În stradă şi la tribunal împotriva “superblocurilor” din Bună Ziua

În stradă şi la tribunal împotriva “superblocurilor” din Bună Ziua
A doua săptămână de proteste a Asociaţiei, în curs de înregistrare, pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului.

Oamenii au ieşit din nou pe stradă, sâmbătă, ca să-şi exprime nemulţumirea faţă de decizia administraţiei locale de a autoriza superblocurile de pe strada Măceşului, uzând de cea mai criticată prevedere a Planului Urbanistic General din 1999, centrele de cartier, prevedere care a adus doar haos în urbanismul clujean. Forţa civică este susţinută şi prin acţiuni în instanţă, informează Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului (APUS Măceşului).

"Aşa cum era de aşteptat, cetăţenii de pe strada Măceşului nu renunţă la proteste împotriva superblocurilor dintre case. Sâmbătă, un grup de cetăţeni ne-am adunat deja pentru a doua sâmbătă să protestăm împotriva deciziei administraţiei locale de a autoriza construirea unui aşa-numit centru de cartier, format din blocuri cu 6 şi 10 etaje, pe strada Măceşului. Acţiunea cetăţenilor nu se limitează numai la proteste săptămânale, avocaţii angajaţi să ne apere drepturile au depus deja acţiuni în instantă", a informat Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului. Acum două săptămâni, imediat după ce oamenii au pus bazele structurii asociative care să militeze împotriva urbanismului deşănţat practicat, în opinia lor, de administraţia locală clujeană, cetăţenii au organizat o simulare de trafic şi au parcat maşini în zona viitoarelor blocuri pentru a demonstra primăriei că a greşit când a permis construirea în zonă a mai mult de trei etaje. Încă de la finalul anului trecut, riveranii de pe Măceşului au cerut primăriei să revoce autorizaţiile date dezvoltatorului (Synesis Development) pentru proiectul blocurilor cu 5-10 etaje de pe terenul de 1,3 hectare cu intrare de pe Măceşului nr.
Direcţia de urbanism din cadrul instituiei a informat aleşii locali că proiectul superblocurilor de pe Măceşului este legal şi că, mai mult, dezvoltatorul va face şi o grădiniţă pe care o va ceda primăriei. Comisia de urbanism a consilierilor, prin preşedintele acesteia, consilierul Adrian Popa, a meţionat pentru ZIUA de CLUJ că proiectul de pe Măceşului comportă nişte lacune, dar că, devreme ce autorizaţiile emise de primărie au intrat deja în circuitul civil, este tardivă anularea lor. El a recomandat cetăţenilor nemulţumiţi să meargă în instanţă, mai ales că există suspiciuni că o partea a terenului pe care se doreşte construirea blocurilor este încadrat ca zonă verde.

Conform hotărârii Consiliului Local nr. 458 din 2008, pe str. Măceşului s-au avizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un ansamblu mixt de locuinţe şi dotări, de la demisol, parter şi trei etaje la subsol, demisol, parter şi 10 etaje. Mai precis, a fost modificată Unitatea Teritorială de Referinţă a zonei de la maxim trei etaje şi spaţii verzi în L6c - zonă de locuinţe şi dotări, servicii cu regim de înălţime variabil, de la trei la 10 etaje. Accesul este reglementat din str. Măceşului, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) este maxim 30% şi Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este maxim 2, pe terenul de 1,3 ha pe care e situat ansamblul. Prin PUD se propune amplasarea clădirilor cu patru-cinci etaje înspre str. Măceşului, cele cu trei etaje perimetral-sud, iar cele cu şapte-zece etaje în partea centrală şi de nord, spre pârâu.

În partea centrală a ansamblului se rezervă amplasamente pentru grădiniţă, comerţ, servicii şi o zonă plantată pentru parc-agrement-sport. Grădiniţa va avea 400 mp şi trebuie cedată primăriei. Ansamblul urmează să aibă 290 de apartamente. Circulaţia se rezolvă cu două benzi carosabile şi trotuare. Dezvoltarea infrastructurii e prioritară, adică investitorul este obligat ca mai întâi să traseze drumurile, să prelungească reţelele edilitare cu elementele specific: post transformator, staţie reglare gaze, staţie pompare, rezervor de apă. Petnru aceastră etapă, de altfel, s-au eliberat şi autorizaţiile de construire în toamna anului trecut - bloc A, B cu şase nivele, drum de acces şi reţele.

Dezvoltatorul ansamblului de pe Măceşului, Synesis Development, reprezentată de Beniamin David spune că a obţinut două autorizaţii de la primărie, în octombrie şi noiembrie 2013, conform PUZ aprobat în 2008 şi că respectă distanţele faţă de vecinătăţi, iar parcările sunt rezolvate în incinta ansamblului. Potrivit acestuia, în 21-22 noiembrie s-a predat amplasamentul constructorilor pentru a începe lucrările, având în vedere că acestea au fost autorizate. Proiectanţii de la Scripcariu Birou Arhitectură au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că actualii dezvoltatori care au cumpărat terenul vor construi mai puţin decât prevederile PUZ din 2008.

Prefectura luptă împotriva "Centrul de cartier" din Gruia

Direcţia de Urbanism a primăriei aduce argmente din Planul Urbanistic General din 1999 aflat încă în vigoare la Cluj, deşi şi-a încetat durata de viaţă, potrivit căruia în zona viitorului ansamlu de pe Măceşului mai sunt autorizate proiecte de blocuri, pe principiul centrelor de cartier, lacuna din PUG 1999 care a adus doar haos urbanistic în oraş, aglomerări şi blocuri între case. Un astfel de proiect, autorizat tot uzându-se de lacuna-centre de carier din actualul PUG, a fost atacat în instanţă de Prefectura Cluj. Este vorba despre blocului între case de pe strada Romulus Vuia, ansamblu proiectat de arhitectul Mircea Dinculescu şi impus printr-o decizie a instanţei, în prezent în şantier. Proprietarii din Gruia s-au plâns de la începutul anului 2013 că şantierul autorizat, în opinia lor, abuziv, de Primăria Cluj-Napoca la nr. 8-10 pe strada Romulus Vuia le crează neplăceri (probleme cu zgomotul, canalizarea şi numărul de etaje), ba mai mult, că acesta se execută după bunul plac al constructorilor, fără să respecte proiectul, iar clădirea deja executată a ajuns să aibă şapte etaje, nu patru, cât au fost autorizate. Primăria a eliberat, după cum a menţionat Prefectura, o autorizaţie cu un etaj în plus faţă de proiectul iniţial, iar Inspecţia de Stat în Construcţii a permis ca blocul să se înalţe după bunul plac al constructorilor. Subprefectul Mihnea Iuoraş a declarat pentru ZIUA de CLUJ că deocamdată nu s-a fixat primul termen de judecată în procesul intentat de Prefectură deoarece mai durează instrumentarea acţiunii având în vedere că s-a schimbat beneficiarul proiectului şi a mai apărut o societate împotriva căreia trebuie formulată acţiunea. "Acţiunea este înregistrată. Mai avem de parcurs procedurile, după care vom intra pe fond. Sperăm să reuşim să-i ajutăm pe riverai pentru c acolo într-adevăr este un caz grav", a spus Iuoraş.

Centru de cartier "marca Tişe" în Sopor. Cu aviz de la naşul Boc

Un nou proiect autorizat recet pe Romul Ladea nr. 27, tot pe principiul centrelor de cartier, care prevede trei blocuri cu cinci etaje plus unul retras, lângă blocuri cu două etaje şi unul retaras, pe o latură, şi cetrul de echitaţie - parter şi etaj, pe altă latură a strârnit nemulţumirea riveranilor. Beneficiarul, senatorul Alin Tişe, are avizate documentaţiile urbanistice încă din 2007, tot în timpul mandatului naşului său, primarul Emil Boc. La acea vreme, actualul director de la Administraţia Bazinală Someş-Tisa, Dan Canta (PSD) acuza că el a primit autorizaţie de la primărie pentru un proiect rezidenţial cu blocuri de trei etaje, la nr. 23, tot pe Romul Ladea, în timp ce Tişe (pe atunci fost prefect şi director la clubul Univestitatea Cluj) primeşte undă verde la şase ataje. Având în vedere situaţia, despre proiectul lui Tişe nu s-a mai auzit nimic, mai ales că acesta a fost ales preşedinte al Consiliul Judeţean Cluj pe care l-a prezidat până în vara lui 2012, iar primăria Clujului era condusă de fostul primar Sorin Apostu cu care Tişe era în conflict intern în PDL. Anul trecut, însă, primarul Emil Boc a semnat pentru autorizarea proiectului contestat de pe Romul Ladea nr. 27, al finului său. Iar în decembrie, s-a făcut şi o reautorizare, având în vedere schimbarea beneficiarului - Tişe şi asociaţii. Pe terenul de pe Romul Ladea se pregăteşte deja şantierul noilor superblocuri care se vor construi lângă bloculeţe - o macara a fost deja instalată pe teren. Riveranii din blocurile cu două etaje şi unul retras de la nr. 25 sunt decişi să lupte împotriva urbanismului deşănţat promovat de primăria lui Boc. "Să renunţe la etaje şi să construiască decent. Ce centru de cartir să faci pe o parcelă cu front îngust la stradă pe care o încarci cu mamuţi, fără să ai rezolvat acccesul", au atras atenţia riveranii.

 

Comenteaza