Încă două milioane de lei pentru Spitalul Clujana

Încă două milioane de lei pentru Spitalul Clujana
După ce în februarie primăria a alocat 2 milioane de lei Spitalului Clujana, la şedinţa de joi unitatea medicală va mai primi o alocare de 2 milioane de lei pentru a-şi plăti datoriile. Banii vin de la guvern, a afirmat ieri primarul interimar Radu Moisin, şi rezolvă parţial problema arieratelor aferente cheltuielilor curente.


"Am primit aceşti bani de la guvern acum două săptămâni, printr-o hotărâre. Fondurile ar trebui să acopere o parte din arietate, şi anume achitarea datoriilor scadente către furnizori. Datoriile sunt în prezent de 4,3 milioane de lei", a explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Moisin.

Administraţia locală clujeană caută în continuare fonduri în bugetul municipiului pentru a stinge întreaga datorie acumulată de unitatea medicală.
Consilierii USL au criticat în luna februarie situaţia în care a ajuns Spitalul Municipal Clujana. "Există acolo spaţii pe care putem să le închiriem privaţilor şi să mai amortizăm din cheltuieli", atrăgeau atenţia consilierii.

În schimb, oficialii primăriei au explicat că situaţia datoriilor de la Spitalul Clujana este generată de modul deficitar de finanţare a secţiei de terapie intensivă. De altfel, săptămâna trecută liderii clujeni au militat în cadrul unor discuţii cu ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, să se reia programul naţional de finanţare a secţiilor de terapie intensivă, în aşa fel încât şi unitatea clujeană să iasă din impas. "Dacă şi în 2011 am fi obţinut aceeaşi sumă ca în 2010 de la Casa de Asigurări, atunci n-ar fi fost probleme la Spitalul Clujana. Valoarea contractului a fost diminuată în 2011 cu 18%", menţiona viceprimarul Laszlo Attila. Primarul interimar a explicat că vina în cazul datoriilor Spitalului Clujana o poartă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care decontează pentru cazurile de la Terapie intensivă doar 1.600 de lei.

"În realitate, banii ajung doar două zile, restul zilelor pe care pacientul le petrece în spital fiind suportate de spital. Profitul pe secţii este folosit pentru terapie intensivă. Am avut un pacient care a stat în spital, la Terapie intensivă, două luni. Avem două soluţii: ori nu mai acceptăm bolnavi, ori găsim soluţii. Vă promit că vom încerca să căutăm bani în buget pentru acoperirea întregii datorii până în luna aprilie. În prezent, la capitol sănătate mai avem o rezervă de doar 10.000 de lei", spunea Radu Moisin în luna februarie.

 

Etichete
Comenteaza