"Hollywood-ul pitic", blocat. Primăria încearcă să salveze finanţarea europeană

Lucrările la viitorul „Hollywood" clujean, locul în care vor activa firme din industriile creative, au fost blocate. Municipalitatea a fost nevoită să rezilieze contractul cu Valve International SRL, constructorul Centrului Regional de Industrii Creative, după ce firma a intrat în insolvenţă.

Primăria municipiului Cluj Napoca a decis recent să rezilieze contractul cu asocierea Valve International, RDV Construct, White Star International şi Team Net Engineering, care a construit până acum circa 60-65 la sută din Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), de pe dealul Lombului, numit de presă şi „Hollywood-ul pitic" sau „Buftea de Cluj".

Proiectul a fost licitat în 2013 la valoarea de 42 de milioane de lei şi este finanţat din fonduri europene prin Axa poli de creştere în procent de 50 la sută, iar 50 la sută din bugetul municipiului Cluj-Napoca. Primăria a fost nevoită să rezilieze contractul, după ce liderul asocierii, Valve Internaţional, a intrat în insolvenţă, iar finalizarea proiectului a fost pusă sub semnul întrebării.

În aceste condiţii, Primăria Cluj-Napoca va organiza o nouă licitaţie publică, procedură care ar putea să întârzie termenul de finalizare al lucrărilor.

"Am fost notificaţi oficial de către compania care executa lucrările de construcţie a proiectului Centrului Regional pentru Industrii Creative, ivestiţie realizată de municipalitate în procent de 50 la sută bani locali, 50 la sută bani europeni, cu privire la faptul că a intrat în incapacitate de plată şi şi-a solicitat obţinerea insolvenţei. În acest moment s-a decis să se facă un proces de stabilire a stadiului lucrărilor deja realizate, pentru a se vedea exact cât la sută din contract a fost deja executat, prin urmare ce plăţi trebuie făcute, urmând ca pentru restul de lucrări a fi efectuate până la finalizarea proiectului să se facă un nou caiet de sarcini care să fie publicat pe SEAP, să se iniţieze o licitaţie pentru execuţie şi să închiem un contract cu un alt executant", a precizat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Acum Primăria lucrează la caietul de sarcini al licitaţiei. Cu toate procedurile cerute de lege, câştigătorul ar putea fi anunţat cel mai devreme în luna septembrie.

"Nu pierdem banii europeni"

Uniunea Europeană a decis că toate alocările de fonduri pe acest exerciţiu financiar, din care face parte şi proiectul CREIC, să fie cheltuite până la sfârşitul anului 2015. Cu toate acestea, reprezentanţii municipalităţii nu se arată îngrijoraţi de posibilitatea pierderii banilor europeni.

"În acest moment, în mod obiectiv nu avem niciun motiv de îngrijorare că ar exista un pericol pentru a nu putea face investiţia din fondurile europene, sperăm ca totul să meargă bine şi să putem finaliza această lucrare cât de repede pentru a putea pune în funcţiune centrul de industrii creative, un obiectiv destul de important al municipiului, în vederea dezvoltării componentei de creativitate, cinematografie, imagine şi arte vizuale", explică Oana Buzatu.

Managerul de proiect al acestui centru, Ovidiu Câmpean, director în Primăria Cluj-Napoca, a declarat pentru Ziua de Cluj că nu există nici riscul returnării banilor europeni care au fost deja rambursaţi până acum. Ovidiu Câmpean mai spune că dacă câştigătorul va fi un constructor serios şi nu vor fi contestaţii care să prelungească semnarea contractului, lucrarea poate fi încheiată până la finele anului şi toţi banii europeni cheltuiţi.

La precedenta licitaţie de acum doi ani au fost două contestaţii care au întârziat cu două luni semnarea contractului. Primăria Cluj are şi o variantă de rezervă pentru cheltuirea banilor europeni, în cazul în care se ajunge la depăşirea termenului de 31 decembrie 2015 pentru finalizarea CREIC.

Noi avem în total un buget de 82 de milioane de euro pe Axa poli de creştere. Şi am accesat două lucrări, drumul Lombului şi drumul Făgetului, care depăşesc această valoare. Dacă nu se va putea lucra la CREIC, vom putea cheltui banii pentru aceste două proiecte", a explicat pentru Ziua de Cluj managerul de proiect Ovidiu Câmpean.

Drumul din Lomb, blocat şi el

Construirea drumului din Lomb este în acest moment şi ea blocată. Câştigătorul licitaţiei a fost firma Kiat, dar alte două competitoare, Diferit şi ARL au contestat rezultatul, iar acum municipalitatea aşteaptă soluţia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC).

Acest drum este foarte important pentru că el va permite accesul atât la CREIC cât şi la celălalt obiectiv care se construieşte în zonă, Centrul de sprijinire a afacerilor Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi (TEAM).

O victimă „colaterală" a cestor obiective intârziate este bugetul municipiului. Primăria Cluj-Napoca a înfiinţat anul trecut şi funcţionează deja din luna iulie 2014 societatea comercială Innovation Park SA(cu capital majoritar primăria municipiului), care trebuia să administreze CREIC şi TEAM. Deocamdată nu are ce administra, ci doar cheltuie bani. Potrivit actelor prezentate pe site-ul Primăriei Cluj, puse la dispoziţie de S.C. Cluj Innovation Park SA, aceasta a avut în anul 2014 pierderi de 313.968 de lei, adică peste 3 miliarde de lei vechi.

Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative(CREIC) urmează să fie construit pe o suprafaţă de şapte hectare, are prevăzută o clădire cu patru corpuri de 13.000 de mp utili. Clădirea va cuprinde studiouri de înregistrare, studiouri de filmare, ateliere de producţie şi spaţii de birouri, dar şi un amfiteatru verde. În 2014, autorităţile clujene declarau că în primă etapă vor fi create peste 150 de locuri de muncă şi vor fi atrase peste 26 de întreprinderi. Termenul iniţial de finalizare a lucrărilor la Centrul Regional era finalul lunii mai 2015.


Ioana PÎRLEA
Mircea TĂTAR

 

Comenteaza