Gunoaiele din comuna Baciu ajung la Odorhei. Cât plăteşte primăria în plus

Gunoaiele din comuna Baciu ajung la Odorhei. Cât plăteşte primăria în plus
Primăria Baciu a găsit o soluţie pentru depozitarea gunoaielor menajere, dar cu costuri mult mai mari decât până acum.

După închiderea vechii rampe de la Pata Rât, în vara acestui an, şi în condiţiile în care depozitul ecologic de deşeuri nu a fost finalizat, foarte multe comune din judeţ s-au confruntat cu mari probleme în depozitarea gunoaielor menajere.

Un astfel de exemplu este comuna Baciu, de lângă Cluj, unde administraţia a fost nevoită să transporte mai multe luni gunoaiele la Alba Iulia şi Sibiu, iar ulterior nu a mai avut variante de depozitare. Primăria Baciu a găsit în final o soluţie la această criză, dar cu costuri mai mari.

Am reuşit să rezolvăm temporar problema delicată a gunoaielor. Am încheiat un contract pe trei luni cu societatea Salprest Rampă, ca şi platformă de transbordare. Ei le duc apoi la depozitul de la Odorheiu Secuiesc. Problema este că au crescut costurile de la 22 de lei pe tona de deşeuri, la 150 de lei pe tonă. Deocamdată nu am majorat preţul pentru populaţie, " ne-a declarat primarul comunei Baciu, Florin Ioan Mureşan.

Comunele din judeţ precum Baciu vor trebui să mai găsească astfel de soluţii disperate şi anul viitor şi probabil şi o bună bucată din anul 2017, deoarece oficialii Consiliului Judeţean Cluj, for care se ocupă de implementarea proiectului depozitului ecologic din zona Tufele Roşii, au declarat că acesta va fi gata de-abia peste 2 ani.

Primarul comunei Baciu, Florin Mureşan, mai afirmă că cele 14 camere de supraveghere instalate în comună în 2013 şi-au dovedit eficienţa. Primarul spune că, potrivit informaţiilor oferite de Secţia de Poliţie Baciu, de când au fost instalate aceste camere, infracţionalitatea a scăzut în comună cu 12 %. Administraţia comunei a mai informat că cele 14 camere video au fost reparate şi s-au realizat conexiunile pentru transmiterea de date la primărie şi poliţie.

Edilul comunei Baciu a mai informat că în această perioadă se fac lucrări de extindere a iluminatului public pe mai multe străzi, printre care şi str. Privighetorii şi str. Bisericii Ortodoxe.

 

Comenteaza