GUVERNUL, LA CLUJ. Boloș: “Cluj-Napoca este orașul european ce dă tonul național"

GUVERNUL, LA CLUJ. Boloș: “Cluj-Napoca este orașul european ce dă tonul național"

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, și-a propus să generalizeze proiectele de genul celor inițiate la Cluj la nivel național.

“Clujul este modelul de referință național în dezvoltarea urbană cuplată cu dezvoltarea economică. Aici avem perspectiva ca prin infrastructura de metrou să schimbăm ireversibil traseul de dezvoltare a Clujului. Vouă vă rămâne sarcina de a implementa aici aceste proiecte. Clujul este orașul european ca exemplu la nivel național”, a spus ministrul fondurilor europene.

“De fapt ministrul Boloș este părintele fondator al proiectului metroului de Cluj; el ne-a cerut, cu mai mulți ani în urmă - pe când era directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest - o întâlnire în care ne-a cerut o viziune integrată pentru tren metropolitan și metrou. 

În 2017, nu se mișca nimic pe plan metropolitan pentru Cluj, în Master Planul General de Transport al României. După un an și jumătate de negocieri, de-abia obțineam să lucrăm noi acest proiect, în locul guvernului. Pentru centura metropolitană nu reușeam nicicum să avem o audiență la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, proiectul a fost ținut mult timp la sertar.

Acum pasajul de la Tăietura Turcului este prins în proiectul liniei ferate de mare viteză Cluj-Napoca - Episcopia Bihor, degrevând astfel de cheltuieli bugetul local. După cum spunea ministrul Boloș, adevărată mină de aur a României o reprezintă fondurile europene”, a replicat primarul Emil Boc.

Vicepremierul Raluca Turcan, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, și ministrul transporturilor, Lucian Bode, au sâmbătă mai multe întâlniri la Cluj, printre care o întrevedere cu primarul Emil Boc și cu președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. În program figurează vizite la Primăria Cluj-Napoca, Institutul Oncologic, Institutul Imogen, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Compania de Apă Arieșul și Colegiul Național Mihai Viteazul, ambele în Turda.

Comenteaza