Foto În ce stadiu sunt lucrările la Castelul Banffy din Bonțida. IMAGINI de pe șantier

În ce stadiu sunt lucrările la Castelul Banffy din Bonțida. IMAGINI de pe șantier
| Foto: Facebook.com/cjcluj
În ce stadiu sunt lucrările la Castelul Banffy din Bonțida. IMAGINI de pe șantier
În ce stadiu sunt lucrările la Castelul Banffy din Bonțida. IMAGINI de pe șantier
În ce stadiu sunt lucrările la Castelul Banffy din Bonțida. IMAGINI de pe șantier
În ce stadiu sunt lucrările la Castelul Banffy din Bonțida. IMAGINI de pe șantier

Lucrările de restaurare și conservare a Castelului Banffy, din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, în valoare de peste 27 mil, lei, sunt programate să se finalizeze în anul 2023.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a realizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituției, o evaluare a stadiului lucrărilor derulate în procesul de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida.

„Progresul lucrărilor la acest obiectiv arhitectural de o deosebită importanță istorică și culturală pentru întreaga Transilvanie este unul semnificativ. Acestea vor continua în ritm susținut atâta timp cât condițiile meteo vor permite acest lucru, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să fie finalizat și redat circuitului turistic și cultural”, a transmis Alin Tișe.

În ceea ce privește clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până la acest moment sunt cele de:

- Refacere a elementelor din lemn: peste 95%;

- Cablarea instalației electrice (subsol): peste 95%;

- Refacere a zidăriei subsol interior: 94%;

- Montare a instalațiilor sanitare – exterior: 90%;

- Refacere a zidăriei de la parter, a picturii, a tencuielii de la etaj, și a învelitoarei din tablă: 70%;

De asemenea, se lucrează în ritm intens la refacerea balustradei de pe casa scării, montarea instalațiilor sanitare de la parter, restaurarea gardului de la stradă și a pietrei.

În ceea ce privește corpul de clădire conex, situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, lucrările care vizează reabilitarea lui sunt aproape finalizate, mai urmând a fi montat parchetul la interior și realizate o serie de finisaje exterioare. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, pentru completa lui renovare mai sunt necesare o serie de lucrări care vizează finisajele din interior.

Până la completa finalizare a lucrărilor de reabilitare derulate de Consiliul Județean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc.

Consiliul Județean Cluj a atribuit lucrări de peste 5 milioane de euro către o asociere formată din trei companii, pentru restaurarea Castelului Banffy, din localitatea Răscruci.

Astfel, firma bistrițeană Tomoroga Construct, ca lider de asociere, alături de Cons­tructim și Rustic, au termen 24 de luni pentru finalizarea proiectului. Lucrările au început la mijlocul anului 2021.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza