Gunoaiele se întorc la Cluj. Cât veţi plăti de joi

Gunoaiele se întorc la Cluj. Cât veţi plăti de joi
Edilul Clujului, Emil Boc, a anunţat miercuri dimineaţa că, începând de vineri, deşeurile vor fi stocate în oraş, pe o rampă temporară.

Noua rampă de depozitare are aproape 4.000 mp, cu posibilitate de extindere, pentru care s-au început deja procedurile. Aceasta va funcţiona minim doi ani. Platforma nou construită a costat 4,6 milioane de lei, edilul Clujului afirmând că e exclusiv pentru deşeurile clujenilor şi că nu va primi gunoaie din alte comune sau oraşe.

"După un efort de patru luni, am terminat această rampă, unde costurile vor fi mai mici. A fost cea mai grea provocare pe care am avut-o în cei 10 ani petrecuţi la primărie", a adăugat Boc, legat de găsirea unei soluţii în criza gunoaielor. 

Dacă până acuma clujenii persoane fizice achitau 8,38 lei/ lună pentru ducerea deşeurilor pe rampa din Oradea, din 16 octombrie vor plăti doar 6,79 lei/lună. În cazul persoanelor juridice, tariful va scădea de la 70,34 lei/ lună la 43,10 lei/ lună.

Noile preţuri, ce includ şi transportul până la Centrul Integrat de Deşeuri, atunci când proiectul pe fonduri europene al Consiliului Judeţean va fi terminat, au fost aprobate în unanimitate de consilierii locali în şedinţa de miercuri după-amiază.

Image and video hosting by TinyPic

 

Preţul pentru ridicarea gunoiului menajer din municipiu a fost majorat printr-o decizie a Consiliului Local din 15 iulie, după ce Primăria Cluj-Napoca a ajuns la un acord cu Primăria Oradea pentru transportul deşeurilor menajere în oraşul reşedinţă al judeţului Bihor, pentru trei luni.

În 15 iulie, primarul declara că această decizie a fost necesară pentru că, fără ea, companiile de salubritate nu ar fi avut baza legală pentru transportarea deşeurilor la Oradea, iar clujenii ar fi rămas cu gunoiul în stradă.

Rampa de la Pata Rât are o capacitate de 96.000 de tone, iar deşeurile clujenilor cântăresc aproximativ 12.000 de tone lunar. Capacitatea rampei temporare va fi extinsă prin trimiterea la incinerare a unei părţi a deşeurilor, respectiv prin reciclarea altei părţi. "Regia Autonomă a Domeniului Public se va ocupa de aceste operaţiuni", a subliniat Boc.

Comenteaza