Ignatul, între tradiţie şi precreştinism

Ignatul, între tradiţie şi precreştinism
Data de 20 decembrie este cunoscută în popor ca Ignat, zi în care este sacrificat porcul, a cărui carne este consumată în special în intervalul dintre Crăciun şi Bobotează. Între semnificaţia creştină a acestei zile, când este sărbătorit un mare sfânt, şi practica înrădăcinată în special în comunităţile rurale nu există însă o legătură, conform repre-zentanţilor Bisericii Ortodoxe.

"Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului aminteşte de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Într-un moment cum este cel de la cumpăna dintre anul vechi şi anul nou se sconta pe funcţia regeneratoare a sacrificiului", precizează cercetătorul Sanda Larionescu, de la Muzeul Satului, într-un articol de pe portalul crestinortodox.ro.

Ignatul este asociat, în special în comunităţile rurale, cu sacrificarea porcului. Conform unor cercetători care au studiat această temă, această practică are legături cu cultul soarelui. Sacrificarea porcului are mai multe elemente specifice, de la unele ce ţinde tradiţie, precum pomana porcului, la altele ce ţin de superstiţie, precum dedicarea zilei de 20 decembrie doar pentru lucrul legat de porc ori măsurile punitive ce şi le atrag cei care lucrează altceva. Conform unei cărţi semnate de Mihalache Rădulescu-Codin, numele de Ignat ar desemna o divinitate solară care a preluat numele Sfântului Ignatie Teoforul, sărbătorit în calendarul ortodox în 20 decembrie. Conform aceleiaşi lucrări, ritualul sacrificării porcilor este asociat zeităţilor din antichitate, "care apăreau şi dispăreau, se năşteau şi mureau în perioadele de înnoire a timpului calendaristic".

Ignatul, ca zi de sacrificare a porcilor, nu are legătură cu însemnătatea acestei zile în viziunea Bisericii, subliniază purtătorul de cuvânt a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, preotul Bogdan Ivanov (foto). "Nu are nici o legătură cu sfântul mucenic Ignatie Teoforul, care a fost un mare sfânt al Bisericii, ucenic al apostolilor. Această zi este mai degrabă un reper calendaristic, în special în comunităţile rurale, iar sacrificarea porcului în această perioadă e legată mai mult de dorinţa de a avea totul proaspăt. Data ca atare e folosită probabil ca zi din care încep oamenii să-şi pregătească mai intens bucatele", a punctat preotul Bogdan Ivanov. În ziua de 20 decembrie Biserica îl sărbătoreşte pe sfântul mucenic Ignatie Teoforul, care poate însemna atât "purtătorul de Dumnezeu", cât şi "purtat de Dumnezeu". Potrivit tradiţiei bisericeşti, el este copilul care a fost luat în braţe de Iisus Hristos, în episodul relatat în Evanghelie.

 

Comenteaza