Video Impozitare diferențiată pe clădiri, în funcție de zonă, din 2022 la Cluj-Napoca! HORECA și industria de evenimene NU primesc scutiri

Impozitare diferențiată pe clădiri, în funcție de zonă, din 2022 la Cluj-Napoca! HORECA și industria de evenimene NU primesc scutiri

Consilierii locali au aprobat, cu 20 de voturi pentru și 5 împotrivă, proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2022. Au fost adoptate și două amendamente propuse de grupurile UDRM și PNL.

La imobile, in propunerea initiala, pe lângă cotele standard de impozitare (0,1% pentru clădiri rezidențiale, respectiv 0,2% pentru cele nerezidențiale) se prevedea aplicarea suplimentar a unei cote diferențiată în funcție de zonă, pentru stimularea investițiilor în cartiere: 20% – zona A; 15% – zona B; 10% – zona C; 5% – zona D. UDRM  a propus diminuarea acestor cote.

''Suntem de acord ca este necesara diferentierea impozitului pe cladiri, in functie de zona, dar dat fiind faptul ca anul acesta si anul viitor sunt mai dificili, propunem scaderea cotei de impozitare fata de propunerea originala - 15% – zona A; 10% – zona B; 5% – zona C; 1% – zona D'', a fost amendatul grupului UDMR, aprobat cu 25 de voturi pentru.

''Am primit propunerea dvs., am analizat, cu proiectia pentru venituri, la limita putem accepta, decizia va apartine dvs. Cu mentiunea ca, anul viitor, printr-o modificare la cadrul actual existent sau al codului fiscal, sa putem veni cu prevederi ca sa fie extrem de tintite: adica, pentru cei care detin in proprietate un apartament, sa creasca impozitul dupa suprafata, dupa numarul de imobile. Gradul de impozitate sa creasca corespunzator, ca o expresie a solidaritatii si a faptului ca intr-o comunitate trebuie sa avem o viziune inchegheata. Si in calitate de pesedinte a Asociatiei Municipiilor port discutii cu colegii mei si cu Guvernul pentru flexibilizarea codului fiscal, ca sa ne permita aceasta impozitare in functie de averi, pentru a-i proteja pe cei care o duc mai greu'', a declarat edilul Emil Boc, inainte de votul consilierilor locali.

De asemenea, pe lângă impozitul datorat pe clădire, proprietarii vor plăti în plus 20% dacă nu au respectat autorizația de construcție, respectiv 50% în plus dacă nu dețin autorizație.

Un alt amendament a fost propuse de grupul PNL si se refera la scutirea de la impozitare a revolutionarilor care detin mai multe autovehicule. Adica la plata pentru un singur vehicul, la alegere. Amendamentul a trecut cu 21 de voturi pentru, 2 impotriva si 2 abtineri.

USR PLUS  a venit cu un al treilea amendament: ''Mentionand acelasi principiu al solidaritatii, ma bucur ca s-a luat in considerare solicitare HORECA de a reduce taxa pentru acestia. Si alaturi de acestia, o alta industrie afectate a fost cea a spectacolelor. Grupul cere reducerea cuantumului prevazut la capitolul 6, la valoare de 0.5%''. Amedamentul a fost respins cu 8 voturi pentru, 13 impotriva, 4 abtineri.

''Stiu situatia HORECA si nu este una usoara si am reusit, impreuna cu alti primari, sa lasam industria deschisa in pandemie si ma bucur ca premierul Citu si-a asumat acest lucru, de a mentine industria deschisa pentru cei vaccinati, indiferent de incidenta. A fost o decizie grea. Ati vazut ca noua hotarare de Guvern mentine deschide HORECA si industria de spectacole. Am facut o analiza financiara, dar executivul nu mai sustine alte diminuari sau alte scutiri sau alte lucruri. Nu pot sa mai sustin alte amendate decat cele pe care le-am ascultat. Dar politicul va apartine, va trebui sa taiem din alta parte. Deci, cu regret nu pot sa sustin, din punct de vedere tehnic, chiar daca emotionat si uman, vreau sa il sustin'', a declarat edilul Emil Boc, inainte de votul consilierilor locali.

Pentru 2022 toate taxele și impozitele se vor indexa cel puțin cu rata inflației. În 2021 aceasta a fost de 3,8 %. Pentru autoturisme impozitul rămâne același. Cei care își achită contribuțiile anuale până la 31 martie vor beneficia de o bonificație de 10%.

VEZI SI DEZBATERE taxe şi impozite la Cluj: Hotelierii şi HoReCa doresc cotă minimă de impozitare pentru 2022

Comenteaza