Încă 15 investitori şi 1.000 de angajaţi la Cluj

Încă 15 investitori şi 1.000 de angajaţi la Cluj
Consiliul Judeţean a demarat procedura pentru construirea celui de-al cincilea parc industrial, în zona Câmpia Turzii - Luna. 15 investitori, care şi-au anunţat prezenţa, producători de mobilă, se pregătesc să scoată pe piaţă circa 1.000 de noi locuri de muncă.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a anunţat că e pe cale să încheie asocierea de tip cluster ce vizează crearea unui nou parc industrial, care să devină un pol de competitivitate în industria mobilei. Pentru început, 15 firme de profil şi-au exprimat interesul de a activa în cadrul acestui parc, Tetarom V. Amplasamentul pe care se va realiza obiectivul măsoară 60 de hectare şi se află în zona Luna - Câmpia Turzii. Tişe a anunţat că noul parc va deveni unul dintre cei mai importanţi piloni de creştere economică pe Regiunea Nord-Vest.

Consiliul Judeţean avea în plan încă de anul trecut să realizeze un nou parc industrial în zona Câmpia Turzii, având în vedere că aceasta este una dintre cele mai sărace din judeţ în ceea ce priveşte oferta locurilor de muncă. "După ce compania Mechel a anunţat că va disponibiliza 800 de angajaţi am luat hotărârea de a grăbi procedura de înfiinţare a unui parc industrial, aşa încât am luat legătura cu primăriile Luna şi Câmpia Turzii pentru a vedea ce amplasamente ar fi disponibile în zonă", a explicat liderul CJ, Alin Tişe. Acesta a adăugat că în sprijinul iniţiativei sale a venit Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), care i-a propus să formeze o asociaţie de tip cluster, pentru a putea aplica proiectul pe un program de finanţare europeană. "În acest mod ne-ar fi mult mai uşor să accesăm fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii noului parcului industrial", a comentat Tişe. CJ intenţionează să dezvolte încă un parc industrial, pe un amplasament din comuna Feleacu, pentru care, de asemenea, va obţine finanţare europeană. La Feleacu, însă, planul administraţiei judeţene este de a dezvolta un parc fotovoltaic, care să satisfacă necesarul de energie pentru instituţiile subordonate CJ, inclusiv pentru administratorul parcurilor industriale, societatea Tetarom.

În ce priveşte parcul din Luna, ce se va dezvolta pe un amplasament de 60 de hectare, acesta va avea ca destinaţie investiţiile din industria mobilei. De altfel, peste 15 firme au anunţat deja că sunt interesate să intre în asocierea de tip cluster, alături de Consiliul Judeţean şi de ADRNV. Este vorba despre ANTARES ROMÂNIA SRL, PARISOT GREEN SOFA SRL, TRINOM SRL, PROMTINTER EXPERT SRL, T&S MOBILIER SRL, TSM FURNITURE SRL, AX PERPETUUM IMPEX SRL, MIRACOLO IMPEX SRL, PAL MOBEX SRL, ZIGMAN SRL, MARLEX IMPEX SRL, KENOBI SRL, ALMIG ROMÂNIA SRL, CRESSENT IMPORT EXPORT SRL, ILIAPLAST SRL. Pe parcurs, vor mai putea intra şi alte firme interesate, a transmis preşedintele CJ Cluj. Acesta a precizat că într-o primă fază parcul din Luna va aduce în jur de 1.000 de noi locuri de muncă.

Bosch şi De'Longhi, la Jucu

În ceea ce priveşte situaţia parcului industrial din Jucu, după plecarea companiei Nokia au fost cooptaţi alţi doi investitori importanţi. Este vorba despre compania germană Bosch şi despre firma italiană De'Longhi. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a anunţat că se poartă negocieri importante cu alţi mari investitori pentru locaţia din Jucu. "Acum ne-au rămas în jur de 81 de hectare neocupate în Jucu. Pot să spun că până în iulie vom mai rămâne cu doar trei hectare, pentru că avem cereri din partea unor firme importante, cu care suntem pe punctul de a ajunge la o înţelegere. Acestea vor crea, de asemenea, în jur de 800 de noi locuri de muncă", a transmis Tişe.

(D.A.)

 

Comenteaza