Încă 31 de licențe de taxi pentru Cluj. Condiții noi din 2020

Încă 31 de licențe de taxi pentru Cluj. Condiții noi din 2020

31 de taxi-uri noi vor circula în Cluj-Napoca începând cu anul 2020. Toți taximetriștii vor trebui să îndeplinească noi condiții pentru a-și putea reînnoi licențele. 

Consilierii locali urmează să voteze, în ședința forului local de miercuri, proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de specialitate în ceea ce privește stabilirea numărului maxim de autorizații de taxi pentru perioada 2020-2025 la nivelul municipiului Cluj-Napoca, a numărului maxim de autorizații de taxi pentru perioada 2020-2025 și a Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Cluj-Napoca. 

La această dată, pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt eliberate un număr de 2.469 de autorizații de taxi cu valabilitate până la 31 decembrie 2019, urmând ca la 1 ianuarie 2020 să se prelungească autorizațiile de taxi pentru o perioadă de 5 ani, cu respectarea prevederilor în acest sens. 

Conform unui studiu al Universității Tehnice (UTCN), elaborat la cererea municipalității clujene, este necesară creșterea la 2.500 a numărului de autorizații de taxi, exclusiv cu autorizații "verzi". Așadar, cele 31 de licențe noi vor fi acordate doar pentru taximetre electrice. De asemenea, licențele retrase vor fi acordate ulterior tot pentru taximetre electrice. 

De asemenea, în regulamentul menționat se precizează că, în următorii doi ani, maşinile trebuie să fie dotate cu dispozitiv GPS şi dispozitiv de plată prin intermediul cardului (POS). De asemenea, autoturismele folosite ca taximetre vor trebui să aibă culoarea albă integral sau minim deasupra benzii şah şi să aibă minim motoare Euro V, cu grad redus de poluare. 

NU se scumpesc taxi-urile în Cluj-Napoca

Primăria a refuzat scumpirea tarifelor la taximetrie în Cluj-Napoca. Companiile din oraș cereau ca, de la 1 august 2019, prețurile să fie majorate la 3,75 lei/km pe timp de zi și la 4,50 lei/km pe timp de noapte. În prezent, tariful practicat ziua de majoritatea societăților este de 2,25 lei/km.

Unde sunt staţii de încărcare a maşinilor electrice

La Cluj-Napoca au fost pornite, în noiembrie 2018, cele două stații de încărcare a mașinilor electrice ale municipalității. Acestea sunt poziționate în parcarea primăriei, respectiv în parcarea cu barieră de la Biserica Sf. Mihail. Consilierii locali au votat proiectul care prevede ca încărcarea să fie făcută gratuit. Costurile sunt suportate de la bugetul local și fac parte din planul primăriei de încurajare a achiziționării de vehicule nepoluante. Alte cinci ar urma să fie amplasate în următoarele locaţii: Piața Mihai Viteazul, Piața Ștefan cel Mare, Baza Sportivă Gheorgheni, Sala Polivalentă (parking subteran) și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Lomb (parking subteran)

Amintim că, prima astfel de stație inaugurată în oraș a fost cea de la Liberty Technology Park, apoi au fost amplasate şi la Romstal, Kaufland Mărăşti, Cora, Lol et Lola Hotel, Univers T, Golden Tulip Ana Dome Hotel şi Grand Hotel Napoca.

 

Comenteaza