Huedinul va avea plan de mobilitate urbană

Huedinul va avea plan de mobilitate urbană

Orașul clujean Huedin și-a prezentat proiectele în cadrul primei dezbateri publice pentru strategia de dezvoltare locală, programată pentru perioada 2021-2027.

Din planul de mobilitate urbană rezultă transportul în comun cu autobuze electrice pe traseele Bicălatu – Fildului – Gară - Biserică Centru - Parc; Bicălatu - Fildului - Gară - Biserică Centru – Spital - Târgul de animale; Bicălatu – Fildului – Gară - Biserică Centru – Spital - Târgul de animale - Cetatea Veche.

În cadrul acestuia este prevăzută o rețea strategică de ciclism - piste de biciclete amenajate pe traseul Cetatea Veche - Abator - Gara - Biserică Centru - Strada Pieței - Parc. În ultima locație pista se va finaliza cu o staţie de biciclete şi un mic parc cu bănci în jurul fostului bazin care se păstreaza pentru activităţi sportive.

Aici se vor amenaja drumul şi trotuarul de la Cetatea Veche până în drumul național, dar și drumul şi trotuarul de la Bicălatu și strada parcului; reamenajare şi revitalizare a străzii Budai Nagy Antal şi pietonalizarea unei părţi din aceasta cu acces pentru riverani.

Sunt prevăzute nouă staţii de autobuz, patru autobuze electrice, staţii de încărcare maşini electrice, depou de autobuze şi biciclete în locul vechii termocentrale, mobilier urban, îngroparea utilităţilor aeriene, iluminat inteligent şi colectarea selectivă a deşeurilor pe străzile amenajate, sistem de ticketing pentru autobuze.

Printre alte proiecte urbane se numără înfiinţarea platformei industriale Tetarom Huedin în zona vechiului poligon, realizarea centurii după introducerea acesteia în Master Planul național; un centru zonal de protecţie a categoriilor sociale abuzate în rândul familiilor, un centru orășenesc polivalent în locul unității militare.  

Invitaţi ai acestui eveniment au fost lectorul universitar Ioan Hosu, inginerul Tudor Macicășan, expert mobilitate durabilă, Dragoș Tomoioagă, expert în finanțarea proiectelor, și arhitectul Mihai Matei.

Comenteaza