Foto 160 de persoane se mută din Pata Rât. Au primit case în zona metropolitană a Clujului

160 de persoane se mută din Pata Rât. Au primit case în zona metropolitană a Clujului
Încă 31 case (dintr-un total de 61), repartizate persoanelor Pata Rât
Încă 31 case (dintr-un total de 61), repartizate persoanelor Pata Rât
Încă 31 case (dintr-un total de 61), repartizate persoanelor Pata Rât
Încă 31 case (dintr-un total de 61), repartizate persoanelor Pata Rât
Încă 31 case (dintr-un total de 61), repartizate persoanelor Pata Rât

Un nou proiect cu finanțare norvegiană pentru sprijinul comunității de la Pata Rât se află în ultima etapă de implementare. 158 persoane se mută în noile lor locuințe situate în Cluj-Napoca (9 apartamente), Florești (18), Apahida (2) și Gilău (2)

Prin „Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj” (Pata 2) derulat de ADI-ZMC au fost achiziționate 30 locuințe în municipiu și zona metropolitană - 10 în Cluj-Napoca, 17 în Florești, 2 în Apahida și 2 în Gilău.

Astfel vor fi relocate 158 de persoane de la Pata Rât. Alte aprox. 150 persoane au fost mutate anterior în cadrul unui proiect similar cu finanțare norvegiană. Familiile beneficiare au semnat contractele la mijlocul lunii și se mută în aceste zile în noile locuințe. Apartamentele se află în proprietatea ADI-ZMC (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj) și sunt acordate prin contract de închiriere - la suma modică de 150 lei/lună - familiilor selectate din comunitatea de la Pata Rât.

Cel mai important proiect curent cu finanțare internațională din portofoliul ADI ZMC, „Pata 2” s-a desfășurat în perioada 2020-2023 și are valoarea de 4,2 milioane euro. Suma provine dintr-un grant norvegian, proiectul fiind implementat de ZMC în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) a Primăriei Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) și Primăria Bergen din Norvegia.

Obiectivul a fost de a asigura o intervenție complexă pentru desegregarea zonei marginale Pata-Rât. Pe lângă achiziția de locuințe, proiectul a inclus:

- Dotare apartamente cu mobilier de bază (comodă, dulap, birou) și electrocasnice: mașină de spălat haine, frigider, aragaz, hotă;

- Echiparea și licențierea unui nou Centru Social Comunitar - pe strada Plevnei nr. 158 - operat de DASM, cu 1.200 beneficiari înregistrați;

- Au fost oferite analize și consultații medicale pentru mai mult de 250 persoane; procesul continuă; - DASM a livrat mai mult de 60 trusouri pentru nou-născuți, în valoare de 2.300 lei fiecare;

- Au fost achiziționate și distribuite încălțăminte și îmbrăcăminte pentru aproape 100 elevi;

- UBB a organizat peste 230 activități nonformale (culturale, artistice, turistice etc.) pentru combaterea abandonului școlar; - ZMC a oferit mentorat, orientare și meditații pentru peste 30 elevi;

- Au fost livrate pachete cu hrană (3.350) și lemne de foc în contextul pandemiei și în perioada de temperaturi scăzute;

- UBB lucrează la elaborarea unei metodologii de relocare care va sta la baza unei propuneri de politică publică în acest sens, replicabilă și scalabilă. Banca Mondială a menționat ca exemplu de bune practici proiectele finanțate prin granturi norvegiene în Pata-Rât (noiembrie 2021), iar Agenția ONU pentru instruire și cercetare (UNITAR) a selectat proiectul pentru a fi prezentat ca un model de intervenție la World Family Summit 2022.

Pe lângă acest proiect, ZMC și Primăria Cluj-Napoca au fost și continuă să fie implicate în mai multe intervenții și programe în zonă. Spre exemplu, prin proiectul cu finanțare europeană UIA - Cluj Future for Work au fost instalate echipamente pentru acoperirea cu internet wireless a comunităților din Pata Rât, au fost amplasate două unități sanitare (echipate cu dușuri, lavoare și boxe WC) și a fost introdusă temporar o linie de autobuz cu oprire în Pata-Rât.

Prin variate programe autoritățile oferă consiliere socială, psihologică și juridică, se intervine pentru facilitare comunitară și sprijin pentru școlarizare. Facilitatorii comunitari monitorizează aspecte ce țin de educație și prevenirea abandonului școlar, integrare în piața muncii, aspecte juridice și medicale.

Comenteaza