GPS pe maşinile de gunoi din Cluj-Napoca

GPS pe maşinile de gunoi din Cluj-Napoca

Operatorii de salubritate din Cluj-Napoca sunt obligaţi să comunice, pe site-urile lor, zilele şi intervalele orare în care se face ridicarea gunoiului în oraş. Ba mai mult, maşinile de gunoi vor fi dotate cu GPS pentru ca traseul lor să poată fi urmărit în timp real. 

Zilele şi intervalele orare de colectare a deşeurilor menajare fi publicate până în 15 martie, atât pe site-urile firmelor de salubritate, cât şi pe cel al primăriei. "Suntem în curs de actualizare. Într-o săptămână vom avea zilele în care se ridică; mai trebuie să stabilim intervalele orare. Până cel târziu în 15 martie va fi actualizat site-ul", a declarat city-managerul municipiului, Gheorghe Şurubaru, în cadrul şedinţei Consiliului Local din 5 martie. 

Cu această ocazie, primarul Emil Boc a anunţat şi o noutate. "Am cerut ieri firmelor de salubritate şi aparatului tehnic al primăriei să pregătească, în maximum două săptămâni, cadrul legal pentru urmărirea pe site-ul primăriei, prin GPS, a maşinilor care ridică gunoiul în municipiu.

Cetăţeanul să poată vedea exact traseul, de unde, la ce oră, să poată vizualiza traseul maşinilor din tot oraşul. Asta va însemna o măsură suplimentară de transparenţă. Cineva reclamă că nu a venit maşina de gunoi de două zile, vedem imediat ce s-a întâmplat. Au două săptămâni la dispoziţie să implementeze acest aspect". 

Discuţia a avut loc în contextul adoptării proiectului de hotărâre privind "aprobarea regulamentului de salubrizare a municipiului, conform ordonanței de urgență a guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea legii privind regimul deșeurilor, a legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, precum și OUG nr. 196/2005 privind fondul pentru mediu". 

Colectare selectivă pe patru fracţii din 2019. Clujenii primesc saci de gunoi cu cod de bare şi... amenzi

Colectarea selectivă pe patru fracţii a deşeurilor generate de populaţie va fi implementată la Cluj-Napoca începând din această vară. Odată cu implementarea colectării deșeurilor pe cele patru fracții, firmele de salubritate vor distribui saci menajeri pentru fiecare tip de deșeu, saci personalizați, prin care cei ce nu colectează selectiv pot fi identificați și sancționați.

"Toți cei care au condiții, cei din zonele de case, acolo unde sunt punctele gospodărești îngropate, vor trebui să facă această colectare selectivă pe cele patru fracții. Atunci vor fi saci menajeri cu cod de bare, cu care nu vor putea să pună gunoiul în altă parte și îi vom putea identifica ușor și pe cei care nu fac această colectare selectivă, având în vedere că vor fi personalizați sacii. Vor și fi sancțiuni, dacă nu se respectă", declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la un post de radio local.

200 de platforme gospodăreşti îngropate

Primăria Cluj-Napoca va mai cumpăra încă 200 de platforme gospodărești îngropate. Costurile se ridică la 9,5 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, preţul pe bucată fiind de 47.900 de lei, fără TVA. Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate în cadrul şedinţei forului local de miercuri, 6 februarie.

VEZI ŞI Facturile la gunoi ar putea creşte, din vară. Tarcea: "650 de rampe clandestine în pădure"

Comenteaza