Guvernul vrea să penalizeze Clujul. Alin Tişe: "Este un furt din buzunarul clujeanului"

Guvernul vrea să penalizeze Clujul. Alin Tişe: "Este un furt din buzunarul clujeanului"
Alin Tişe | Foto: facebook.com/AlinTise

Președintele Consiliului Județean (CJ) a anunţat că Guvernul României intenţionează să penalizeze județul Cluj deoarece -  culmea! - a reușit să atragă pe final de an finanţări retrospective pe câteva proiecte.

CJ va primi, până la sfârșitul acestui an, 30 de milioane de euro, fonduri europene, finanțare retrospectivă (decontarea unor cheltuieli eligibile deja efectuate, n. red.) pentru nouă proiecte pe drumuri județene și patru proiecte pe spitale, demarate în ultimii doi ani.

"Guvernul a acceptat ca anumite județe să atragă bani europeni retrospectiv pentru ca fondurile europene să nu rămână necheltuite. Dacă pentru anumite proiecte s-au cheltuit bani, aceștia pot fi recuperați. Aceste sume vor intra în bugetul CJ de mâine până prin 28 decembrie: 30 de milioane de euro pentru proiecte retrospective, nouă proiecte pe drumuri județene, patru proiecte pe spitale", a transmis Alin Tișe.

El a declarat că guvernul vrea să clasifice acești bani, care inevitabil vor rămâne necheltuiți anul acesta, drept excedent bugetar, cu intenția de a scădea cotele defalcate ale județului, în ianuarie 2019.

"Noi atragem bani europeni, dar ne sunt virați abia în final de an. Evident, obiectiv vorbind, nu putem cheltui acești bani; este vorba de 30 de milioane de euro și doar o săptămână până la finalul anului. Dorința și tentația guvernului este de a lua acești bani. Vor să îi considere excedent și să îi retragă în ianuarie 2019 din cotele defalcate din taxa pe valoarea adăugată și impozit pe profit cu care se alimentează bugetul județului", a afirmat Tișe.

Această intenție a guvernului apare pe fondul unui buget mai mic pe anul viitor, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, găsind astfel o metodă prin care să motiveze scăderea cotelor defalcate pentru anumite județe, însă, culmea, pentru cele mai performate, arată Tișe.

"Este o măsură perversă pentru că se consideră excedent bugetar și vor fi afectate sumele din cotele defalcate. Dacă primeam acești bani mai repede, îi puteam cheltui pe contractele în vigoare, unde puteam face plăți.

Guvernul se așteaptă la un buget subțire pentru anul viitor și astfel a găsit un mijloc prin care să arate cu degetul spre județele care vor primi fondurile europene retrospectiv și să spună că nu mai au nevoie de alți bani, pentru că nici pe cei pe care îi au nu îi știu folosi.

Nu este corect; nu poți penaliza aceste județe pentru că au atras mai mulți bani europeni. Este o imposibilitate obiectivă de a se cheltui acești bani. Județele ar trebui să fie stimulate să facă proiecte. Guvernul nu are dreptul să ne ia acești bani”, a declarat președintele CJ Cluj.

Tișe a mai spus că, în cazul în care guvernul va da curs acestui demers, va depune plângere în instanță. ”Este un furt din buzunarul clujeanului, am cheltuit acești bani și apoi am câștigat aceste proiecte. Vom face demersuri prin care vom solicita Ministerului Finanțelor ca entitățile care au fost performante și au obținut bani europeni să nu fie penalizate. Județele perfomante ar trebui premiate, deoarece fără aceste județe nivelul de atragere a fondurilor europene ar fost mult mai scăzut”, a declarat Tișe.

Comenteaza