiaozhou Bay Bridge, de la Qingdao.

O delegație clujeană de la vârful administrației locale va pleca peste o săptămână în China.

 

Viceprimarul Dan Tarcea, respectiv vicepreședinții Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat și Vakar Istvan, pleacă peste o săptămână în China. Clujul este înfrățit cu provincia Shandong, una dintre cele mai înfloritoare din această țară extrem de mare și de puternică din Asia de Est.


În august, o delegație a provinciei Shandong a fost primită la Consiliul Județean, respectiv a dorit să vadă parcurile industriale din zonă. Cu această ocazie, oficialii din Asia au invitat partea română să participe la Târgul cultural care se va desfășura în capitala provinciei – Jinan, ocazie cu care sa fie realizată și o misiune economică la care să participe investitori români dornici să realizeze schimburi comerciale în aceasta provincie.


”Clujul este un județ înfrățit cu provincia Shandong și mergem la Jinan și Qingdao să vedem cum putem să îmbunătățim relațiile. Costurile sunt suportate de statul chinez - cazare, masă și transport intern. Noi plătim doar drumul până acolo. Dorim să prezentăm orașul cu toate oportunitățile sale și proiectele mari ale noastre. Vom expune condițiile din parcurile industriale Tetarom și TEAM. Sunt deja firme chinezești relocate în România, pentru a putea intra mai ușor pe piața europeană. De ce să nu vină unele și la Cluj? De asemenea, încercăm să intermediem schimburi culturale și de studenți”, a explicat Dan Tarcea. De la Shandong, delegația clujeană va merge și la Zhengzhou, oraș înfrățit cu municipiul Cluj-Napoca.


Provincia Shandong, aflată la intersecția unor căi comerciale antice și moderne nord-sud și est-vest, a ajutat la stabilirea acesteia ca centru economic. Are aproape 96 de milioane de locuitori (potrivit unui recensământ din 2010) și este a treia cea mai bogată provincie din Republica Populară Chineză.  Qingdao este cel mai mare oraș al provinciei Shandong, pe coasta de est a Chinei. Qingdao are o populație de 9.046.200 locuitori și este un important port maritim, bază navală și centru industrial. Cel mai lung pod din lume, Jiaozhou Bay Bridge, leagă principala zonă urbană din Qingdao cu districtul Huangdao, care se întinde pe zonele Mării Jiaozhou Bay. Găzduiește fabrica de bere Tsingtao, a doua cea mai mare fabrică de bere din China. În anul 2018, Qingdao ocupa locul 33 în Indexul Centrelor Financiare Globale, publicat de Grupul Z / Yen și Autoritatea Centrului Financiar din Qatar. În 2009, Qingdao a fost numit orașul cel mai locuibil al Chinei de către Institutul Chinez de Competitivitate a Orașelor.


Pe de altă parte, Zhengzhou este capitala provinciei Henan. Este unul dintre orașele centrale naționale din China și servește drept centru politic, economic, tehnologic și educațional al provinciei, precum și un important centru de transport în China (autostrăzi, feroviare, aviație, comunicații). Zona metropolitană Zhengzhou (inclusiv Zhengzhou și Kaifeng) este zona centrală a Zonei Economice a Câmpiei Centrale.

Comenteaza