În sfârșit! Cluj Arena va avea un gazon nou din bani publici. Cât costă și când trebuie să fie gata

În sfârșit! Cluj Arena va avea un gazon nou din bani publici. Cât costă și când trebuie să fie gata

Stadionul din centrul orașului va avea în curând un nou gazon, în pregătirea pentru Campionatul European de Tineret, care se va desfășura la vară pe patru stadioane din România, printre care și Cluj Arena. Este pentru prima dată când gazonul va fi schimbat integral din bani publici.

Stadionul Cluj Arena va avea în curând un nou gazon modern. Până atunci, pentru a alege firma care se va ocupa de acest proiect, Consiliul Județean Cluj a lansat o licitație publică. Valoarea totală estimata a contractului este de 3,25 milioane de lei (aproximativ 658.000 de euro).

„Construcția noului stadion a început în anul 2009 și a fost finalizată la sfârșitul anului 2011, fiind amplasat pe locul fostului stadion Ion Moina. Compus din două tribune și două peluze, stadionul are o capacitate de 30.200 locuri, majoritatea acoperite. Fiind construită la cele mai înalte standarde, arena este cotată ca fiind un stadion din categoria UEFA Elite. Proprietarul stadionului este Consiliul Județean Cluj. Cea mai importantă întrebuințare a arenei sunt partidele de fotbal, dar stadionul poate susține și competiții olimpice datorită pistei de atletism de care dispune sau concerte.

În acest sens, achiziţia este necesară pentru buna desfăşurare a activităţii curente, astfel se asigură furnizarea de gazon, montajul şi servicii de întreţinere suprafață de joc și instalații conexe pentru stadionul Cluj Arena, în mod permanent pentru a fi menţinut terenul în condiţii optime, astfel încât să asigure funcţionarea acestuia la nivelul standardelor şi normelor impuse de FIFA şi UEFA. Orice operator economic are dreptul de a solicita clarificări sau informații suplimentare, semnate cu semnătura electronică extinsă, numai prin intermediul SEAP, într-un termen de cel mult 18 zile înainte de data limită de depunere a ofertelor. În măsura în care solicitările de clarificări sau informații suplimentare au fost adresate în termenul prevăzut anterior, răspunsurile autorității contractante vor fi publicate în SEAP cu 11 zile inainte de data limita de depunere a ofertelor”, se arată în anunțul de licitație publicat Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Finanțarea proiectului este se va face din fonduri bugetare. Asta înseamnă că, pentru prima dată de la inaugurarea din 2011, gazonul de pe Cluj Arena va fi schimbat din bani publici.

Durata maximă de livrare a gazonului este de 30 de zile calendaristice, conform caietului de sarcini.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 13.02.2023, ora 15.00.

Organizatorii de evenimente nu vor mai putea acoperi gazonul

Conform caietului de sarcini, gazonul, în suprafață de 7.900 metri pătrați, va fi cu iarbă naturală, nu hibrid, așa cum se vehiculase. Totuși, în zona porților și a careului mare, gazonul natural va fi ranforsat, pe o suprafață de 450 metri pătrați, cu fibre de gazon sintetic.

O altă informație interesantă este „ascunsă" în caietul de sarcini: „Gazonul pentru suprafețe sportive are rezistența scăzută la acoperire îndelungată, motiv pentru care se va evita acoperirea acestuia pentru a nu defavoriza fotosinteza. Lipsa procesului de fotosinteză naturală, chiar și în cadrul unui interval zi-noapte de 24 de ore, va declanșa un proces ireversibul de degradare a gazonului", scrie în documentul care stă la baza licitației.

În sfârșit! Cluj Arena va avea un gazon nou din bani publici. Cât costă și când trebuie să fie gata

Asta înseamnă că organizatorii de evenimente nu vor mai putea acoperi gazonul, ca și până acum.

Gazon nou. Și pentru rugby sau fotbal american

De asemenea, Consiliul Județean anticipează că noul sistem de gazon va permite mai multe ore de joc. „Se poate juca și antrena pe același teren fără a se foma denivelări, inclusiv rugbym fotbal american etc.", se specifică în document. 

Câștigătorul licitației va trebuie să înlocuiască gazonul existent și să furnizeze servicii de întreținere și exploatare a instalațiilor conexe de încălzire/degriverare, drenaj și irigație. În plus, compania va oferi și servicii de mentenanță a noii suprafețe de joc, dar și a gazonului de pe taluzul din jurul stadionului, pe o suprafață de 5.400 metri pătrați.

Viitoarele vedete ale fotbalului european vin pe Cluj Arena

Cluj Arena va găzdui, în vara acestui an, meciuri din cadrul Campionatului European de Tineret 2023, care se desfășoară în România și Georgia și începe pe data de 21 iunie.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, anunța încă din noiembrie că gazonul de pe Cluj Arena va fi schimbat.

„Anul viitor (2023 - n.red.) gazonul va fi schimbat integral pentru prima dată în 10 ani de Consiliul Județean Cluj. Gazonul n-a mai fost schimbat din bani publici, decât de către privați, de cei de la Untold. Ne așteaptă Campionatul European de Tineret în 2023. (...) Am și vorbit cu președintele FRF, Răzvan Burleanu, și i-am spus de planurile noastre de a face o renovare a unor locuri din stadion.

Mă refer la partea de gazon și partea de publicitate virtuală între cele două inele. Va fi electronică. Se vor face lucrări de renovare în interior, la săli, iar dumnealui a fost încântat. Când ne va permite vremea vom da drumul la lucrări. Anul acesta dăm drumul la licitații”, a declarat Alin Tișe.

O lună mai târziu, președintele CJ Cluj anunța că va lua „cel mai bun gazon de pe piață pentru Cluj Arena”.

„Într-adevăr, gazonul a arătat prost la ultimele meciuri. De altfel, noi știam că în această perioadă de iarnă va arăta rău pentru că el are anumite temperaturi la care se reface și așa mai departe. Pe fondul scumpirii curentului, stadionul nu mai poate folosi non-stop sistemul de încălzire și drenaj, iar asta afectează pe mai departe firul de iarbă.

Una peste alta, starea gazonului este proastă. Consiliul Județean Cluj nu a schimbat niciodată în cei 10-11 ani gazonul. El a fost parțial sau aproape total schimbat de cei care au organizat Untold sau alte evenimente. Noi deja am comunicat cu FRF decizia noastră de a schimba în totalitate gazonul, în martie, de îndată ce temperatura ne va permite. Noi organizăm Campionatul European de Tineret anul viitor (2023 - n.red.).

Va fi schimbat cu totul, cu tot cu sistemul de drenaj și cel de încălzire, cu toată infrastructura de sub gazon și de sub pistă. Practic, va fi schimbat în luna martie. În acea perioadă este o pauză competițională. Deja am demarat licitația pentru executant. Va fi desemnată o firmă de specialitate care va face asta”, declarat Alin Tișe.

Comenteaza