HARTĂ ONLINE cu monumentele istorice din județul Cluj

HARTĂ ONLINE cu monumentele istorice din județul Cluj

Consiliul Judeţean (CJ) și Banca Mondială au inventariat monumentele istorice din județul Cluj, iar clujenii le pot consulta pe o hartă online.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Când am pornit la drum în elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ) Cluj, ne-am propus să realizăm un instrument de lucru care să ne ajute în dezvoltarea județului. Un instrument cu o baza de date solidă în spate, actualizată. Nu este o sarcina ușoară, însă echipa minunată din World Bank România este un partener de nădejde.

Azi, puteți găsiți la adresa de mai jos toate monumentele istorice din județul Cluj, georeferențiate, localizate cu codul LMI starea lor, inclusiv o arhivă fotografică care cuprinde peste 27 GB de fotografii realizate cu ocazia inventarierii", a declarat Claudiu Salanţă, arhitectul şef al judeţului. HARTA, AICI

În 2019, Consiliul Județean a aprobat încheierea acordului de asistență tehnică între județul Cluj şi Banca Mondială (BM) în vederea elaborării PATJ. Elaborarea acestui document este necesară întrucât planul în vigoare în momentul de față datează din 1998 şi se dorește ca noul plan să reflecte actualele direcții și priorități de dezvoltare a judeţului.

În baza acordului de asistență tehnică, BM - Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare va asigura asistența tehnică necesară în vederea elaborării PATJ prin intermediul mai multor activități.

Urmează a fi elaborate 10 studii de fundamentare în domenii precum cadrul natural, zonele naturale protejate și mediul, populația, rețeaua de localități, resursele naturale şi economia, transporturile şi căile de comunicație, echiparea tehnico-edilitară a teritoriului, patrimoniul cultural, riscurile naturale, planificarea teritoriului în contextul politicilor şi strategiilor europene și analiza impactului social.

În baza acestor studii și în acord cu prevederile legale în vigoare în domeniu, BM va acorda sprijin tehnic pentru elaborarea PATJ. Totodată, aceasta va oferi asistență CJ pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare teritorială a județului, luând în considerare direcțiile și prioritățile de dezvoltare a județului în plan teritorial, stabilite în baza diagnosticului prospectiv.

Nu în ultimul rând, BM va oferi asistență CJ pentru elaborarea unui plan de acțiune detaliat pentru implementarea măsurilor propuse în PATJ, cu scopul de a asigura dezvoltarea teritorială. Acesta va include precizarea responsabilităților și a surselor de finanțare a politicilor publice, programelor și proiectelor de investiții publice necesare dezvoltării durabile și competitive a teritoriului.

Totodată, va cuprinde un plan de consultare și implicare a actorilor relevanți și a comunității în procesul de planificare, propuneri de măsuri pentru contracararea potențialelor disfuncționalități fizice sau economice, în funcție de concluziile diagnosticului precum și alocarea responsabilităților și surselor de finanțare pentru politici publice, programe și investiții publice necesare pentru dezvoltarea sustenabilă și competitivă a teritoriului județului.

Acordul va fi încheiat pe o durată de 25 de luni de la data intrării în vigoare, cu posibilitatea de a fi prelungit prin voința părților, valoarea acestuia fiind de 630.000 de euro.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza